Aan de Molendijk in Liempde zijn roeken neergestreken. De beschermde kraaiachtigen leven in kolonies en kunnen wel eens wat luidruchtig zijn. Het zijn sociale dieren die paartjes vormen voor het leven. (Foto: Bernadette Roestenburg).
Aan de Molendijk in Liempde zijn roeken neergestreken. De beschermde kraaiachtigen leven in kolonies en kunnen wel eens wat luidruchtig zijn. Het zijn sociale dieren die paartjes vormen voor het leven. (Foto: Bernadette Roestenburg). Foto: Bernadette Roestenburg

KRAAIACHTIGEN VESTIGEN ZICH IN BOMEN LANGS DE MOLENDIJK

Roekenkolonie nestelt nu in Liempde

Een flinke kolonie roeken is momenteel bezig om nesten te bouwen aan de Molendijk in het buitengebied van Liempde. Dat meldt de lokale natuurwerkgroep. Volgens de organisatie is het voor het eerst dat deze beschermde vogelsoort zich in Liempde vestigt.

Vanaf de zandweg De Bocht zijn de bouwwerken in de bomen al goed te zien. De dieren halen hun voedsel rondom de Molendijk en verzamelen daar hun nestmateriaal.

Onderling communiceren roeken uitvoerig over eten en sociale aangelegenheden. Dat doen ze met verschillende geluiden. Het menu is bijzonder uitgebreid. Zo laten de vogels zich vooral ongewervelde bodemdieren zoals larven, emelten, slakken en regenwormen smaken, maar ook aas, zaaigoed en eetbaar menselijk afval.

'BROEK'

Roeken lijken op zwarte kraaien en raven, maar zijn aan bepaalde kenmerken relatief eenvoudig te herkennen. Allereerst heeft de roek een lichtgrijze snavelbasis. Die snavel is vaak veel puntiger dan die van de zwarte kraai. Hij heeft een behoorlijk steil voorhoofd en verhoudingsgewijs een kleine kop. Het bovendeel van de poten is, anders dan bij zwarte kraaien, met wat veren bekleed. De roek draagt zogezegd een ‘broek’.

In de lucht is de waaiervormige staart een goed kenmerk van deze soort, maar ook het gedrag - in grote groepen foeragerend op grasland - maakt het vaak al duidelijk of de dieren roeken of kraaien zijn. Roeken zijn echte koloniebroeders. De slordige nesten worden in de toppen van hoge bomen gebouwd. Een kolonie kan soms wel uit duizend nesten bestaan, hoewel de meeste beduidend kleiner zijn, zoals deze in Liempde. Het nest bevat vaak vier eieren die zestien tot achttien dagen bebroed worden.

Zoals alle kraaiachtigen zijn ook roeken intelligente vogels die snel doorhebben waar voedsel te vinden is en zich prima kunnen handhaven in de nabijheid van mensen. Het dier behoort verrassend genoeg tot de zangvogels.