Afbeelding
Foto:

WINKELGEBIED AL VOORZIEN VAN GROEN


Zwarte elzen sieren de nieuwe Rechterstraat


JAN HERMENS

Als de herinrichting van de Rechterstraat straks eind juni gereed is, staan ook de nieuwe bomen al op hun plek. Die werden gisteren namelijk geplant. Zwarte elzen zijn het, een inheemse soort die van 'natte voeten' houdt, maar er zijn ook iepen geplaatst. De bomen trekken vogels zoals sijsjes en vinken aan.

Bij de Zwaanse Brug, voor de toegang tot het terras van restaurant De Rechter, is een meerstammige zwarte els geplant.

BOOMSPIEGELRAND

Vorige week waren medewerkers van smederij Van den Helm uit Sint-Michielsgestel al met de voorbereidingen bezig. Zij maakten ter plekke de ijzeren omranding van de zogeheten boomspiegels, de grond rondom de stam die zorgt voor de toevoer van water en lucht. Het metalen frame zorgt ervoor dat de bestrating rondom het plantgat niet inzakt.

De omranding oogde eerst als het frame voor een wat groot uitgevallen bijzettafel. De poten bleken wat te lang, vertelde de medewerker die zich met het object bezighield. ,,Er zit puin in de grond, de staanders laten zich niet diep in de bodem drukken." De oplossing was eenvoudig: er werd een stukje vanaf geslepen.



q Ter hoogte van restaurant De Rechter is een driestammige zwarte els geplant. (Foto: Carlijn van Berkel).

Een medewerker van smederij Van der Helm uit Sint-Michielsgestel maakte vrijdag ter plekke de boomspiegelrand. (Foto: Jan Hermens).
Ter hoogte van restaurant De Rechter is een driestammige zwarte els geplant.