De Tsjech Frantisek Jerabek vertolkt met Boxtel's Harmonie het Tromboneconcert van Rimski-Korsakov. Begin juni 1991 verzorgde het orkest twee galaconcerten voor het 50-jarig bestaan van de Van Geel Groep. (Foto's: Harrie van Breugel).
De Tsjech Frantisek Jerabek vertolkt met Boxtel's Harmonie het Tromboneconcert van Rimski-Korsakov. Begin juni 1991 verzorgde het orkest twee galaconcerten voor het 50-jarig bestaan van de Van Geel Groep. (Foto's: Harrie van Breugel). Foto: Harrie van Breugel

DRIE GALACONCERTEN ÉN EEN MUZIEKREIS DUITSLAND BEPALEN OVERVOLLE AGENDA VAN ORKESTLEDEN

Boxtel's Harmonie maakt furore met tour de force 1991

Zo leeg als de jaaragenda nu is, zo vol was-ie dertig jaar geleden. Aan liefst drie galaconcerten én een buitenlandse muziekreis hadden de leden van Boxtel's Harmonie in 1991 hun handjes vol. Maar het enthousiasme was groot. Immers, eind 1990 behaalde het muziekkorps een eerste prijs met lof der jury in de Superieure Afdeling, het hoogste amateurniveau en dat gaf een boost.

De herinneringen aan dat bijzondere jaar 1991 kwamen vorige week woensdag bovendrijven. In plaats van te repeteren in het Muziekhuis aan de Passage Riche 'treffen' dirigent en orkestleden elkaar wekelijks online via Zoom. Muzikanten dragen titels van favoriete composities aan, zowel van stukken die in het verleden op de lessenaar stonden als van werken die ze ooit nog eens graag willen spelen. Dirigent Johan Smeulders vertelt over de componist, diens tijdgenoten, het concertwerk zelf en reikt luistertips voor soortgelijke muziek aan.

,,Enerzijds is het een schraal alternatief voor onze muzikale oefenavonden, anderzijds is het leuk om op deze manier toch contact te houden met elkaar", zegt saxofonist Janneke de Vries, die ook bestuurslid en orkestmanager is. Samen met de dirigent geeft zij enthousiast invulling aan de digitale bijeenkomsten.

Trombonist Sjef van Weert, inmiddels 45 jaar muzikant, diende het Tromboneconcert van Nicolai Rimski-Korsakov in. Naast de toelichting door de artistiek leider van de muziekvereniging, werden ook foto's, affiches en het programmaboekje uit het archief opgediept en getoond. Uiteraard van het concert waar het Tromboneconcert te beluisteren was. Het zorgde voor een feest van herkenning.

Van Weert vertolkte het solostuk voor trombone en orkest destijds niet zelf. ,,Ja, tijdens de repetities vooraf wel, zodat het orkest de begeleidingspartijen kon instuderen. Maar voor de uitvoering hadden we Frantisek Jerabek uit het Tsjechische Brno gecontracteerd", herinnerde hij zich.

PERESTROJKA-PRIMEUR

De Tsjechische trombonist was een van de muzikanten in blaaskapel Moravanka. Die mocht na de val van het IJzeren Gordijn in november 1989 eindelijk weer de grens over. Boxtel's Harmonie en haar toenmalige blaaskapel Die Zwetschgenbub'n (nu De Aggemarvanhuisaf Band) hadden bij orkestleider Jan Slabák bedongen dat het eerste optreden in het vrije Westen plaats zou vinden in Boxtel.

Het leidde tot een muzikale perestrojkaprimeur waarvoor sportcomplex De Braken twee avonden afgeladen vol zat. In totaal genoten tweeduizend mensen van de instrumentale capriolen van het Oostblokorkest. De meeste indruk maakte zonder twijfel de genoemde trombonist Jerabek. En dus was het niet vreemd dat juist díe musicus door Boxtel's Harmonie werd benaderd als gastsolist.

50 JAAR VAN GEEL GROEP

Jerabek werd uitgenodigd voor een galaconcert dat het muziekkorps in De Braken verzorgde. Het optreden werd gehouden ter gelegenheid van het gouden bestaansjubileum van metaalwarenbedrijf Van Geel. Dat Boxtelse familiebedrijf ging later op in wat nu Legrand Nederland aan de Van Salmstraat is.

Het werden twee uitvoeringen: op vrijdagavond ontving directeur Jack van Geel in het bijzijn van zijn vader Sjef (de grondlegger van het bedrijf) en moeder Gerdien alle medewerkers, maar ook heel veel zakenrelaties en andere genodigden. Daags erna mochten de Boxtelaren komen luisteren, mits zij een van de 950 gratis toegangskaarten hadden kunnen bemachtigen.

Beide galaconcerten mondden uit in een eclatant succes waarbij de harmonie en solisten lovende recensies in ontvangst mochten nemen. Niet alleen trombonesolist Jerabak, maar ook de vorig jaar overleden pianovirtuoos Louis van Dijk. Met hem vertolkten de Boxtelse muzikanten onder meer Rhapsody in Blue van George Gershwin. De optredens stonden onder leiding van Arthur Verhofstad, die van 1985 tot 1997 op de bok stond bij 'De Boxtelse'.

Op het moment dat de muzikanten op vrijdagavond het podium in de tennishal betraden, waren zij net vier dagen terug van een concertreis naar Bühl-Kappelwindeck, een dorpje ten zuiden van Baden-Baden in het Zwarte Woud. Daar verbleef Boxtel's Harmonie drie dagen lang tijdens het pinksterweekeinde voor een jubileumfeest van de plaatselijke muziekvereniging waarmee al sinds 1960 vriendschapsbanden worden onderhouden. Twee weekeinden op rij zo intensief musiceren, bleek een tour de force die echter met veel elan en bravoure tot een goed einde werd gebracht.

Na de zomervakantie van 1991 hervatte de harmonie haar repetities voor nóg een grootscheeps spektakel. In november liep immers het Rabobank Promconcert van stapel in die andere plaatselijke sporthal: Den Haagakker. Aan dat optreden werd invulling gegeven samen met de inmiddels opgeheven gemengde zangvereniging Sint-Petrus & Sint-Cecilia. En opnieuw kwam een solist van nationale allure naar Boxtel: fluitiste Berdien Stenberg.


MEDEWERKERS DAGELIJKS OP PAD MET GRIJPER EN AFVALZAK

'Lunch bij Trots' ruimt zwerfvuil op


RENS VAN DEN ELSEN

Normaal nemen ze bestellingen van gasten op en serveren ze drankjes uit, maar nu lopen ze dagelijks een rondje met een grijper en een vuilniszak. Het personeel van Lunch bij Trots houdt zo het Boxtelse centrum vrij van zwerfafval. Eigenaar John van Hal: ,,Ze komen altijd terug met een volle vuilniszak."

Rob, Marloes, Daan en Sander zoeken woensdagochtend naar rondslingerende blikjes, sigarettenpeuken, papiertjes en andere rommel. Ze zijn pas begonnen, want ze lopen met hun begeleiders Sara en Marit net de Croonpassage uit. Toch zit er al het een en ander in de afvalzak. ,,Het is niet netjes dat mensen het allemaal weggooien", vertellen Marloes en Sander, die zich de opruimservice van Boxtel noemen. Rob is het daar mee eens: ,,We hebben de vorige keer heel veel mondkapjes gevonden, die liggen overal op de grond."

UITDAGING

Van Hal heeft zijn lunchroom alleen open voor het afhalen van bestellingen, maar moet wel dagelijks zijn medewerkers, die allen een beperking hebben, bezighouden. ,,Dat wordt steeds uitdagender, want we zijn al een tijdje dicht. Ondertussen hebben we alle klusjes binnen al drie keer gedaan, dus werd het tijd voor iets anders", aldus Van Hal.

Via een van de stagiaires kwam het idee om zwerfafval te gaan opruimen in de buurt. Van Hal regelde knijpers en zakken en zodoende loopt een groepje dagelijks een ronde door het centrum. ,,Ze vinden het leuk, want ze zijn in beweging, krijgen buiten veel aanspraak en zien bijvoorbeeld ook klanten. Van sommigen krijgen ze een snoepje of een duim omhoog en nu komt er zelfs een stukje in de krant. Daar zijn ze nu al enthousiast over", lacht de uitbater.

TABLET

Hoewel de vier afvalprikkers het rondje zwerfvuil rapen best leuk vinden, helpen ze toch liever achter de bar of op de vloer van Lunch bij Trots. Marloes vertelt vrolijk: ,,We helpen de mensen met hun bestelling en mogen dat dan doorgeven via de tablet."

Ook voor de medewerkers van de lunchroom is het te hopen dat de deuren van de horeca snel weer open mogen.


p Van links naar rechts: Sara, Marloes, Rob, Sander, Marit en Daan van Lunch bij Trots. (Foto: Rens van den Elsen).

Dirigent Arthur Verhofstad neemt met zijn muzikanten het applaus in ontvangst na een virtuoze vertolking van Rhapsody in Blue. Solist Louis van Dijk (links) steekt zijn waardering niet onder stoelen of banken.
Harmonievoorzitter Willy van de Loo overhandigt vijftig rode rozen aan Gerdien van Geel, echtgenote van de grondlegger van de Van Geel Groep.
Van links naar rechts: Sara, Marloes, Rob, Sander, Marit en Daan van Lunch bij Trots. (Foto: Rens van den Elsen).