Perry Verbruggen meldde zich gisterochtend een halfuur na opening van het stembureau aan de Schouwrooij. Achter de spatschermen (vlnr) Wilbert van Beers, Ronald van Dael en Cor van Vught.
Perry Verbruggen meldde zich gisterochtend een halfuur na opening van het stembureau aan de Schouwrooij. Achter de spatschermen (vlnr) Wilbert van Beers, Ronald van Dael en Cor van Vught. Foto: Henk van Weert

Stembureau Kapelweg naar Schouwrooij

HENK VAN WEERT

Diverse stemmers uit de omgeving van de Kapelweg en de Kalksheuvel zullen gisteren verbaasd hebben opgekeken. Het stembureau in hun buurt was verplaatst. Van het parkeerterrein tussen de voormalige Aldi en de Boerenbondwinkel naar Helicon Opleidingen aan de Schouwrooij.

Perry Verbruggen, eigenaar van een autobedrijf aan de Mijlstraat, stapt een halfuur nadat de stembureaus opengingen de aaneengeschakelde containers op de het parkeerterrein van Helicon binnen. ,,Normaal stem ik altijd bij 't Tweespan, maar ik zag hier buiten de vlag van het stembureau staan. Nou, dan hoef ik niet verder te rijden, was mijn eerste gedachte."

De Boxtelse ondernemer werd dus niet op het verkeerde been gezet. ,,Ik kom hier elke dag wel een paar keer voorbij en de units waren me al opgevallen. Dat hier vandaag gestemd kan worden, weet ik nu pas." Lachend: ,,Ik dacht eigenlijk dat het een Covid-teststraat was voor de studenten van Helicon."

Op wie hij heeft gestemd, laat Verbruggen in het midden: ,,Dezelfde partij als vier jaar geleden. Maar in elk geval niet op een van de huidige regeringspartijen."

BORDJE OPHANGEN

Het stembureau aan de Schouwrooij telde gisteren vijf vrijwilligers. Naast voorzitter Wilbert van Beers, hebben Ronald van Dael en Cor van Vught plaatsgenomen achter de spatschermen. Ze nemen stempassen in, controleren de identiteit van kiezers en reiken stemformulieren met een rood potlood uit. Desiree van Diessen houdt toezicht op het naleven van de coronaregels en Gun de Koning neemt de potloden weer in om ze te desinfecteren.

Van Beers meldt dat hij 's ochtends maar gauw een bordje aan het hek bij de oorspronkelijk locatie heeft gehangen. ,,Anders zullen misschien niet veel mensen weten, dat ons stembureau is verplaatst." Op de kandidatenlijsten die mensen in de brievenbus vonden, stond de Kapelweg immers nog als stembureau afgedrukt.

Van Diessen verklaart waarom voor verplaatsing is gekozen: ,,Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in november stonden deze units inderdaad op het parkeerterrein aan de Kapelweg. Daar konden we deze keer echter niet van de sanitaire voorzieningen gebruikmaken omdat het leegstaande pand wordt verhuurd." ,,En bij de Boerenbond waren ze ook niet erg enthousiast over een stembureau bij hun winkel", vult Van Beers aan.

Dat stembureau Kapelweg ook nu niet in restaurant 't Tweespan terechtkon, heeft alles te maken met het feit dat daar geen aparte in- en uitgang beschikbaar is. En dat is wel nodig om coronaproof je stem uit te kunnen brengen.

Omdat voor vrijwilligers van het stembureau aan de Kapelweg geen sanitaire voorzieningen beschikbaar waren, werd dit verplaatst naar de Schouwrooij. (Foto's: Henk van Weert).