NIET 20, MAAR 8 GOEDKOPE HUIZEN

Minder plek voor starters bij nieuwbouw Reigerskant


JAN HERMENS

Meer woningen, maar minder goedkope. De komende fase van nieuwbouwproject Reigerskant in Esch ziet er anders uit dan raadslid Peter den Ouden (Combinatie95) vermoedde. Hij vroeg tijdens de raadsvergadering dinsdagavond naar de stand van zaken.

,,In de volgende fase zouden twintig goedkope woningen gebouwd worden voor starters, met een prijs van 225.000 euro. Klopt het dat deze afspraak met de bouwer en ontwikkelaar is gemaakt", wilde Combinatie95 weten. Aanvankelijk zouden de huizen zelfs twee ton kosten, maar eind 2020 werd de prijs in de toenmalige gemeente Haaren vastgesteld op 225.000 euro. Lage stroomkosten vanwege vrijwel energieneutrale bouw moeten die verhoging compenseren en het toch mogelijk maken dat kopers een hypotheek krijgen.

Wethouder Wim van der Zanden vertelde hoe de vlag erbij hangt: ,,Er zijn twaalf grote kavels uitgegeven. Daarnaast worden er in fase twee geen twintig, maar 27 woningen gebouwd. Acht goedkope, van 225.000 euro, zes met prijzen tussen de 225.000 euro en drie ton en dertien dure, die meer dan 300.000 euro kosten." Het merendeel is dus duurder dan aanvankelijk gepland.

Dat de woningen vrijwel energieneutraal gebouwd acht de wethouder waarschijnlijk: ,,Maar het staat niet expliciet in de afspraken."

Wettelijk gezien is het niet mogelijk huizen enkel aan lokale starters toe te wijzen, weet wethouder Van der Zanden. Maar, stelde hij: ,,We communiceren de verkoop in lokale media, zodat starters uit Esch het eerst op de hoogte zijn." Die verkoop start, als alles volgens plan verloopt, in april. Om te voorkomen dat beleggers aan de haal gaan met de betaalbare huizen en ze vervolgens verhuren, geldt een zelfbewoningsbeding. De bouw start in oktober, mits er geen bezwaren komen.