Onderzoeksjournalisten Zembla tonen misstanden bij politiehondenclubs


RENS VAN DEN ELSEN

Het mishandelen van honden bij de Gemondse club staat niet op zichzelf. Het journalistieke onderzoeksprogramma Zembla legde in november vorig jaar in een uitzending al de misstanden met de inzet van politiehonden bloot. In 2020 doken meer programma's op dit onderwerp.

Ook Undercover in Nederland van Alberto Stegeman en Rambam van BNN-Vara vertoonden in maart vorig jaar beelden waarin te zien was dat de dieren tijdens hun training werd geslagen en geschopt. Naar aanleiding van deze uitzendingen werden Kamervragen gesteld door de Partij voor de Dieren en de PVV.

NIET LUISTEREN

Zembla gaat niet alleen in op het mishandelen van honden, maar richt zich ook op de inzet van de dieren en het buitensporig geweld wat hierbij soms gepaard gaat. In voorbeelden die in de uitzending voorbij komen, is te zien dat de honden niet goed luisteren naar de commando's van hun baas.

Uit het programma blijkt dat dit zou kunnen liggen aan de training die de honden krijgen. De politie koopt de dieren voor een groot deel bij de verenigingen die bij de KNPV zijn aangesloten. Deze bond keurt de honden en zorgt voor de juiste certificaten. De politie is echter niet verplicht met deze clubs zaken te doen. Het intrekken van de officiƫle KNPV-erkenning hoeft voor PHV Steeds Vooruit in theorie dus geen gevolgen te hebben.

De uitzendingen 'Bijten als beloning' zijn terug te vinden via www.bnnvara.nl/zembla.