Winkelcentrum Oosterhof wordt dit jaar verbouwd, is de bedoeling.
Winkelcentrum Oosterhof wordt dit jaar verbouwd, is de bedoeling. Foto: Bas van den Biggelaar

GROOT DEEL VAN OMWONENDEN MAAKT BEZWAAR TEGEN PLAN

Buren Oosterhof voorzien problemen


JAN HERMENS

De verbouwing van winkelcentrum Oosterhof is dichterbij dan ooit. Toch zijn nog niet alle hobbels genomen. Omwonenden vrezen parkeerproblemen. 48 van de 59 buren hebben een bezwaarschrift ingediend. Ook basisschool De Hobbendonken staat achter de buurtbewoners.

Dirk de Vries woont naast Oosterhof en verwoordde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering de mening van het merendeel van zijn buurtgenoten. Zij zijn geen tegenstander van de renovatie van het winkelcentrum in de wijk Oost en zien de ondernemingen graag floreren. Tegelijkertijd maken zij zich wel zorgen over de gevolgen van het plan. De Vries: ,,Oosterhof groeit met ongeveer 175 vierkante meter, maar het aantal parkeerplaatsen zien we niet toenemen. En het is nu al druk."

De inspreker stelt dat er volgens de parkeernorm van 2007 momenteel 226 parkeerplaatsen rond Oosterhof zouden moeten zijn, maar daar is geen sprake van. Het zijn er volgens De Vries 186.

Bovendien staan er twintig parkeervakken ingetekend op een onlogische plek, vindt de buurman. ,,Aan de zijde van Princenlant, waar straks geen ingang van het winkelcentrum meer is. Wij verwachten dat bezoekers van Oosterhof die plekken weinig benutten. Mensen lopen niet zover met hun winkelkarretje."

FOUTPARKEERDERS

Laden en lossen is een ander probleem. De Vries: ,,Er staan vaak her en der notoire foutparkeerders. We hebben zelfs beelden van handhavers die op de stoep parkeren. Wij verwachten dat vrachtwagens die supermarkt Jumbo moeten bevoorraden in het gedrang komen in de omgeving van de school. De Hobbendonken deelt die mening."

Rob Kuppens, fractievoorzitter van de VVD, wilde van de bezwaarmakers weten of zij zelf nog ideeën hebben voor parkeerplaatsen, zodat de gemeente daarmee verder kan. De Vries: ,,Wij stelden een parkeerdek bovenop het winkelcentrum voor of een kelder eronder. Die suggestie bleek echter te duur. Prima, maar wij zien als buurt natuurlijk niet graag dat auto's straks bij ons alles blokkeren."


p De omgevingsvergunning voor de renovatie van winkelcentrum Oosterhof is afgegeven. Buurtbewoners maken echter bezwaar tegen het plan omdat ze vrezen voor parkeerproblemen. (Foto: Bas van den Biggelaar).


BIBLIOTHEEK HUIS73 START MET DIGITAAL ATELIER

Kennismaken met nieuwe technologie

Een plek waar je kunt kennismaken, experimenteren en ontwerpen met nieuwe technologie. Dat is het Digitaal Atelier dat bibliotheek Huis73 zaterdag 27 maart introduceert.

De lancering met een inspirerend programma met gasten, veel informatie en een leuke korte workshop duurt van 10.00 tot 10.45 uur en is via livestream te volgen op het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van Huis73.

Het Digitaal Atelier is zowel een creatieve plek in 's-Hertogenbosch als ook een activiteitenprogramma bij de regionale bibliotheken van Huis73. Jong en oud kan er in aanraking komen met nieuwe technologieën, zoals robotica, virtual reality (vr), creatief coderen, ontwerpprogramma's en 3d-printen. Deelnemers kunnen zo zelf ervaren hoe het is om een kunstenaar, uitvinder of ontwerper te zijn. Of zich verdiepen in hun vaardigheden.

GROTE VERANDERINGEN

Technologie en digitalisering veranderen het leven in grote mate. Dit heeft gevolgen. Gaan we wel de goede kant op? Zijn we niet te veel overgeleverd aan tech-bedrijven? Begrijpen we het allemaal nog? Het zijn allemaal vragen die aan bod kunnen komen bij Huis73.

Het Digitaal Atelier is nieuw. Daarom geeft de bibliotheek de plek graag vorm samen met mensen. ,,In bijeenkomsten en maaksessies komen we te weten wat iemand graag wil ontdekken en maken en leren we van elkaar. Je ontmoet mensen met dezelfde interesses en kijkt welke nieuwe initiatieven en creaties er ontstaan", aldus projectleider Jitske Blom.