Mondkapje op en stemmen maar. Met wat aanpassingen was het maandag in jeugdhuis Pius X aan de Heidonk in Liempde goed te doen. Francien van Weert (links) poetste 's ochtends alle gebruikte rode potloden grondig. (Foto: Albert Stolwijk).
Mondkapje op en stemmen maar. Met wat aanpassingen was het maandag in jeugdhuis Pius X aan de Heidonk in Liempde goed te doen. Francien van Weert (links) poetste 's ochtends alle gebruikte rode potloden grondig. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VERKIEZINGEN VERDEELD OVER DRIE DAGEN

Vroeg stemmen en veel schoonmaken in Pius X


RENS VAN DEN ELSEN

Het coronavirus dat nog steeds door het land waart noopte het Rijk om de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 17 maart uit te smeren over meerdere dagen. Daarom konden oudere inwoners gisteren en vandaag al stemmen voor de grote meute op woensdag. ,,Dit is wel een uitkomst, al ga ik ook gewoon naar een drukke supermarkt...", zegt Annie Vorstenbosch in het Liempdse jeugdhuis Pius X.

Vanaf half acht 's ochtends tot negen uur 's avonds zijn de vijf vrijwilligers die maandag in Liempde het stembureau bemanden in de weer. Erg druk is het overigens niet, zeker niet in vergelijking met een normale verkiezingsdag. ,,Dan komen er op deze locatie zo'n achthonderd tot duizend kiezers. Nu het is verdeeld over drie dagen, is het wel een stuk rustiger", vertelt voorzitter Nico van Haaren rond het middaguur.

Op dat moment zijn er toch al zo'n honderd Liempdenaren naar het jeugdhuis aan de Heidonk gekomen. Het zijn over het algemeen senioren die de drukte op de echte verkiezingsdag, 17 maart, voor willen zijn. Zij hadden ook de mogelijkheid om per brief hun stem uit te brengen. Daar hadden divere inwoners echter geen goed gevoel bij en dus togen zij naar het stembureau. ,,Ik denk niet dat schriftelijk stemmen anoniem kan, daarom doe ik het live. We houden ons verder goed aan de regels, dus ik zie niet zoveel gevaar", legt Kees van de Loo zijn keuze uit.

Ook Annie Vorstenbosch had er geen problemen mee om naar het stembureau te komen: ,,Ik durf gerust te gaan stemmen, want ik kom ook gewoon in de supermarkt waar het soms erg druk kan zijn. Per brief mijn partijkeuze versturen is voor mij nooit aan de orde geweest, ik blijf het potlood trouw."

POETSEN

Ondanks de relatieve rust hebben de vijf vrijwilligers genoeg te doen. Met regelmaat moeten de mondkapjes en latex handschoenen worden gewisseld en ook de stemhokjes worden om het half uur gepoetst met een hygiƫnisch doekje. Een voordeel hebben de vrijwilligers wel: het tellen van de stemmen hoeft niet na negen uur 's avonds te gebeuren, maar pas woensdag. Daar is de jongste medewerker, Lars Jennissen, blij mee: ,,Ik heb begrepen dat het hier wel eens om half twee 's nachts nog werd geteld. Dan is het wel een erg lange dag."


VVD WINT OOK IN SINT-MICHIELSGESTEL

D66 streeft bij buren CDA ruimschoots voorbij

Jan Hermens

Bij de buurgemeente Sint-Michielsgestel, waar Gemonde onder valt, wijkt de uitslag niet veel af van de landelijke. Ook hier krijgt VVD veruit de meeste stemmen, gevolgd door D66. Het CDA, vier jaar geleden nog de tweede partij in deze gemeente, wordt ruimschoots voorbijgestreefd door D66.

Bij het ter perse gaan van deze krant waren de voorlopige verkiezingsuitslagen per stembureau van de gemeente Sint-Michielsgestel nog niet bekend, vandaar dat een specifieke analyse geven van Gemonde niet mogelijk is.

Forum voor Democratie (FvD) wint landelijk, maar ook lokaal. De PVV moet daarentegen een veer laten, maar is in absolute zin wel groter dan de partij van Thierry Baudet. Nationaal gezien gaat Geert Wilders er met de derde plaats vandoor, in Sint-Michielsgestel is dat CDA.

Grootste verliezer is, net als landelijk, ook in Sint-Michielsgestel de SP. GroenLinks trekt eveneens minder stemmen. De PvdA, decennialang een grote regeringspartij, verliest licht. Opvallend genoeg is er een partij in de linkerhoek die wel wint: Partij voor de Dieren. Die doet het landelijk goed en kan ook bij Boxtels buurgemeente sympathie wegdragen.

Het algemene beeld is in Boxtel en Sint-Michielsgestel vergelijkbaar. De top tien van partijen wijkt in beide gemeenten niet van elkaar af.

OPKOMST

De opkomst lag in Sint-Michielsgestel dit jaar hoger dan in Boxtel en ook boven het landelijke gemiddelde. In 2017 ging 82,7 procent van de inwoners naar de stembus, nu 81,8 procent. Landelijk was het opkomstpercentage in 2017 81,7 procent en nu 79,2 procent.

In dorpshuis De Es in Esch konden ouderen en kwetsbare inwoners dinsdag coronaproof stemmen. (Foto: Edwin Diependaal).