Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OMWONENDEN FILMEN DIERENMISHANDELING BIJ GEMONDSE CLUB

Gejank gaat door merg en been

VERVOLG VOORPAGINA

Stokslagen, schoppen en zelfs het gebruik van een elektrische veedrijver (schokstok) wordt niet geschuwd om honden klaar te stomen voor politiewerk. Het gejank op de beelden die tv-programma Zembla donderdag toonde gaan door merg en been. Omwonenden van het clubterrein van PHV Steeds Vooruit proberen de mishandelingen al jaren aan de kaak te stellen, maar vingen steeds bot. Daarom stapten ze naar de media. Zij vermoeden dat er iets goed fout zit in de clubcultuur én dat de vereniging de hand boven het hoofd wordt gehouden.

In eerste instantie ging het de bewoners om het terugdringen van geluidsoverlast. Het blaffen van honden tijdens trainingsdagen draagt ver, zeker in het buitengebied. Nadat direct contact met de vereniging geen soelaas bood, dienden de omwonenden een klacht in bij de gemeente Sint-Michielsgestel. Omdat de geluidsoverlast bleef en er regelmatig intens jankende honden en het knallen van zwepen te horen waren, hielden de buurtbewoners het terrein nog beter in de gaten. Zij zagen dat diverse leden van de club hun honden sloegen met stokken en elektrische schokken toedienden. Zo ging het balletje rollen.

De Gemondse club bestaat al bijna zestig jaar. De leden hebben met hun honden in het verleden regelmatig prijzen gewonnen in (nationale) wedstrijden. Medeoprichter Jan Toelen kreeg in 2014 zelfs een lintje, onder meer voor zijn verdiensten voor de hondenvereniging. Steeds Vooruit is intussen dan ook diep geworteld in het dorp.

Dat merken de omwonenden ook aan reacties die zij soms naar hun hoofd geslingerd krijgen omdat zij zich beklaagden over de lokale vereniging. Maar ook leden van de club zelf kwamen de afgelopen jaren wel eens verhaal halen bij de bewoners, waarbij intimidatie en vernieling niet werd geschuwd. Dat is ook de reden waarom zij niet met hun naam in de krant willen. ,,Dorpsgenoten denken dat we de club te gronde willen richten, maar dat is niet zo. We willen laten zien dat er iets niet in de haak is daar en dat dit niet de manier is om honden af te richten. De uitzending van Zembla heeft hen hopelijk de ogen geopend."

NIETS AAN DE HAND

In de afgelopen jaren probeerden de buurtbewoners de misdragingen van een deel van de clubleden naar hun honden aan de kaak te stellen. Ze meldden het bij de politie en 144, het landelijk meldpunt voor dierenmishandeling. Ook de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV), waarbij de Gemondse club is aangesloten en van wie zij haar certificering krijgt, werd meerdere keren gewaarschuwd.

Steeds kregen de omwonenden echter te horen dat er niets aan de hand zou zijn bij Steeds Vooruit en werden de klachten terzijde gelegd. En dat terwijl het dierenleed zich steeds maar weer voor hun ogen voltrok. ,,De politie gaf aan dat er geen aanleiding was voor strafrechtelijk onderzoek, maar wij kunnen hen van voldoende bewijs voorzien. Toch wordt er niks mee gedaan..."

WANTROUWEN

Het wantrouwen in de officiële instanties is intussen zo groot dat de bewoners de beelden van de mishandelingen niet zomaar meer willen delen met iedereen. Ze zijn bang dat het bewijs verdoezeld zal worden of blijft liggen. Steeds meer begonnen zij in te zien dat er meer speelde. ,,Wij denken dat de belangen voor alle partijen te groot zijn om hier serieus werk van te maken. Er gaat immers veel geld in om (de politie betaalt zo'n zes- tot achtduizend euro voor een gecertificeerde hond - red.). Dit speelt ongetwijfeld ook bij andere verenigingen, echt niet alleen in Gemonde."

NIET TOLEREREN

In de uitzending van Zembla erkent de voorzitter van de Gemondse vereniging de mishandelingen. Het bestuur wil daags hierna echter niet reageren op vragen van deze krant en verwijst naar de officiële reactie die de KNPV vrijdag op haar website heeft geplaatst. De bond geeft hierin aan dierenmishandeling ten strengste af te keuren en tolereert dit niet binnen de bij hen aangesloten verenigingen. De KNPV is ook gevraagd om een inhoudelijke reactie met betrekking tot Steeds Vooruit, maar geeft aan niet verder uit te willen wijden over deze zaak.

Burgemeester Han Looijen van de gemeente Sint-Michielsgestel, waar Gemonde onder valt, geeft desgevraagd aan een onderzoek in te stellen naar de beelden en uitlatingen in de Zembla-uitzending in relatie tot Steeds Vooruit. ,,Net als elke dierenliefhebber heb ik de uitzending van Zembla met toenemende afkeer gezien. Het waren afschuwelijke beelden", reageert Looijen. De gemeente heeft volgens hem geen bevoegdheid op het gebied van dierenwelzijn. Daardoor kan de burgemeester niet optreden als er sprake of vermoeden is van dierenmishandeling. Wel heeft hij de politie 'met klem' verzocht de zaak op te pakken. ,,Ik roep iedereen die beelden heeft gemaakt waarop dierenmishandeling te zien is deze ter beschikking te stellen aan de politie."

De buurtbewoners hopen dat door de uitingen in de media duidelijk is dat zij al die jaren niet voor niets tegen het gedrag van de Gemondse club in het verweer zijn gekomen. ,,We willen hiermee onze naam in het dorp zuiveren. We hebben niets tegen een hondenvereniging, maar wel tegen de manier waarop honden hier worden afgericht."

Op de klachten over geluidsoverlast heeft de gemeente Sint-Michielsgestel overigens al wel gehandeld, zo meldt Looijen: ,,Op drie trainingsavonden zijn overtredingen van de geluidsnormen geconstateerd, die hebben geleid tot in totaal drieduizend euro aan verbeurde dwangsommen."


p Op het terrein van PHV Steeds Vooruit aan de Gemondsedijk wordt sinds de lockdown niet meer getraind. (Foto: Peter de Koning).

Leden van PHV Steeds Vooruit gaven in 2017 een demonstratie met de politiehonden in opleiding. (Foto: archief Brabants Centrum).
Afbeelding