CDA-politici Mona Keijzer (links) en Inge van Dijk zijn in lunchroom Deegeluk in gesprek met Boxtelse ondernemers. (Foto: Albert Stolwijk).
CDA-politici Mona Keijzer (links) en Inge van Dijk zijn in lunchroom Deegeluk in gesprek met Boxtelse ondernemers. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

MONA KEIJZER BIEDT ONDERNEMERS LUISTEREND OOR

Geen beloften, wel serieuze aandacht


Jan Hermens

,,Oh, ik zou hier wel twee uur willen shoppen." Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) en haar partijgenote Inge van Dijk, nummer drie op de kandidatenlijst van de christendemocraten, waren duidelijk gecharmeerd van Diaan Mode. Maar voor de voorjaarscollectie kwamen de CDA-kopstukken maandagochtend niet.

Keijzer en Van Dijk waren in Boxtel om in gesprek te gaan met ondernemers over hun wel en wee in de coronacrisis. Diana van den Borne, eigenaresse van Diaan Mode aan de Markt, gaf aan dat de lockdown veel creativiteit en schermtijd vergde. ,,Om contact te houden met mijn klanten en mode onder de aandacht te brengen, heb ik heel wat uren besteed aan sociale media. Berichten en foto's posten, soms reageren op reacties van klanten." Haar ouders hielpen een handje mee, vertelt de onderneemster. ,,Zij bezorgden bestellingen voor mij."

Inmiddels mogen klanten op afspraak winkelen in de modezaak. ,,Kleding laten zien en voelen, advies geven, vrouwen een outfit laten passen, dat kan nu weer." Die fysieke aspecten zijn onmisbaar, aldus Van den Borne. ,,Daarnaast start ik een webshop." Ze ziet het belang van samenwerking tussen de ondernemers. ,,We moeten ervoor zorgen dat in ieder geval de Boxtelaren in eigen dorp winkelen en liefst ook mensen van verder weg. Dat kan door acties op touw te zetten, een centrum aantrekkelijk te maken."

AANTREKKINGSKRACHT

Om de aantrekkingskracht te verbeteren, is een rol weggelegd voor de horeca. Want terrassen geven de Markt een gezellig aanzien. De horecaondernemers zelf zouden ook maar wát graag de deuren openen, als die dan tenminste ook open mogen blijven. Het programma van Keijzer en Van Dijk ging verder in lunchroom Deegeluk, waar de politici niet alleen met uitbater Michel den Ouden spraken, maar ook met sportschoolhouder Jan Schellekens (Tiga), Wim van der Vorst (De Vouwwagenspecialist) en horecaondernemer Ad Schelle ('t Wapen van Liempde).

Schelle maakte duidelijk dat de situatie in de horeca uiterst nijpend is. ,,Wij hoeven niet bij de banken aan te kloppen. Die lenen ons niets. Criminelen staan echter om de hoek met geld te wapperen en dat vormt een risico voor de branche." Keijzer: ,,Ik heb dinsdag een overleg met banken. Zij moeten beseffen dat ze er niet alleen voor grote bedrijven zijn, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf."

Den Ouden hoopt vooral op perspectief. ,,Deze periode is financieel zwaar, maar mentaal ook. We willen een datum en een plan, iets om naartoe te werken." Keijzer: ,,Wopke Hoekstra heeft een plan voor een mkb-herstelfonds, om ondernemers verder te helpen als ze weer mogen opstarten."

Van der Vorst richt zich in deze tijd vooral op het maken van vouwwagens. ,,Maar dat wordt lastiger, omdat de aanvoer van grondstoffen afneemt."

Sportschoolhouder Schellekens had een brief bij zich voor Keijzer. ,,Ik vind dat sportscholen en fitnesscentra veilig open kunnen. Daar hebben we allerlei maatregelen voor genomen. Sporten draagt bij aan een goede gezondheid, ontzettend belangrijk, juist nu mensen veel thuiszitten."

De CDA-politica kon geen concrete beloften doen, maar bood een luisterend oor en gaf waar mogelijk aan waarom de regering voor bepaalde maatregelen kiest. ,,Het was een positief gesprek", vonden de ondernemers. ,,Mona Keijzer had echt aandacht voor ons."

CDA-politici Mona Keijzer (links) en Inge van Dijk zijn in lunchroom Deegeluk voor een gesprek met Boxtelse ondernemers. Dat zou gaan over de problemen die de coronacrisis de bedrijven bezorgt. (Foto: Albert Stolwijk).