Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SUBSIDIE VOOR EENVOUDIGE MAATREGELEN

Geld voor huurders die energie willen besparen

Boxtel ontvangt 275.000 euro van het Rijk voor energiebesparende maatrelen in huurwoningen. Dat deelde wethouder Désiré van Laarhoven dinsdagavond mee aan de raadsleden tijdens de digitale gemeenteraadsvergadering.

Met dat geld kunnen bewoners geholpen worden met het aanbrengen van bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie of het aanschaffen en monteren van ledverlichting. Het energiezuinig laten inregelen van verwarmings- of ventilatiesystemen komt eveneens in aanmerking voor subsidie, net als advies inwinnen over duurzame maatregelen. Per woning geldt een maximumbedrag van honderd euro.

De gemeente Boxtel krijgt tot 31 juli 2022 de tijd om de toegekende gelden te besteden. Dat gebeurt in samenwerking met de woningcorporaties.

MINDER WOONLASTEN

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt de centen beschikbaar. Verduurzaming van huurwoningen betekent minder uitstoot van koolstofdioxide en een (kleine) verlaging van de woonlasten voor huurders.

Het bedrag is toegekend op grond van de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW). Wethouder Van Laarhoven: ,,Boxtel ontving al bijdragen van het Rijk voor energiebesparende maatregelen voor woningeigenaren. Ik ben erg blij dat nu ook onze aanvraag voor huurders is gehonoreerd."


RAAD VAN STATE: BEZWAREN ONGEGROND

Vergunning voor wachtruimte snellaadstation blijft overeind

HENK VAN WEERT

De bezwaren tegen een vergunning voor een wachtruimte en verkooppunt van koffie bij de laadpalen voor elektrische auto's langs de rijksweg A2 bij Boxtel is ongegrond. Dat heeft de Raad van State in Den Haag gisteren besloten.

Een elektrische personenwagen opladen duurt al gauw een kwartier en dus stellen automobilisten het op prijs als zij een versnapering kunnen kopen. Concurrenten van Fastned vinden dat de weggebruikers daarvoor bij de bestaande tankstations terechtkunnen en dienden bezwaar in tegen de verleende vergunning.

Overigens is nog allerminst zeker dat de wachtruimte en kleine shop ook daadwerkelijk gebouwd kunnen worden. De gemeente Boxtel moet het bestemmingsplan aanpassen en het is nog maar de vraag of dat zal lukken. Bovendien beschikt Fastned nog niet over de benodigde grond en lijkt de eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, niet van zins tot verkoop over te gaan. Dat bleek tijdens eerdere zittingen.



q Exploitant Fastned wil graag een wachtruimte realiseren bij haar snellaadlocatie voor elektrische auto's. Concurrenten, onder meer de exploitanten van het nabijgelegen tankstation Velder, zijn erop tegen. (Foto: Peter de Koning, 2020).


FRACTIE STUURT BRIEF NAAR B EN W

CDA: waarom weert Boxtel bloemenkramen weekmarkt?


HENK VAN WEERT

Hoewel bloemen en planten in de buitenlucht verkocht mogen worden in coronatijd, worden handelaren sinds vorige week geweerd van de Boxtelse weekmarkt. De CDA-fractie in de gemeenteraad vindt dat vreemd en vraagt in een brief aan het college van B en W naar de reden.

Fractievoorzitter Vera Brouns merkt in haar brief op dat de regelgeving omtrent weekmarkten per gemeente nogal verschilt. Ze dringt aan op duidelijkheid als het gaat om verkopers van bloemen en planten. 'Veiligheid en gezondheid van onze inwoners staat wat het CDA betreft voorop, maar we vragen ons wel af wat de reden is waarom bloemenkramen eerst nog wel op de weekmarkt mochten staan, maar sinds week 9 niet meer. Verkoop van bloemen buiten is immers wel toegestaan'.

PLOTSE WIJZIGING

Het CDA wil van B en W weten of het klopt dat de regels omtrent bloemenkramen op de weekmarkt plots zijn aangepast. 'Zo ja, dan horen we graag wat de reden hiervoor is geweest. Plotse aanpassingen van regels zorgen voor verwarring bij marktbezoekers en marktkooplui. Bent u bereid om de informatieverstrekking met betrekking tot de weekmarkt naar de inwoners en marktkooplui te verduidelijken', vraagt de fractie in haar brief.


35 BOXTELAREN STEMMEN BUITEN GEMEENTE

Kopie identiteitsbewijs meesturen blijkt onnodig

Een aantal stemmers heeft onnodig een kopie van hun identiteitsbewijs naar de gemeente Boxtel gestuurd omdat zij woensdag elders hun stem uit wilden brengen. D66 vraagt zich af in hoeverre de privacy hierin gewaarborgd is omdat het om gevoelige informatie gaat.

Het ging om 35 mensen die wel in de gemeente Boxtel wonen, maar elders hun stem uit wilden brengen. Dat is mogelijk met een kiezerspas. Om die aan te vragen, hoeft slechts een formulier ingevuld te worden en mensen moeten hun stempas opsturen. ,,Boxtel vroeg om een kopie van het identiteitsbewijs omdat we gewend waren aan verouderde procedures", reageerde burgemeester Van Meygaarden. ,,Inmiddels is de werkwijze aangepast."

Volgens de burgemeester is de privacy van de betrokkenen niet in het geding geweest. ,,De kiezers hebben een beveiligde ID-app van het Rijk gebruikt om hun documenten aan te leveren."