In de wijk In Goede Aarde zijn jonge bomen vernield. De stammen liggen op de grond. (Foto: eigen collectie).
In de wijk In Goede Aarde zijn jonge bomen vernield. De stammen liggen op de grond. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

RESULTATEN ENQUÊTE NIET REPRESENTATIEF

Boxtel laat inbreng van burgers buiten discussie

JAN HERMENS

De enquête waarin burgers konden aangeven waaraan de gemeente Boxtel zoal geld haar moet besteden, heeft te weinig respons opgeleverd. En dus geeft deze geen representatief beeld. Het college van B en W heeft dan ook besloten de resultaten van de in februari gehouden burgerparticipatie niet te gebruiken in de zogeheten kerntakendiscussie.

353 inwoners vulden de online vragenlijsten in. Voor een representatief beeld hadden 2200 mensen dit moeten doen. Vooraf had de gemeente Boxtel een veel hogere respons verwacht, geeft ze aan.

Burgemeester en wethouders danken de respondenten voor de genomen moeite, hun inbreng speelt echter geen rol in de Boxtelse heroverweging. Dit terwijl burgers dat logischerwijs wel verwachten, ze hebben immers niet voor niets twee complexe online vragenlijsten doorgeworsteld.

Precies dat pijnpunt haalde PvdA-GroenLinks dinsdagavond tijdens de raadsvergadering aan. Fractievoorzitter Mirjam Bemelmans: ,,Vooraf hadden we al gevraagd de enquête te verbeteren en op te schorten. Onze twijfels omvatten met name de verwachtingen die gewekt zijn bij inwoners."

Ze vervolgde: ,,De gemeente Boxtel heeft, al of niet terecht, geen goede reputatie als het om communicatie gaat. Deze enquête versterkt dat negatieve beeld." De inbreng van de burgers wordt op deze manier niet serieus genomen, aldus de oppositiepartij. Toen wist de gemeenteraad nog niet dat de resultaten in het geheel niet meegenomen zouden worden in de kerntakendiscussie.

Burgemeester Ronald van Meygaarden erkende dat de inspraak niet goed verlopen is: ,,Het burgerparticipatieproces is niet geworden waar we op hoopten."

EXCUUS

De groene sociaaldemocraten deden de suggestie een excuus richting de inwoners te maken, gelijktijdig met het bekendmaken van de resultaten van de vragenlijsten. En daarnaast beterschap te beloven. Burgemeester Van Meygaarden: ,,Er komt een evaluatie van het burgerparticipatieproces, daarna volgt een nadere reactie."

Op 30 maart gaat het college van burgemeester en wethouders met de gemeenteraad in gesprek over het vervolgtraject van de kerntakendiscussie. Althans, als de SP antwoord krijgt op een paar nijpende vragen. De fractie vindt het collegebesluit getuigen van een ongelofelijke minachting van de gemeenteraad en de burgers. ,,De kerntakendiscussie is een proces van de raad. Hoe kan het dan dat het college van B en W, zonder de raad daarin te kennen, de uitslagen van tafel veegt? Hier is het laatste woord nog niet over gesproken."


VANDALISME IN WIJK IN GOEDE AARDE

Boompjes tegen de vlakte

Bewoners van de wijk In Goede Aarde zagen vrijdagochtend dat meerdere jonge bomen afgebroken waren. Onder meer in de Brundtlandstraat en de Vaandrig lag een aantal stammen. Ook aan het Klaverblad ter hoogte van De Kleine Aarde zijn bomen gesneuveld.

Volgens buurtbewoners is er sprake van vandalisme, op sociale media geeft een van hen aan vernielers bezig te hebben gezien op de Vaandrig. Deze getuige en diverse andere mensen hebben de politie geïnformeerd.

Wijkbewoner Jasper de Laat: ,,Het was geen heel jonge aanplant meer, maar het waren ook nog geen dikke bomen.” Stichting Wijkberaad Munsel-Selissen heeft op haar Facebookpagina een getuigenoproep geplaatst en ook de politie hoort graag tips.

Theodoor van Leeuwen, bestuurslid van de Voedseltuin bij De Kleine Aarde, is zwaar teleurgesteld. ,,Dit is de zoveelste vandalisme-ellende in recente weken op en rond het terrein.”

Hij heeft van zijn medebestuurder Onno Niessen vernomen dat de vernielingen donderdagavond na negen uur ‘s avonds moeten zijn aangericht. ,,We worden gedwongen vervelende maatregelen te nemen zoals verlichting, camera's en het inschakelen van een beveiligingsbedrijf. De politie is geïnformeerd over het vandalisme dat hier gepleegd is”, aldus Van Leeuwen.