Perry Verbruggen meldde zich gisterochtend een halfuur na opening van het stembureau aan de Schouwrooij. (Foto: Henk van Weert).
Perry Verbruggen meldde zich gisterochtend een halfuur na opening van het stembureau aan de Schouwrooij. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

ONDERZOEK NAAR PHV 'STEEDS VOORUIT'

Hondenclub Gemonde in opspraak door Zembla


RENS VAN DEN ELSEN

Politiehondenvereniging Steeds Vooruit in Gemonde wordt niet langer erkend door de overkoepelende bond KNPV. Dat besluit is genomen naar aanleiding van een televisie-uitzending door Zembla op donderdag 11 maart. Het actualiteitenprogramma toonde beelden waarop was te zien hoe honden tijdens een training werden mishandeld met (stroom)stokken.

De Gemondse club traint honden die na enkele jaren worden gekocht en ingezet door de politie. Hiervoor heeft Steeds Vooruit altijd een officiƫle erkenning gehad van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV).

ONDERZOEK

Daags na de reportage op NPO2 gaf de KNPV een uitgebreide reactie op haar website. In het bericht wordt geschreven dat de in het geheim gefilmde beelden een Brabantse vereniging betreffen. Verschillende bronnen melden aan Brabants Centrum dat het om PHV Steeds Vooruit gaat.

Burgemeester Han Looijen van de gemeente Sint-Michielsgestel heeft het programma ook bekeken en bevestigt in zijn reactie ook dat het om de Gemondse vereniging gaat. Hij heeft de politie 'met klem' gevraagd onderzoek te doen naar de beelden en uitlatingen in de Zembla-aflevering en naar politiehondenvereniging Steeds Vooruit.

De club heeft haar oefenterrein aan de Gemondsedijk in het buitengebied van het kerkdorp.

GEEN COMMENTAAR

De uitzending van BNN-Vara en de beelden die daar werden getoond leidden tot hevige verontwaardiging, ook in de Tweede Kamer in Den Haag. De redactie van deze krant heeft het bestuur van Steeds Vooruit om een reactie gevraagd, maar deze wenst geen commentaar te geven en verwijst naar de KNPV.

De bond benadrukt dierenmishandeling en overtredingen van de wet op dit gebied niet te tolereren. Het leidt onomstotelijk tot royement van het lidmaatschap van de KNPV, zo wordt gesteld op de website. In afwachting van het vervolgonderzoek is de bondserkenning van PHV Steeds Vooruit met onmiddellijke ingang ingetrokken.


Pagina 3: 'Gejank gaat door merg en been'.