Om de bekabeling aan te brengen in de gewelven werd begin februari een achttien meter hoge steiger in de basiliek opgebouwd. (Foto: Fons van Heesch).
Om de bekabeling aan te brengen in de gewelven werd begin februari een achttien meter hoge steiger in de basiliek opgebouwd. (Foto: Fons van Heesch). Foto: Fons van Heesch

PAROCHIE BOXTEL ONTVANGT FORSE ERFENIS

Kerkdiensten basiliek straks online te volgen

Dankzij een forse erfenis van een overleden echtpaar was de Heilig Hartparochie in Boxtel in staat video-apparatuur te laten installeren in de Sint-Petrusbasiliek. Vanaf Pasen kunnen vieringen en andere activiteiten live worden gestreamd via het eigen YouTubekanaal. Bovendien wordt er een 'kapelfunctie' gerealiseerd.

In het najaar van 2020 ontving de parochie een bijzondere schenking van wijlen Wim en Annie Aarns. Daaraan waren wel enkele voorwaarden en wensen verbonden. Daar kon echter gemakkelijk aan voldaan worden, meldt secretaris Jo Custers van het parochiebestuur.

Een groot gedeelte van de erfenis was naar eigen inzicht te besteden. In nauw overleg met Astrid Zijm (nicht van het overleden echtpaar en uitvoerder van het testament) koos het parochiebestuur voor de aanschaf van video- en streamingsapparatuur. ,,We zetten met het geweldige financiële gebaar van Wim en Annie Aarns een grote stap voor onze parochianen en voor de bereikbaarheid van onze activiteiten", aldus Custers. Daarnaast wordt van het ontvangen geld een 'kapelfunctie' gerealiseerd zodat bezoekers de hele dag in (een deel) van de basiliek een kaarsje kunnen aansteken. Over hoe dit vorm moet krijgen, wordt nog nagedacht.

HERDENKING PATER

De apparatuur is geïnstalleerd door het Boxtelse bedrijf Merheim Audiovisueel en dat karwei is op een haar na gereed. De officiële ingebruikname is tijdens de herdenkingsdienst van pater Hans de Visser op donderdag 25 maart; hij overleed een jaar geleden aan corona. De herdenking is slechts toegankelijk voor vijftig genodigden.

In het voorjaar wordt gestart met de online uitzending van eucharistievieringen, zowel in het weekeinde als doordeweeks. ,,Deze mogelijkheden worden geleidelijk aan ontwikkeld en zullen in het voorjaar zijn beslag krijgen als de apparatuur helemaal af is. Dan zijn we straks dus dagelijks online en brengen we de vieringen bij mensen thuis", aldus Custers. Deze faciliteiten worden - tegen vergoeding en na overleg - ook aangeboden voor afscheidsvieringen, activiteiten en bijeenkomsten in de basiliek.

CAMERAMENSEN NODIG

Voor het filmen en uitzenden beschikt de parochie inmiddels over zes vrijwilligers, maar er zijn meer mensen nodig die kunnen werken met een en/of meerdere camera's en een videomengpaneel. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het parochiesecretariaat via telefoonnummer (0411) 67 22 15.

De link naar de herdenkingsviering van pater Hans de Visser wordt in de loop van volgende week via de parochiewebsite bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat er straks een permanente link op een vaste plek op de digitale pagina komt.