Afbeelding
Foto: Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE IJSBEER


VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Milan van der Ven (5 jaar) Toof Pet op.

Het heeft gesneeuwd. De stoepranden zijn niet meer te zien. Zo dik ligt de sneeuw. Papa Thijs heeft de slee gepakt. ‘Ga je mee boodschappen doen op de slee?’ vraagt hij aan Milan.
Dat vindt Milan leuk. Hij gaat op de slee zitten. Papa trekt de slee door de sneeuw langs De Hobbendonken, Milan’s school, naar winkelcentrum Oosterhof. ‘Brrrr koud, we gaan weer naar huis,’ zegt papa.
‘Heeft een pinguïn het ook koud in de sneeuw?’ vraagt Milan thuis aan papa. Papa denkt van niet. Papa vertelt over de aardbol waarop wij wonen. Bovenop en onderop die bol ligt ijs en sneeuw. Aan de onderkant wonen pinguïns. Aan de bovenkant leven geen pinguïns. Wel ijsberen. ‘Ik zou best een ijsbeer willen zijn,’ zegt Milan ‘Ik speel graag in de sneeuw.’
Thuis doet Milan zijn jas en wanten uit en zijn muts af. Hij zet zijn toverpet op. ‘Papa, wil je voor mij alsjeblieft een ijsbeer op YouTube zoeken?’ vraagt hij. Papa doet wat Milan vraagt omdat hij het zo netjes vraagt. Milan ziet op YouTube een ijsbeer. Hij kijkt naar de ijsbeer en zegt de toverspreuk. ‘Toof opgelet! Voor die ijsbeer heb ik jou opgezet. PATS BOEM! Ineens is Milan een ijsbeer op de noordpool.
‘Kijk Milan, daar loopt die ijsbeer van YouTube,’ roept Toof op de kop van Milan ‘Ga er naar toe.’
Milan loopt over het ijs naar die ijsbeer toe. Hij heeft kussentjes onder zijn poten. Dankzij die kussentjes glijdt hij niet uit. ‘Hallo, ik ben Milan,’ zegt hij tegen de ijsbeer ‘Hoe heet jij?’ De ijsbeer gaat op zijn achterpoten staan. Hij is veel groter dan papa Thijs.
‘Ik ben Frost, een mannetje.’ bromt de ijsbeer.
‘Ben jij hier alleen?’ vraagt Milan. ‘Yep,’ antwoordt Frost ‘Mijn vrouw houdt een winterslaap.’ Toof vertelt dat vrouwtjes een winterslaap houden. Mannetjes niet.
IJsberen eten zeehonden, vissen, witte dolfijnen, kleine walvissen, zeevogels, rendieren en in de herfst zelfs bessen. Heel soms jaagt de ijsbeer ook op mensen, maar dat gebeurt eigenlijk alleen wanneer hij zichzelf probeert te beschermen. Mensen jagen helaas nog op de ijsbeer en dat mag niet.
‘Wacht even,’ roept Frost ‘Ik zie een zeehond daar.’ Hij sluipt zachtjes naar de zeehond. De zeehond ziet Frost niet. Frost heeft een witte vacht en is moeilijk te zien in de sneeuw.
Als Frost bijna bij de zeehond is, springt deze van het ijs in de zee. Frost duikt er achteraan. Even later klimt hij weer op het ijs. ‘Jammer, mis, volgende keer beter!’ roept hij. ‘Ik vind een zeehond zó lekker.’
Milan voelt met zijn poot de vacht van Frost. ‘Je komt uit het water en je bent helemaal niet nat. Dat is gek.’ zegt Milan. ‘Nee hoor,’ lacht Frost ‘Mijn jas bestaat uit twee lagen. De onderste laag is een dikke vetlaag. Die houdt mij warm. Daarop groeit mijn vacht. Die vachtharen worden niet nat. ‘Raad eens wat voor een kleur huid ik heb?’ vraagt Frost. Milan kijkt naar Frost. ‘Wit natuurlijk.’ ‘Hihi, mis!’ roept Frost. ‘Mijn huid is zwart. Dezelfde kleur als mijn neus en lippen. Die zijn ook zwart.’
Toof vertelt dat ijsberen zowel op het ijs als in het water jagen. Ze kunnen ook erg goed zwemmen. ‘Kijk maar eens tussen je tenen,’ zegt Toof ‘Wat zie je?’
Milan kijkt tussen zijn tenen. ‘Hé, ik heb zwemvliezen.’ roept hij.
‘Frost, ik heb het koud.’ bibbert Milan. ‘Dat kan niet,’ zegt Frost ‘Je bent toch een ijsbeer?’ ‘Frost, eigenlijk ben ik geen ijsbeer, maar een jongen. De pet op mijn kop heeft mij omgetoverd tot ijsbeer. Ik ben dus geen echte ijsbeer. Daarom heb ik het, denk ik nu koud.’
‘Ik vond het leuk even een ijsbeer te zijn.’ zegt Milan. ‘Als ik de pet af doe ben ik thuis en gewoon weer een jongen. Maar het is mij hier toch echt te koud.’
Milan gooit de toverpet af. PATS BOEM! Hij zit ineens weer lekker warm thuis.

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje? Geef hem of haar dan de hoofdrol in Toof Pet de Toverpet met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een maatwerk e-book dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren. Kijk op toofpet.nl.