Door middel van beroepsonderwijs bestrijdt Vastenactie de armoede in onder meer Zambia. (Foto: eigen collectie).
Door middel van beroepsonderwijs bestrijdt Vastenactie de armoede in onder meer Zambia. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

Heilig Hartparochie steunt onderwijsproject Zambia


Het vastenproject in Zambia staat in het teken van beroepsonderwijs en ondernemerschap. In het artikel van vorige week werd al duidelijk dat veel ouders in het land het onderwijs aan hun kinderen niet zelf kunnen betalen. Vastenactie neemt dit in veel gevallen voor haar rekening en is dus voor die kinderen een belangrijke partner.

Dit jaar bestaat Vastenactie zestig jaar. Je kan je afvragen of dit reden is voor feest. Het geeft immers aan dat er al die jaren nood is geweest voor zoveel mensen in de wereld. Aan de andere kant heeft de katholieke gemeenschap zich al die tijd solidair getoond met medemensen elders op de wereld die leven in armoede en mensonwaardige omstandigheden.

Er is ook veel bereikt in die jaren. In 2000 ging 54 procent van de kinderen in ontwikkelingslanden naar de basisschool. In 2020 is dit aantal 90 procent. Maar net als in Nederland is een beroepsopleiding nodig om een redelijk inkomen te verdienen. Er is dus nog veel te doen.

p Door middel van beroepsonderwijs bestrijdt Vastenactie de armoede in onder meer Zambia. (Foto: eigen collectie).