Directeur Johan Bac van Reclassering Nederland nam woensdagmiddag een filmpje op in de Voedseltuin op De Kleine Aarde. Hij ziet de Boxtelse samenwerking met de reclassering als een voorbeeld voor de rest van het land en wil dit de politiek laten zien. (Foto: Hans van Doorn).
Directeur Johan Bac van Reclassering Nederland nam woensdagmiddag een filmpje op in de Voedseltuin op De Kleine Aarde. Hij ziet de Boxtelse samenwerking met de reclassering als een voorbeeld voor de rest van het land en wil dit de politiek laten zien. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

VOEDSELTUIN HEEFT PROFIJT VAN MENSEN MET TAAKSTRAF

'Dit is schoolvoorbeeld reclassering'

RENS VAN DEN ELSEN

Boxtel, en met name de Voedseltuin op De Kleine Aarde (DKA), is hét schoolvoorbeeld van hoe mensen met een werkstraf kunnen bijdragen aan de maatschappij. Vier jaar geleden gingen Reclassering Nederland en DKA een samenwerking aan die tot op heden naar ieders tevredenheid wordt ingevuld. Directeur Johan Bac van Reclassering Nederland: ,,Cliënten zijn hier bezig voor iemand anders, dat is ontzettend waardevol."

Gevolgd door een regisseur, een cameraman, vijf mensen die een werkstraf uitvoeren en werkmeester Dave Masumbuko loopt Bac over het terrein aan het Klaverblad. Boxtel is uitgekozen om als voorbeeld en achtergrond te dienen voor een filmpje dat na de Tweede Kamerverkiezingen aan het nieuwe kabinet wordt voorgelegd. Hiermee wil de directeur laten zien dat de reclassering anders in elkaar zit dan twintig jaar geleden, wat voor werk er verricht wordt en vooral wat anders kan. Boxtel is wat Bac betreft hét rolmodel voor Nederland als het aankomt op samenwerking tussen de reclassering en een externe partij.

VERKEERD BEELD

Bac, in 2011 nog de jongste hoofdofficier van justitie ooit, geeft aan dat veel mensen nog steeds een verkeerd beeld hebben van de cliënten van Reclassering Nederland. Omwonenden komen in het verweer als ze horen dat veroordeelden bij hen in de buurt komen werken. ,,Maar ook zij die een misstap hebben begaan, zijn gewoon mensen zoals jij en ik. Kijk eens in de supermarkt om je heen, daar lopen ze gewoon rond en daar doen we ook niet moeilijk over. Waarom dan wel als ze ergens te werk gesteld worden, zoals hier in de Voedseltuin", vraagt Bac zich af.

Tuinleider Maria van den Hoogen is het daar roerend mee eens: ,,Het werk dat de mannen, zo noemen wij de werkgestraften, hier doen is van onschatbare waarde. Zonder hen zouden we nooit zo'n goed producerende tuin hebben." Ze laat zien wat er allemaal door de cliënten van de reclassering is gedaan: er zijn vogelhuisjes in allerlei vormen gemaakt, de wasplaats is aangepakt en groenvoorzieningen aangebracht. Maar het belangrijkste is volgens Van den Hoogen het met hout gevlochten hekwerk dat is aangelegd. ,,Hierdoor neemt de biodiversiteit in onze tuin toe en krijgen we zodoende meer hulp van de natuur bij de bestrijding van ongedierte in onze gewassen. Allemaal dankzij deze mannen. En dat alles zonder ooit een incident. Fantastisch toch?"

Lees verder op pagina 18.


p Directeur Johan Bac van Reclassering Nederland nam gisteren een filmpje op in de Voedseltuin. Hij ziet de Boxtelse samenwerking als landelijk voorbeeld. (Foto: Hans van Doorn).