Afbeelding
Foto: Henk van Weert

Binnendommeltje zonder spatje water

De aloude Binnendommeltjes keren deels terug in het centrum van Boxtel. Maar water stroomt er niet doorheen. Althans, niet op het terras van restaurant De Rechter...

Om het regelmatig terugkerende hoogwater en de daarmee gepaard gaande overlast in hartje Boxtel tegen te gaan, werden al in de middeleeuwen tal van kanaaltjes gegraven.

Die afwateringsgeulen werden in de loop van de tijd echter vooral als open riool gebruikt. In de strijd voor een betere volksgezondheid werden ze in de jaren dertig van de vorige eeuw gedempt.

LOPER VAN NATUURSTEEN

Bij de herinrichting van de Rechterstraat die momenteel gaande is, worden deze Binnendommeltjes symbolisch teruggebracht in het straatbeeld. Op het terras van restaurant De Rechter, gevestigd in de monumentale Villa Het Hof, bijvoorbeeld. Daar zijn in geribbeld natuursteen en omzoomd met klinkers de eerste resultaten te zien. De grijze loper in het plaveisel markeert de plek van de vroegere waterloop.

Een eindje verderop in de Rechterstraat, in het smalste stukje van Boxtel, zijn de oude straatklinkers en -tegels eind vorige week verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe blokken Italiaans natuursteen waarmee inmiddels ook de Zwaanse Brug en het wegdek voor de winkel van Kruidvat en opticien Pearle is vernieuwd.

(Foto: Henk van Weert).