Ankie van Oirschot uit Boxtel helpt bij het geven van dolfijntherapie.
Ankie van Oirschot uit Boxtel helpt bij het geven van dolfijntherapie. Foto: Eigen collectie

PERSOONLIJKE MIJLPAAL VOOR BOXTELSE

Hard werken resulteert in een diploma pedagogiek

JAN HERMENS | GOED NIEUWS

Na zeven jaar van hard werken, genieten, dromen laten uitkomen, maar ook van diepe dalen en onzekerheden, slaagde Ankie van Oirschot (26) onlangs voor haar opleiding pedagogiek aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Een mijlpaal voor de geboren en getogen Boxtelse.

Van Oirschot reageerde deze week op de oproep om goed nieuws die Brabants Centrum een poosje geleden op Facebook plaatste. Het behalen van haar diploma is niet het enige goede nieuws, de Boxtelse is ook al aan het werk, bij stichting Prisma.

,,Die organisatie helpt mensen met een beperking, bijvoorbeeld bij begeleid wonen of werken. Mijn opleiding pedagogiek is heel breed. Studiegenoten zijn onder andere in de jeugdzorg terechtgekomen."

In de afgelopen zeven jaar heeft Ankie anderen geholpen en aan zichzelf gewerkt. De weg richting afstuderen was niet kaarsrecht en vlak, maar kende af en toe een hobbel en een bocht. De voormalig studente liep tevens stage in het buitenland. ,,Het was een droom van mij om mee te mogen werken aan het geven van dolfijntherapie. Die wens is uitgekomen. Ik solliciteerde naar een stage en mocht aan de slag in het Curacao Dolphin Therapy and Research Center. Dat was in 2018. Heel bijzonder."

RUSTGEVEND EFFECT

Dolfijnen zijn intelligente dieren en hebben een rustgevend effect op kinderen. ,,Na een therapiesessie bleken de deelnemers nog urenlang aanzienlijk kalmer dan normaal. Ook trainen kinderen communicatieve vaardigheden tijdens de behandelingen."

Terug in Nederland blijft het begeleiden van mensen een rode draad in het leven van de kersvers geslaagde student. ,,Als ik zie hoe iemand zich ontwikkelt, dan geniet ik daarvan."


q Ankie van Oirschot (rechts, blauw shirt) tijdens een therapiesessie in CuraƧao. Ze helpt Elin, een meisje met het syndroom van Down. (Foto: eigen collectie).