PILOT CORONASTEMMEN NOVEMBER SLAAGT

Boxtel is helemaal klaar voor veilige verkiezingen

HENK VAN WEERT

Dat Boxtel in november een pilotgemeente was om coronaproof verkiezingen te houden, blijft niet zonder gevolgen. In tal van spotjes op tv en internet duiken bekenden op, constateert burgemeester Ronald van Meygaarden tevreden. Maar nog meer content is hij over het feit dat er lokaal geen problemen zijn om stembureaus te bemannen als woensdag 17 maart een nieuwe Tweede Kamer wordt gekozen.

Tijdens de herindelingsverkiezing voor een nieuwe gemeenteraad, nodig omdat het dorp Esch bij Boxtel kwam, werd vier maanden geleden uitgeprobeerd om de stembusgang zo veilig mogelijk te laten verlopen. En Boxtel slaagde daarin glansrijk, aldus burgemeester Van Meygaarden. Hij prijst zich gelukkig met een ambtenaar als Sabine Verhoof die de verkiezingen opnieuw coördineert.

,,Ik weet dat andere gemeenten, waar in november ook verkiezingen werden gehouden, afwijzend reageerden op het verzoek om mee te werken aan de promotiespotjes voor de Kamerverkiezing. Wij deden het graag, in de wetenschap dat we onze zaakjes hier op orde hebben", alds de burgemeester.

VRIJWILLIGERS GENOEG

In tegenstelling tot veel andere gemeenten heeft Boxtel komende week dan ook geen tekort aan vrijwilligers die de vijftien stembureaus willen bemensen. De twee mobiele varianten die in november nog werden geplaatst bij het Wereldhuis en Simeonshof worden deze keer niet ingezet. De reden is simpel: in beide wooncomplexen wonen uitsluitend senioren en die hebben allemaal hun stem via de post uit kunnen brengen.

De stembureaus zijn woensdag 17 maart van 07.30 tot 21.00 uur geopend. Daarnaast kunnen ook maandag 15 en dinsdag 16 maart tussen deze tijden stemmen worden uitgebracht. Deze uitbreiding om gebruik te maken van het democratisch recht is vooral bedoeld voor kiezers in de risicogroepen voor coronabesmetting. Zowel maandag als dinsdag kunnen zij terecht in het gemeentehuis aan de Markt. Daarnaast is op maandag jeugdhuis Pius X in Liempde geopend en op dinsdag dorpshuis De Es in Esch.

VIJFTIEN STEMBUREAUS

Naast het gemeentehuis (Boxtel), Pius X (Liempde) en De Es (Esch) kunnen kiezers woensdag 17 maart op de volgende plekken een stembiljet invullen: NS-station (WSD), Sint-Ursula (Baroniestraat), Waterschapshuis (Bosscheweg), sportcentrum De Dommel (Van der Voortweg), gemeenschapshuis De Walnoot (Reginahof), gemeenschapshuis De Rots (Nieuwe Nieuwstraat), De Wilgenbroek 1 en 2 (Dr. De Brouwerlaan), voormalige Maremak (Beukums), parkeerplaats Helicon (Schouwrooij), gemeenschapshuis Orion (Lennisheuvel) en dienstencentrum De Kloosterhof (Liempde).

Alle 70-plussers die een briefstem uitbrengen, dienen die uiterlijk morgen, vrijdag 12 maart op de post te hebben gedaan. Ook kunnen zij ervoor kiezen de envelop met hun stem af te geven in het gemeentehuis.



Op pagina 10 vertellen Kees (83) en Mia (79) van der Schoot hoe zij het vinden om per briefpost hun stem uit te brengen. Bovendien op die plek aandacht voor verkiezingsactiviteiten door lokale afdelingen van landelijke partijen.