Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

BOEK BOXTEL - 2020 IN 366 VERHALEN VANAF VRIJDAG VERKRIJGBAAR

'Kroniek van een niet normaal jaar'


RENS VAN DEN ELSEN


Ruim anderhalf jaar nadat het idee werd geboren, presenteerde de vijfkoppige redactie woensdagochtend het boek Boxtel - 2020 in 366 verhalen aan burgemeester Ronald van Meygaarden. ,,Laat dit boek de start zijn richting het einde van deze rare periode", sprak hij.

Eigenlijk hadden initiatiefnemers Bert Engelbart, Marc Cleutjens, Linda van de Wiel, Peter de Koning en Roeland Heesbeen in een volle zaal van Podium Boxtel willen staan. Daar het eerste exemplaar overhandigen was mooi geweest. Maar de realiteit is anders. Net zoals het boek zelf onverwacht een extra bijzonder tintje kreeg vanwege de coronacrisis.

Mede door de pandemie is de verhalenbundel volgens Van Meygaarden een kroniek geworden van 'een jaar waarin niet alles liep zoals normaal'. De burgemeester gaf bij het in ontvangst nemen aan dat als de terrassen weer open gaan, het boek voor voldoende gesprekstof zal zorgen.

ATOOMBOM

Bij de presentatie waren vier schrijvers aanwezig, een uit ieder dorp van de gemeente. Julia van de Hurk uit Boxtel beschreef 4 oktober, de dag waarop ze jarig is, een verjaardag die ze op een rare manier moest vieren met allerlei coronabeperkingen. Jip van Krieken uit Lennisheuvel nam 27 juni voor zijn rekening. In zijn verhaal zou in eerste instantie Beach Break centraal staan, het evenement dat hij mede organiseert. Dat liep dus anders.

Lieke Faber uit Liempde gooide het over een heel andere boeg, zij schreef over 6 augustus, de dag dat het 75 jaar geleden was dat er een atoombom op Hiroshima werd gegooid, tevens de reden van haar bestaan. De uitsmijter van het boek komt van Theo van Dooren uit Esch. Al in een vroeg stadium claimde hij de laatste dag van 2020, het moment waarop zijn dorp op de drempel van een nieuw begin stond en zich bij de gemeente Boxtel voegde.

Alle schrijvers en donateurs kunnen vrijdag 12 en zaterdag 13 maart het boek ophalen in het winkelpand aan de Stationsstraat 24 in Boxtel. De bundel is vanaf morgen tevens te koop bij de Bruna in de Rechterstraat.


p De vijf initiatiefnemers overhandigden woensdagochtend in de raadzaal van het gemeentehuis het eerste exemplaar van het boek Boxtel - 2020 in 366 verhalen aan burgemeester Ronald van Meygaarden van de gemeente Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding