Met een grote kraan werden woensdagochtend de onderdelen van het nieuwe luchtbehandelingssysteem op het dak van de Boxtelse JBZ-locatie gehesen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Met een grote kraan werden woensdagochtend de onderdelen van het nieuwe luchtbehandelingssysteem op het dak van de Boxtelse JBZ-locatie gehesen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

VERNIEUWDE BOXTELSE POLI'S KRIJGEN 'BOSSCHE' UITSTRALING

JBZ Liduina heropent eind juni de deuren

RENS VAN DEN ELSEN

De verbouwing van de poliklinieken in de Boxtelse vestiging van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is al een tijdje in volle gang. Gisterochtend werd het luchtbehandelingssysteem geïnstalleerd. Naar verwachting kunnen eind juni de deuren aan de Liduinahof weer open. Patiënten die de hoofdvestiging in 's-Hertogenbosch kennen, komen dan in Boxtel in een vertrouwde omgeving terecht. Projectleider Christ Goossens: ,,We trekken dezelfde stijl door."

De werkzaamheden zouden eigenlijk al in mei vorig jaar van start gaan, maar toen sloeg het coronavirus toe. De afdeling op de derde verdieping van Liduina, waar de poliklinieken tijdelijk naar toe zouden verhuizen, werd in allerijl ingericht voor de opvang van ouderen van Zorggroep Elde Maasduinen die met Covid-19 waren besmet. Na de zomer sloot deze weer, waardoor de bouwvakkers uiteindelijk in oktober alsnog aan de slag konden. Sindsdien vordert het werk gestaag.

ANDER UITERLIJK

Afdelingen als KNO, oogheelkunde en verloskunde verhuisden tijdelijk naar elders in het gebouw, zodat alle afspraken voor de Boxtelaren gewoon door konden gaan. ,,We zijn eerst flink gaan slopen, want deze JBZ-locatie krijgt echt een ander uiterlijk dan voorheen. Er komt niet alleen meer natuurlijk licht naar binnen, maar de indeling wordt ook anders. Zo hebben we een tweede gang gemaakt, een voor bezoekers en een voor het personeel", legt Goossens uit tijdens een rondgang langs de werkzaamheden die momenteel worden uitgevoerd.

VERSE LUCHT

Buiten wordt ondertussen druk overlegd over de manier waarop het geheel nieuwe luchtbehandelingssysteem op het dak geïnstalleerd gaat worden. Deze installatie vervangt de twintig jaar oude voorganger, die de gevraagde capaciteit niet meer aan kon. Deze vernieuwing heeft overigens niets te maken met de discussie over verse lucht en het coronavirus. ,,Nee, dit is echt een vervanging van het oude systeem dat ook al gepland stond voor we met Covid-19 te maken kregen. Een ziekenhuis als JBZ is constant in beweging en dat vraagt om continue aanpassing van installaties zoals deze luchtbehandeling", benadrukt Goossens.

MEER SPREEKUREN

Als alles meezit kan de verbouwde JBZ-locatie in Boxtel eind juni weer open. De projectleider verwacht dat eind mei de bouwwerkzaamheden zijn afgerond. ,,Daarna moeten we nog alles inrichten, de medische apparatuur plaatsen en natuurlijk alle poli's weer verhuizen. Onder meer oogheelkunde kan dan bijvoorbeeld meer spreekuren draaien."

Met een grote kraan werden woensdagochtend de onderdelen van het nieuwe luchtbehandelingssysteem op het dak van de Boxtelse JBZ-locatie gehesen. (Foto: Bas van den Biggelaar).