Kees en Mia van der Schoot zullen komende woensdag de stembusgang missen. (Foto: Piet van Oers).
Kees en Mia van der Schoot zullen komende woensdag de stembusgang missen. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

ALS 70-PLUSSERS HEBBEN KEES EN MIA VAN DER SCHOOT UIT BOXTEL HUN STEM AL UITGEBRACHT

‘Stem uitbrengen per brief vinden we best wel saai’

MARC CLEUTJENS

Mia (79) en Kees van der Schoot (83) vinden het stemmen per brief weliswaar veilig, maar gaan het stembureau woensdag 17 maart missen, dat weten ze nu al. Jarenlang hebben de Boxtelaren zelf als vrijwilliger achter de tafel gezeten om het proces in goede banen te leiden. ,,Stemmen is een bijzondere democratische happening die plaats moet vinden in een stembureau", vindt Kees.

,,Misschien heb ik mijn stem wel te vroeg uitgebracht", vreest Mia. ,,Er zijn nog zoveel debatten op televisie dat ik soms wel eens denk dat ik mijn briefstembiljet wat later had moeten posten.” Net als veel andere 70-plussers in Nederland heeft zij van de mogelijkheid gebruik gemaakt om coronaveilig per brief te stemmen. Net als haar echtgenoot Kees: ,,Ik was liever naar het stembureau gegaan.”

VEILIG ALTERNATIEF

Mia en Kees vinden het stemmen per brief een veilig alternatief nu de coronacrisis voortduurt en het gevaar op een Covid-besmetting nog altijd op de loer ligt. ,,De angst onder ouderen is nog steeds groot omdat de gevolgen van de ziekte voor mensen van onze leeftijd desastreus kunnen zijn”, zegt Mia. ,,In november zijn we wél naar het stembureau gegaan”, vervolgt ze, doelend op de gemeenteraadsverkiezingen die toen werden gehouden. ,,Stemmen per brief kon toen niet. We hebben onze stem uitgebracht in Sint-Ursula. Daar was het rustig en het voelde veilig, al is het per brief natuurlijk nóg veiliger.”

Dat vindt ook Kees. ,,We zijn uiterst voorzichtig en gaan niet zomaar naar buiten. Daartoe worden we ook aangespoord door onze kinderen, die gelukkig heel zuinig op ons zijn.” Stemmen per brief is in zijn ogen veilig, al zou hij op 17 maart liever naar het stembureau zijn gegaan. ,,Ik beschouw stemmen als meedoen aan de democratie. De gang naar de stembus moet een dag zijn waarop iedereen naar buiten gaat en zichtbaar meedoet aan de verkiezingen.”

Kees is bang dat het stemmen per post een voorbode zou kunnen zijn van een aanpassing van de verkiezingen. ,,Ik hoop niet dat straks de conclusie wordt getrokken dat het per brief zó goed gaat dat het een blijvertje is en we in de toekomst misschien wel digitaal gaan kiezen.” Mia vult aan: ,,Het is bovendien best wel saai. Je vult een stembiljet in, stuurt het op en klaar.”

EEN HANDJE HELPEN

Mia en Kees voelen zich betrokken bij het democratisch proces en droegen vele jaren een steentje bij aan een goed verloop van de verkiezingen. Mia zat regelmatig aan de tafel van verschillende stembureaus, onder meer in wijkhuis Simeonshof. Kees was met onder anderen Willie van de Langenberg en Bert Snellaars vele jaren hét gezicht van het hoofdstembureau in het gemeentehuis. ,,Dat waren lange en drukke dagen waaraan ik met veel plezier terugdenk”, zegt Kees. ,,Los van alle leuke ontmoetingen met bekende dorpsgenoten was het ook een serieuze aangelegenheid die rimpelloos moest gebeuren.”

Mia vertelt dat ze ooit werd benaderd door een politieke partij en zo meer betrokken raakte bij het democratisch proces. ,,Ik voelde er niet zoveel voor om in de politieke schijnwerpers te staan, maar wilde wel graag bijdragen aan een goed verloop van de verkiezingen.”

OMMETJE MAKEN

Op woensdag 17 maart hoeven Mia en Kees niet naar het stembureau. De kans is daarom groot dat ze een ommetje maken. Kees: ,,Als het weer meezit, gaan we graag wandelen in de Kampina, langs de Beerze of in Sparrenrijk.”

Totdat de verkiezingsdatum zich aandient, volgt het paar alle debatten. ,,Ik zie graag dat politici diepgaand worden ondervraagd”, zegt Mia. Stemmen is er echter niet meer bij; haar briefstembiljet ligt - samen met dat van echtgenoot Kees - al in de kluis van het gemeentehuis. Welke politieke kleur hun stem heeft? Dát houden Mia en Kees graag geheim...


PvdA-GROENLINKS: 'PROBLEEM KLOPT AAN DE VOORDEUR'

Kamerplantactie voor het klimaat

Het klimaatprobleem klopt aan de voordeur, ook thuis in Boxtel vindt PvdA-GroenLinks. Daarom vraagt de politieke partij er aandacht voor middels een actie met kamerplanten: #klimaatvoordedeur.

Door heel Nederland worden zondag 14 maart weer acties gehouden, onder meer klimaatmarsen. Bovendien zijn de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht. Redenen genoeg voor PvdA-GroenLinks om ook in Boxtel een actie te houden. Inwoners worden opgeroepen die dag een kamerplant voor de voordeur te zetten, een foto daarvan te maken en deze online en met familie, vrienden en kennissen te delen onder de hashtag #klimaatvoordedeur. Ook wordt gevraagd de foto door te sturen naar pvdagroenlinksboxtel@outlook.com..

TE WEINIG INVESTEREN

,,Er is continu aandacht voor de coronacrisis, maar de klimaatcrisis is al gestart en zal uitgroeien tot een veelvoud van de coronaproblemen. Door te weinig te investeren in een duurzame samenleving sturen we de rekening van de klimaatcrisis door naar onze kinderen", stelt de lokale afdeling.


Afbeelding