Afbeelding
Foto: eigen collectie

UITVAARTONDERNEMER KOOPT KAPSALON

Carla Saris bouwt formule kapperszaak Alonso uit

Ze staat bekend als gedreven ondernemer in de uitvaartbranche. Carla Saris uit Liempde werkt als zelfstandig begeleider en exploiteert tevens uitvaartcentrum Hét Groethuis in haar woonplaats. Groot is dan ook de verrassing dat Boxtels oudste kapsalon, Juan Alonso in de Prins Hendrikstraat, na de lockdown de deuren opende met de Liempdse als nieuwe eigenaar.

In de compleet vernieuwde salon, die vooralsnog onder dezelfde naam verder gaat, geeft Carla Saris onmiddellijk toe dat ze geen verstand heeft van haarmode. Niet van knippen en nog minder van kleuren. ,,Zoals het verzorgen van een respectvol afscheid een uitdaging is, zo is ook het kappersvak een ambacht. Klanten hoeven zich dus geen zorgen te maken als ze mijn gezicht hier zien.”

Sterker: hun haar is nog altijd in de geoefende handen van Ine en Brigitte, sinds jaar en dag deel van de vaste bezetting. Maar er is meer. De afgelopen week is Kim, een jonge styliste, al het team komen versterken. En daar blijft het niet bij: Saris wil meer jonge haarstylisten aan de slag helpen.

KAPPERSSTOEL HUREN

,,Ik hecht enorm aan maatschappelijk verantwoord ondernemen”, verduidelijkt de onderneemster. ,,Wat je ziet is dat jonge mensen met enige ervaring als haarstylist het moeilijk vinden om zelfstandig aan de slag te gaan. Het is immers moeilijk en niet zonder risico om een eigen zaak te beginnen. Zonde. Daarom bieden we hen de kans om bij Juan Alonso een kappersstoel te huren, simpel, voor een vast bedrag per dag.”

De voordelen zijn helder: ,,Zo kunnen ze zelfstandig hun mooie ambacht uitoefenen zonder risico’s. Maar mét alle faciliteiten: een mooie salon, de producten, drankjes, wifi, wastafels, muziek, en natuurlijk collega’s. Als ze daarmee vertrouwen krijgen om zelf een zaak op te zetten – prima toch!”

De formule is niet haar idee, erkent Saris. Steeds meer salons werken op deze manier, en ook haar voorganger, Juan Alonso zelf, had het concept al geïntroduceerd. Om gezondheidsredenen heeft hij dat niet meer kunnen uitbouwen. ,,Het doet me goed dat ik dat nu mag doen”, zegt Saris. Kijk ook op www.kappersstoelhuren.nl voor meer informatie over het concept.


q Carla Saris in de vernieuwde kapperszaak Juan Alonso: ,,Ik wil jonge mensen een kans geven om dit mooie ambacht uit te oefenen.” (Foto: eigen collectie).