Registerpodoloog Jolanda Geurts bekijkt een voet van een client. (Foto: Peter de Koning).
Registerpodoloog Jolanda Geurts bekijkt een voet van een client. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PODOLOOG JOLANDA GEURTS KRIJGT RUIMTE IN SCHOENMAKERIJ BAS

Hulp voor wie zijn voeten liefheeft...

JAN HERMENS

De renovatie van Oosterhof betekent voor Schoenmakerij & Podologie Bas een verhuizing binnen de muren van het overdekte winkelcentrum én meer vierkante meters. Registerpodoloog Jolanda Geurts, vrouw van schoenmaker Bas, vestigt zich dan met een eigen praktijkruimte in de zaak. Wanneer de verbouwing precies start, is nog niet bekend.

Jolanda beschikt inmiddels over tien jaar ervaring, werkt samen met Fysiotherapie De Dommel en helpt haar cliënten veelal vanuit de praktijk aan het Molenpad. Jolanda: ,,De samenwerking blijft in stand, ook als de renovatie van Oosterhof gereed is en ik over een praktijkruimte in de schoenmakerij beschik."

Jolanda's expertise sluit nauw aan bij het werk van haar man en bij dat van fysiotherapeuten. ,,Een podoloog helpt mensen die met voet- of houdingsklachten kampen, of allebei. Ik kijk naar de stand van de voet, naar hoe mensen staan en lopen en wat ik kan doen om hun problemen te verhelpen", legt ze uit.

VAKMANSCHAP

Soms kan het dragen van ander schoeisel de oplossing zijn, een aanpassing aan schoenen of het dragen van steunzolen. Jolanda: ,,In dat geval komt het vakmanschap van Bas van pas. Hij heeft een achtergrond in het maken van orthopedische schoenen en beschikt over de nodige kennis en vaardigheden. Het komt bijvoorbeeld voor dat iemands ene been iets korter is dan het andere. Dan is het mogelijk dat een aanpassing onder de schoen klachten verhelpt of voorkomt."

Voet- en houdingsproblemen kunnen mensen belemmeren in hun bewegingen. Fysiotherapeuten behandelen cliënten die daardoor pijn ondervinden. ,,Onze disciplines naderen elkaar soms dicht. Samen slagen we er vaak in mensen verder te helpen. En merk ik dat er meer nodig is dan mijn mogelijkheden of die van de fysiotherapeut, dan verwijs ik cliënten door. Via hun huisarts naar een orthopeed bijvoorbeeld. Doel is uiteindelijk om mensen van hun pijn af te helpen", aldus Jolanda.

LAAGDREMPELIG

Menig cliënt belandt bij registerpodoloog Jolanda via de schoenmakerij. ,,De zaak is heel open en laagdrempelig. Mensen komen hun schoenen brengen voor een reparatie en dan laten ze zich al gauw ontvallen dat ze last hebben van hun voeten. Ze zien hier al die schoenen staan en zooltjes hangen, dan is de stap naar een gesprek over hun klachten niet groot."

Huisartsen verwijzen eveneens patiënten door die last hebben van voeten, knieën, heupen of rug. En soms behandelt Jolanda iemand in samenspraak met iemand uit een andere discipline, een medisch pedicure of diëtist bijvoorbeeld.

Goed schoeisel draagt bij aan het voorkomen van voet- en houdingproblemen. Jolanda: ,,Daar hebben Bas en ik allebei verstand van. We vullen elkaar perfect aan." Aandacht voor onze voeten is belangrijk, zij hebben letterlijk een zware taak, want we staan en lopen er voortdurend op. Jolanda: ,,Niet voor niets luidt onze slogan: 'Schoenmakerij & Podologie Bas: voor wie zijn voeten liefheeft.'"


p Registerpodoloog Jolanda Geurts bekijkt een voet van een client. (Foto: Peter de Koning).

Van de Zande officieel partner in autobanden

Al ruim dertig jaar werkt Autoservice Van de Zande in Esch met banden en wielen. Om het vakmanschap nog eens wat extra kracht bij te zetten, is het bedrijf aan de Broxven 6 sinds kort ook aangesloten bij het initiatief Autobandenpartner.

De formule vormt een keten van universele garagebedrijven door heel Nederland. Zij mogen zich niet alleen specialist noemen in het leveren en monteren van autobanden. Maar ook in alles wat daarbij komt kijken. Meer dan menigeen wellicht denkt. ,,Als Autobandenpartner kunnen we uiteindelijk nog meer, maar vooral beter bandenadvies aan onze klanten geven", aldus eigenaren Frans en Rianne van de Zande van het gelijknamige bedrijf. Belangrijk stellen zij, onder meer vanwege de transitie naar elektrische en hybride wagens en de gevolgen daarvan voor de bandenservice.

Het Essche ondernemerspaar is fier om zich Autobandenpartner te mogen noemen, een erkenning voor de service die Van de Zande al jaren levert. ,,Wij hebben ons altijd erg veel met banden beziggehouden en er ons door middel van diverse opleidingen uitvoerig in verdiept. We zijn er dan ook van overtuigd dat we met deze stap een specialist genoemd mogen worden op het gebied van banden en de montage daarvan."