De toestand van de wegen in Gemonde houdt de leefbaarheidsgroep al een poos bezig. Dit thema valt in de toekomst onder de dorpsraad. (Foto: Peter de Koning, 2018).
De toestand van de wegen in Gemonde houdt de leefbaarheidsgroep al een poos bezig. Dit thema valt in de toekomst onder de dorpsraad. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

LEEFBAARHEIDSGROEP MOET UITGROEIEN TOT NIEUW PLATFORM

Gemonde bouwt aan een dorpsraad

JAN HERMENS


De initiatiefgroep die ijverde voor een nieuw dorpshuis in Gemonde deed een stap terug toen er eenmaal een bestuur was gevormd dat het stokje overnam. Nu zetten dezelfde betrokken inwoners zich, aangevuld met leden van de plaatselijke leefbaarheidsgroep, in voor het opzetten van een dorpsraad.

Het is de bedoeling een platform op te richten dat de belangen van Gemonde in brede zin behartigt. Bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw, het algemene voorzieningenniveau, verkeer en verkeersveiligheid en zorg en welzijn. Tiny Schellekens, namens de initiatiefgroep: ,,We denken aan een bestuur en verschillende commissies van vrijwilligers met een bepaalde kennis en kunde. Mensen die verstand hebben van woningbouw, passen perfect in een werkgroep die zich met dat thema bezighoudt."

De dorpsraad krijgt als voornaamste taak de leefbaarheid in Gemonde te bevorderen. Daartoe hoort onder meer het onderhouden van contacten met de gemeente en het opzetten en aanjagen van activiteiten en projecten in het dorp, in samenwerking met verenigingen en inwoners. Net als het verstrekken van adviezen aan mensen die met een idee spelen dat ten gunste komt aan het dorp.

LEEFBAARHEIDSGROEP

Gemonde kent al een leefbaarheidsgroep en die houdt zich ten dele bezig met zaken die op termijn onder de vleugels van de nog op te richten dorpsraad moeten gaan vallen. Schellekens: ,,Het is de bedoeling dat deze groep uitgroeit tot een dorpsraad, met meer mensen en een breder aandachtsgebied. De activiteiten die deze club vrijwilligers (mede) tot stand heeft gebracht, denk onder andere aan het eetpunt en de dorpstafel, blijven intact."

De initiatiefnemers gaan te rade bij belangenbehartigers in andere Brabantse dorpen om goed beslagen ten ijs te komen. Schellekens: ,,We zoeken nu al mensen die zich voor Gemonde willen inzetten. In april gaan we bovendien flyeren. De dorpsraad zal niet binnen een paar weken compleet vorm hebben, maar als alles volgens plan gaat, in de loop van dit jaar."

Wie meer wil weten over het plan, of zich in wil zetten binnen de dorpsraad, kan zich melden via e-mailadres dorpsraadgemonde@gmail.com.



p De toestand van de wegen in Gemonde houdt de leefbaarheidsgroep al een poos bezig, net zoals de verkeersveiligheid dat hiermee sterk samenhangt. Dit thema valt in de toekomst onder de dorpsraad. (Foto: Peter de Koning, 2018).


HERINRICHTING ESSCHE STRAAT MAANDAG 29 MAART VAN START

Bomen langs Leunisdijk leggen loodje

Het oogt nu wat kaal, maar daar komt eind dit jaar verandering in. Dinsdag werden de bomen in de Leunisdijk in Esch gekapt ter voorbereiding op de herinrichting van de veelbesproken straat.

RENS VAN DEN ELSEN

Aannemer Van der Zanden uit Moergestel start maandag 29 maart met de werkzaamheden aan de weg. De bomen verdwijnen omdat de wortels veelal de stenen in de huidige stoep omhoog duwen. Het kappen moest voor 15 maart gebeuren omdat rond die periode het broedseizoen voor vogels van start gaat. De aannemer wilde het risico dat hij nestjes zou vinden zoveel mogelijk uitsluiten.

Naast het rooien van de bomen zijn ook alvast borden geplaatst die bewoners en weggebruikers op de aanstaande herinrichting wijzen.

Omwonenden en overige Esschenaren krijgen in de loop van deze week alle informatie te horen met betrekking tot het afsluiten van de weg en de bijbehorende omleidingen. Die moeten het verkeer op een goede manier door het dorp loodsen.

WAARSCHUWING

Raadslid voor Combinatie95 Christien van Schijndel, tevens inwoner van Esch, pleitte begin dit jaar al voor het plaatsen van waarschuwingsborden op de rijksweg A2 bij de afslag Boxtel-noord en op de N65 ter hoogte van Helvoirt. Daarmee zou een deel van het doorgaand verkeer er al op gewezen worden dat een belangrijke doorgaande weg in Esch voor lange tijd afgesloten is. Of deze borden er ook daadwerkelijk zijn gekomen is onbekend.

De Leunisdijk krijgt naast een ander uiterlijk ook nieuwe riolering. De aanpassing moet ervoor zorgen dat trillingen en struikelen over uitstekende stenen tot het verleden gaan behoren. Als alles meezit gaat de straat medio oktober weer open voor al het verkeer.


t Aannemingsbedrijf Van der Zanden uit Moergestel is deze week gestart met het weghalen van de bomen in de Leunisdijk. (Foto: Edwin Diependaal).

Woningbouw is een heikel punt in het dorp. De laatste nieuwe woningen in Gemonde zijn de appartementen in voormalig dorpshuis De Kei. Aan de Rietstok moeten nog dit jaar 25 nieuwbouwwoningen verrijzen. (Foto: Peter de Koning).
Afbeelding