Afbeelding
Foto: Eigen collectie

PAASPUZZELTOCHT VAN OP LIEMT GEMUNT

Liempdenaren zoeken naar de juiste woorden


JAN HERMENS

Met een puzzelwandeling rond de Paasperiode wil de organisatie achter Op Liemt Gemunt (OLG) net als tijdens carnaval opnieuw leven in de brouwerij brengen in het dorp. In deze tijd een activiteit op touw zetten, is echter niet eenvoudig, maar dat is de Liempdenaren wederom gelukt.

Inwoners kunnen de tocht lopen van zaterdag 20 maart tot en met dinsdag 6 april op een moment naar keuze. Martien Roestenburg namens OLG: ,,We mogen geen groepen laten samenkomen, maar wandelen met je eigen partner of gezin behoort wel tot de mogelijkheden. Bovendien nadert de lente en brengen we zo mensen buiten in beweging."

WOORDEN

Op Liemt Gemunt verzorgt niet zomaar een wandeling, maar legt verbinding met de schooljeugd en met ondernemers in het dorp. Roestenburg: ,,We hangen kleurplaten in het dorp, bij inwoners achter het raam, op allerlei plekken. Op elke poster staat een woord. In totaal verspreiden we 22 woorden. Die vormen samen een zin. Aan de wandelaars de uitdaging ze allemaal te vinden en de juiste zin te raden."

Wedstrijdkaarten voor deelname aan de Haas(t) je Repje-speurtocht zijn verkrijgbaar bij winkeliers die zijn aangesloten bij OLG. ,,Deelnemers kunnen hun oplossing op de wedstrijdkaart noteren en die uiterlijk 6 april inleveren bij Cadeau & Drogist Liempde", legt Roestenburg uit. ,,Aan de puzzelwandeling zijn prijzen verbonden. Die kopen wij in bij onze lokale ondernemers. De hoofdprijs bestaat uit waardebonnen, ook weer te verzilveren bij winkeliers in Liempde."

Welke kleurplaten OLG her en der in het dorp hangt, moet nog blijken. Roestenburg: ,,Leerlingen van basisschool De Oversteek steken hier hun creativiteit in. De mooiste exemplaren krijgen een plekje in het dorp, als onderdeel van de paaspuzzelwandeling. Ook het buitengebied betrekken we bij de speurtocht. De wandelschoenen mogen uit de kast voor een staaltje coronaproof vermaak."


q Leerlingen van basisschool De Oversteek kleuren de paaseieren van Op Liemt Gemunt zo mooi mogelijk in. (Foto: eigen collectie).


'SUBSIDIE LANDSCHAP SPRONG VOORWAARTS'

Dommel verdeelt potje voor vasthouden water

Langere periodes van droogte en kortstondige, hevige regenval. Dit is al enige poos het uitgangspunt in Nederland, ook voor de 22 waterschappen die we kennen, zoals De Dommel. Om ervoor te zorgen dat grondeigenaren langer het water vasthouden op hun terrein, is de waterbeheerder uit Boxtel gestart met de stimuleringsregeling landschap (StiLa).

Boeren, particulieren en andere landeigenaren kunnen vanaf heden een bijdrage krijgen uit StiLa. Het geld is bedoeld om het Brabantse landschap te behouden en te verbeteren. Het waterschap stimuleert daarbij vooral initiatieven die erop gericht zijn om water langer vast te houden, maar ook projecten die de kwaliteit van de H2O verbeteren en biodiversiteit langs beken en sloten bevorderen.

SPRONG VOORWAARTS

Een soortgelijke regeling bestond al eerder, maar wordt nu in een nieuw jasje gestoken volgens dagelijks bestuurslid Vincent Lokin. ,,Het is een sprong voorwaarts. Vanaf nu komen ook watergerelateerde initiatieven voor een subsidie in aanmerking. Hopelijk kunnen we met de StiLa grondeigenaren stimuleren om in actie te komen en hun terrein zo in te richten dat water langer vastgehouden wordt. Zo strijden we samen tegen verdroging van ons mooie gebied.”

Ook gemeenten en provincie doen mee aan de regeling.

Via een coördinator landschapsbeheer van Brabants Landschap kunnen geïnteresseerden advies inwinnen. Die persoon geeft aan waar het waterschap of de gemeente in hun streek vooral belang bij heeft, zodat de grondeigenaar daarop kan inspelen.

De coördinator kan ook helpen bij de aanvraag en de uitvoering. Afhankelijk van het doel financiert of het waterschap of de gemeente 50 procent van het initiatief. De provincie vergoedt de rest van de kosten. De aanvragen kunnen tevens bij het bestuursorgaan ingediend worden.

KRUIDACHTIGE ZONE

Er liggen al diverse plannen op de tekentafel. Zo wil een van hen water langer vasthouden op een hoger gelegen perceel door de aanleg van een greppel. Ook is er het idee om een houtwal met kruidachtige zone aan te leggen nabij een hoofdwatergang in de regio voor het verbeteren van de biodiversiteit.