De Kleine Aarde en GreenTech in landschapsgesprek

RENS VAN DEN ELSEN

Wat kunnen de ontwikkelingen op De Kleine Aarde en het GreenTech Park Brabant op Vorst B bijdragen aan de ontwikkeling van ons landschap? Die vraag wil de driejaarlijkse Landschaps-triënnale begin april beantwoorden. Daarin komen diverse locaties binnen de gemeente Boxtel aan bod.

De Landschapstriënnale zou in eerst instantie in september 2020 plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus is het evenement verplaatst en omgevormd tot een digitale editie met filmpjes en live-interviews vanaf een vrachtwagentje dat door het gebied rijdt. Het Van Gogh Nationaal Park en de toekomst van het landschap staan echter nog steeds centraal. Vanaf donderdag 1 april worden diverse locaties binnen Het Groene Woud bezocht, waaronder dus Boxtel.

LABORATORIA

De manifestatie is opgedeeld in tien onderdelen, zogeheten landschapslaboratoria, waarin steeds een ander aspect wordt uit- en toegelicht. Onder meer de gemeente Boxtel staat centraal binnen het onderwerp Productieve Natuur. Door middel van gesprekken met ondernemers, gemeente en initiatiefnemers wordt besproken hoe landschappen weer van economische waarde kunnen zijn. Nu de klompenindustrie, waarvoor veel populieren werden gebruikt, niet meer floreert, zoeken diverse partijen naar andere mogelijkheden om de boomsoort te gebruiken, bijvoorbeeld voor het bouwen van duurzame huizen.

Het exacte programma van de Landschapstriënnale volgt in de loop van deze maand. Meer informatie is te vinden op www.landschapstriennale.com.



Boxtel


De Voorleesfiets

Lucie Hoevenaars is coördinator van De Voorleesfiets, een initiatief van de Brede Scholen Boxtel in samenwerking met de bibliotheek aan de Burgakker. Om het wekelijkse voorleesmoment bij zo'n 25 Boxtelse gezinnen handen en voeten te geven, zoekt zij helpende handen. Vrijwilligers kunnen zich melden via e-mail: voorleesfietsboxtel@gmail.com.