Afbeelding
Foto: Eigen collectie

'SEPIA' AFGESTEMD OP CORONAREGELS

Boxtheater druk bezig met nieuwe voorstelling

RENS VAN DEN ELSEN

De acteurs van Boxtheater staan al ruim een jaar te popelen om weer de planken op te mogen. Als het aan de Boxtelse vereniging ligt, gebeurt dat eind mei ook gewoon. De repetities voor de nieuwe voorstelling 'Sepia' zijn al in volle gang en geheel coronaproof.

Een week voor de première van het stuk 'Vleesch' in maart 2020 werd de eerste lockdown in Nederland van kracht. De teleurstelling bij de spelers van Boxtheater was groot, al was er nog de hoop later in het jaar toch nog iets te kunnen doen. In eerste instantie zou 'Vleesch' dit jaar gespeeld worden, maar dat werd lastig met de coronaregels. De voorstellingen van Boxtheater zijn altijd op bijzondere locaties en het publiek zou steeds doorschuiven naar een andere ruimte. Dus kwamen de leden in september bij elkaar om de mogelijkheden te bespreken.

Daar zorgden Frenk Breuer en Joan van Houtum voor nieuwe inspiratie middels een gevonden oude foto. ,,Joan en ik wilden dat idee eigenlijk voor een ander project gebruiken, maar we zagen ook de potentie voor Boxtheater. Uiteindelijk hebben we iedereen gevraagd wat de foto bij hen opriep. Dat leverde zowaar 31 verhalen op, waar het schrijversteam er acht van selecteerde. Op basis van die verhalen zijn we nu het stuk 'Sepia' aan het repeteren", vertelt Breuer.

WAARDIG

Natasja d'Armagnac de Castanet is wederom gevraagd als regisseur. Toen ze het idee en de verhalen onder ogen kreeg was ze volgens Breuer en Van Houtum wel enthousiast, maar zag ze ook in dat het aan elkaar smeden van de fragmenten nog een hele uitdaging zou worden. ,,Toch heeft ze het voor elkaar gekregen en ligt er nu een voorstelling die echt Boxtheater-waardig is. Daar zijn we trots op", aldus Breuer.

De nieuwe voorstelling bestaat uit monologen en dialogen die steeds een ander verhaal vertellen over de gevonden foto. Van Houtum: ,,Op die manier kunnen we ook makkelijk schakelen als iemand onverwacht uitvalt omdat hij of zij bijvoorbeeld in quarantaine moet." Breuer vult aan: ,,In het ergste geval zouden we zelfs volledig digitaal kunnen gaan."

DE EERSTE

Vooralsnog staan de acht voorstellingen, verdeeld over drie weekenden, gepland vanaf 27 mei. Van Houtum: ,,We kunnen nog uitwijken naar september, maar het liefst spelen we nog voor de zomer. Als dat lukt, zijn we de eerste. Iedereen snakt weer naar een uitje, het zou mooi zijn als wij dat kunnen bieden."

Boxtheater prijst zich daarnaast gelukkig met het feit dat vrijwel iedereen die vorig jaar een kaartje had gekocht voor 'Vleesch', geen geld terug heeft gevraagd. Voorzitter Marleen Huisman: ,,Daar zijn we ontzettend blij mee. Echt ontzettend fijn dat Boxtelaren ons zo steunen. Ze worden zeker niet teleurgesteld."

Zodra meer duidelijk is over de versoepelingen in deze coronatijd, gaat de kaartverkoop van start.


p De foto op bovenstaande afbeelding is ook echt gevonden door een van de leden van Boxtheater. Het verhaal over het bruidspaar wordt van verschillende kanten belicht en vormt een geheel. (Foto: eigen collectie).


BOXTELSE BN'ER TOERT DOOR EUROPA

Yvon Jaspers bezoekt boeren over de grens

De in Boxtel geboren Yvon Jaspers gaat met Boer zoekt Vrouw-stellen over de grens voor het nieuwe KRO-NCRV-programma Onze boerderij in Europa. De eerste aflevering is vanavond, donderdag 11 maart, te zien.

In het televisieprogramma gaan de boeren op zoek naar agrarische ondernemingen die het anders zijn gaan aanpakken, ter inspiratie voor 'onze boeren'. Jaspers: ,,Hoe wij ons eten produceren, gaat ons allemaal aan. Klimaat en natuur houden niet op bij de landsgrenzen.”

Niet alleen dankzij de coronacrisis, maar ook door alle extra normen en regels die er door de jaren heen bij zijn gekomen, denkt Jaspers dat boeren de kop vol hebben. ,,De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelden: ‘wij voeden de wereld’. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond, dacht ik: 'Hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen'."

DRUIVEN STAMPEN

In een camper rijden Jaspers en de stellen naar Denemarken, Duitsland en Zwitserland. ,,We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbijtrekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”, aldus de Boxtelse.

Vanavond is het eerste boerenkoppel te zien: Jan en Rianne Blom, die vijf jaar geleden meededen aan Boer zoekt Vrouw en hun bedrijf in Texel hebben. Zij draaien in Denemarken onder meer mee met Sjaak en Jacqueline Bosma, die vier jaar geleden emigreerden en nu een melkveebedrijf met 220 koeien runnen in Noord-Jutland. De aflevering begint om 20.30 uur op NPO 1.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding