Buurtbewoner Jan Hazenberg kijkt met Diny Stolvoort naar het straatwerk in de Maria van Dieststraat nabij wijkhuis Simeonshof. Hier is de stoep door worteldruk omhoog gekomen. Ook op veel andere plekken is dat trottoir een levensgevaarlijk parcours voor senioren. (Foto: Peter de Koning).
Buurtbewoner Jan Hazenberg kijkt met Diny Stolvoort naar het straatwerk in de Maria van Dieststraat nabij wijkhuis Simeonshof. Hier is de stoep door worteldruk omhoog gekomen. Ook op veel andere plekken is dat trottoir een levensgevaarlijk parcours voor senioren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KNELPUNTEN TROTTOIRS OPLOSSEN VRAAGT STRUCTURELE AANPAK

Tijd is rijp voor 'n Boxtels stoepenproject


PÅL JANSEN

,,Het is hier levensgevaarlijk", zegt Jan Hazenberg. De bewoner van een appartement in Van Hornstaete nabij wijkhuis Simeonshof heeft het over losliggende stoeptegels. Voor velen lijkt het misschien een overdrijving, maar voor senioren in een rolstoel, met een rollator of die anders slecht ter been zijn, is een ongelijke stoep een concreet gevaar. En het is hoog tijd dat er iets aan wordt gedaan, weet Hazenberg.

De 89-jarige Boxtelaar is verre van de enige oudere die hier zo over denkt. Niet alleen in Simeonshof, maar ook in de appartementen eromheen wonen senioren. En die lopen nog wel eens een ommetje of, nog vaker, bezoeken het wijkhuis voor een maaltijd of een praatje. Hazenberg weet dat als geen ander: hij helpt als vrijwilliger en ondersteunt buurtgenoten, onder meer bij het duwen van de rolstoel. ,,Kijk", wijst Hazenberg naar de overkant van de Maria van Dieststraat. ,,Die mevrouw met de rollator komt net uit Simeonshof en steekt de straat over, simpelweg zodat ze deze stoep kan ontwijken."

Op de plek waar hij staat, steken veel tegels de grond uit, ziet ook gerontologe Diny Stolvoort. ,,Vanaf een hoogteverschil van twee centimeter moet een stoeptegel eigenlijk al worden aangepakt", vertelt zij. Vooral in clusters waar veel senioren wonen en op looproutes naar voorzieningen als bushaltes, supermarkten en brievenbussen is een rechte stoep extra belangrijk.

DOODSOORZAAK NUMMER 7

,,Voor senioren kan een val enorme consequenties hebben", vervolgt Stolvoort. Sterker nog: een val was in 2019 nog doodsoorzaak nummer zeven onder Nederlandse senioren. Zo'n vierduizend ouderen overleden dat jaar na een valincident. Volgens Stolvoort hoort Boxtel ook in het kader van de Wet publieke gezondheid het landelijke beleid uit 2020 te volgen. En ligt er bij de gemeente al sinds 2009 een handboek toegankelijkheid die ingaat op de verschillende kwaliteitsniveaus van stoepen.

Maar Stolvoort hoeft de noodzaak van rechte trottoirs eigenlijk niet te onderbouwen. In de lokale politiek is er ook geen discussie over: knelpunten moeten zo snel mogelijk worden aangepakt, juist voor mensen die slecht ter been zijn. De gemeenteraad nam eind februari hiervoor zelfs nog unaniem een motie aan van SP, D66 en CDA.

VALHELM OPZETTEN

Maar er komt maar geen garen op de klos in de seniorenbuurt waar Hazenberg woont. Zelfs niet nadat hij in augustus nog een brief schreef aan het college van B en W. ,,Ik adviseer je in een rolstoel altijd een valhelm te dragen", liet hij destijds de toenmalig SP-wethouder Eric van den Broek weten. De Boxtelaar loopt regelmatig ommetjes door het dorp. Om in het centrum te komen, passeert hij dikwijls de Baroniestraat. ,,Als jij nu met een rolstoel langs die straat zou moeten, zou jij dat niet durven", zegt hij tegen de 31-jarige schrijver van dit artikel. En zo kan Hazenberg allerlei stoepen noemen in zijn directe omgeving, zoals de Annastraat en de Tongersestraat.

Als het op grote schaal (dus in heel Boxtel) moet worden aangepakt, is het de vraag hoe de gemeente dat moet doen. Weliswaar is het inmiddels een cliché, maar daardoor niet minder waar: Boxtel zit op zwart zaad en moet passen op de centjes.

Dat kan allemaal wel zo zijn, maar het is een wettelijke taak van de gemeente om in ieder geval te zorgen dat de paden voor senioren richting basisvoorzieningen op orde zijn. ,,Je kan dit als gemeente ook met gesloten beurs organiseren en als burgerinitiatief uitzetten. Ik heb al met Helicon contact gehad en ga een aanvraag voor een maatschappelijk project indienen. Een aantal jaar geleden is er met Helicon ook een project geweest in Selissen om de stoepen recht te leggen", legt Stolvoort uit. Bovendien kan er ook een sociale component aan zitten. ,,Die jongeren kunnen bijvoorbeeld ook met senioren in de wijk gaan kijken waar de knelpunten zitten. Zo komen de in studenten in contact met ouderen en komen ze in hun leefwereld terecht."

STRAATWERK ESCH

Maar er is verschillend beleid nodig, licht Stolvoort toe. In oudere buurten en kernen moet een toegankelijke stoep vaak nog worden aangelegd. Of is helemaal daar geen ruimte. ,,Recent ben ik met mijn man Jos gaan kijken naar het straatwerk in Esch. Op diverse plekken in het dorp is het gewoon te smal om een stoep aan te leggen. Daar zullen andere oplossingen voor senioren bedacht moeten worden. Zoals shared space waar door het midden van de straat een rolstoelvriendelijk pad loopt." Dat kan niet zomaar worden opgepakt door inwoners, vakmanschap en ervaren straatwerkers zijn dan nodig, denkt zij.

Stolvoort oppert om te beginnen met 'laaghangend fruit'. ,,Met name met de tegels van 30 bij 30 centimeter in de wat nieuwere wijken. En dan vooral kijkend naar de looproutes van senioren richting voorzieningen." ,,Er moet snel iets gebeuren", vervolgt Hazenberg. Want ja, als keistampersdorp is Boxtel het toch wel aan zijn stand verplicht om voor rechte stoepen te zorgen. Hazenberg: ,,En als ze bij de herinrichting van de Rechterstraat straks nog twee stoeptegels overhebben, dan weet ik waarom." Hij wijst grappend naar een gat in het trottoir: ,,Die hebben ze hier uit de grond gehaald."


Vluchtende man verkleedt
zich tijdens achtervolging

Na een incident in de relationele sfeer sloeg maandagmiddag een man op de vlucht voor de politie. Uiteindelijk werd hij toch in de kraag gegrepen. Maar pas nadat hij vluchtte door diverse Boxtelse achtertuinen én zich ondertussen ook nog wist te verkleden.

De verdachte zou de woning van een bekende zijn binnengedrongen waarna hij zich uit de voeten maakte. Een politiehelikopter die toevallig in de buurt was, verleende assistentie bij de achtervolging. Terwijl de man zich probeerde te verstoppen in de achtertuin van een woning aan de Dr. P.M. Hoekstraat werd hij aangehouden. Hij bleek zich tijdens de achtervolging te hebben verkleed en zou een muts en een overhemd hebben gevraagd van een buurtbewoner. De politie doet nader onderzoek naar het incident. Uit privacy-overweging doet zij geen mededeling over de leeftijd en woonplaats van de man.


q Tijdens een vluchtpoging via Boxtelse achtertuinen een man in de kraag gegrepen. (Foto: Remco Rooijakkers).

Afbeelding