Tini van den Berg (links, Vincentius) en Arjen Witteveen (rechts, stichting Leergeld) in de fietsenwerkplaats van de Vincentiuswinkel aan de Stationsstraat. (Foto: Peter de Koning).
Tini van den Berg (links, Vincentius) en Arjen Witteveen (rechts, stichting Leergeld) in de fietsenwerkplaats van de Vincentiuswinkel aan de Stationsstraat. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'LEERGELD' WIL GELIJK SPEELVELD VOOR BOXTELSE KINDEREN

'Alle jeugd moet mee kunnen doen'


PÅL JANSEN

Jaarlijks maken zo'n twintig Boxtelse jongeren van 15 tot 19 jaar via stichting Leergeld bij de Vincentius-vereniging gebruik van het ANWB Kinderfietsenplan. ,,Mensen kunnen bij ons hun oude fiets doneren", vertelt Tini van den Berg namens Vincentius. ,,Wij maken die dan fietsveilig en een deel daarvan schenken we weer aan jeugd uit die leeftijdsgroep." Het is een van de projecten waar ook Leergeld aan deelneemt om te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen in de samenleving.

Want dat moet toch ook kunnen in Nederland, vindt Arjen Witteveen. Sinds enkele weken is hij voorzitter van stichting Leergeld Boxtel, die gezinnen financieel ondersteunt op allerlei terreinen. Van lidmaatschappen voor (sport-)clubs tot muzieklessen en van schoolkampen tot schoolboeken . ,,Het motiveert mij om mensen over de drempel te krijgen. Maak nou gebruik van dit soort regelingen, daar zijn ze voor!"

Een van die regelingen is dus het ANWB Kinderfietsenplan. Mensen doneren hun fiets aan Vincentius, maar de vereniging haalt ook fietsen op in Boxtel en omgeving. En anders springt het distributiecentrum in Utrecht nog altijd bij. Achterin de winkel aan de Stationsstraat is de werkplaats van een Syrische vrijwilliger, die voor de vlucht uit zijn geboorteland ook fietsenmaker. Van den Berg: ,,De goeie tweewielers knapt hij op zodat deze veilig zijn voor gebruik."

FIETSEN UITDELEN

Witteveen: ,,Alle kinderen in Boxtel moeten volledig mee kunnen doen met de rest." Samen met zeven andere mensen probeert hij daar als kersverse voorzitter van Leergeld handen en voeten aan te geven. Zoals het fietsenplan waarvoor Leergeld samenwerkt met de Vincentiusvereniging.

Leergeld zou meer gezinnen kunnen bereiken en helpen. Het geld en de middelen zijn er. Naast diverse fondsen en een gemeentelijke bijdrage, wordt de stichting ook gesteund door zo'n tien Boxtelse organisaties. Onder meer Vincentius, maar bijvoorbeeld ook woonstichting Joost. ,,Ik wil als voorzitter vooral zorgen dat er meer publiciteit voor Leergeld komt", zegt de voorzitter strijdbaar. Dat blijft niet beperkt tot het verspreiden van folders of media-aandacht, maar ook de stichting bij de relevante gezinnen direct onder de aandacht brengen. Witteveen: ,,Door bijvoorbeeld met iemand een praatje te maken. Maar ook leerkrachten zien vaak meteen wel als er iets schort bij een van hun leerlingen."

PRIVACYPROBLEEM

Alleen is het niet altijd even makkelijk om gezinnen te benaderen. ,,Als we daarvoor bij de gemeente Boxtel aankloppen, krijgen we te horen dat ze hierin niets kan betekenen: privacy. Die wetgeving maakt het steeds lastiger voor ons om mensen te bereiken. Maar je kan toch een andere oplossing bedenken om die gezinnen direct te bereiken?" Bovendien staat de stichting binnen het gemeentehuis ook niet altijd op het netvlies bij iedereen. ,,Het viel me bijvoorbeeld op dat we als stichting in armoedebestrijding niet genoemd stonden in het coalitieakkoord."

Witteveen wil dus een grotere groep bekend maken met de stichting. Zodra bijvoorbeeld een leerkracht of voetbaltrainer iets signaleert bij een kind, hoopt hij dat er wordt gedacht aan Leergeld. En dat zal juist de komende tijd nodig zijn, verwacht de Boxtelaar. Dit dankzij de economische domper die de huidige coronacrisis veroorzaakt. ,,Als er ontslagen vallen, krijgen ook in onze gemeente gezinnen het financieel lastiger."

AANVRAGEN STIJGEN

Sinds 2016 zag Leergeld in Boxtel sowieso een flinke stijging in het aantal aanvragen. Dat jaar klopten nog 35 huishoudens bij de stichting aan, in 2020 waren dat er honderd. Witteveen: ,,Ondanks dat corona het werk ook moeilijker maakt. Cliënten moeten nu natuurlijk op afstand worden benaderd."

Binnenkort schuift Witteveen aan tafel bij het nieuwe college van B en W om te praten over dit soort zaken. Ook op de agenda staat het zogeheten armoedenetwerk (lees elders op deze pagina) waar hij zich voor in gaat zetten. Diverse welzijnsinstellingen komen dan samen om te praten over het armoedevraagstuk. ,,Concrete uitwisseling van kennis en ervaringen is goed. Maar tijdens die bijeenkomsten bleef het meestal beperkt tot een voorstelrondje. Laat bijvoorbeeld mensen die in de praktijk te maken hebben met armoede iets bijdragen." Immers, om een probleem aan te kunnen pakken, moet het eerst worden benoemd, weet de Boxtelaar.


Leergeld is een landelijke organisatie met verschillende afdelingen in driekwart van de Nederlandse gemeenten. Kijk voor meer informatie op www.leergeld.nl/boxtel/.


p Tini van den Berg (links, Vincentius) en Arjen Witteveen (rechts, stichting Leergeld) in de fietsenwerkplaats van de Vincentiuswinkel aan de Stationsstraat. (Foto: Peter de Koning).


112-nieuws


Voorrangsfout loopt goed af
voor bestuurders

Er vielen geen gewonden tijdens een verkeersongeval gisteren op de splitsing van de Baanderherenweg met de Van Beekstraat. Daar kwamen een bestelbus en een personenvoertuig met elkaar in botsing.

Rond kwart voor tien 's ochtends zag de bestuurder van de bestelwagen vermoedelijk de personenauto over het hoofd. In eerste instantie werd ook de ambulance opgeroepen. De hulpdienst kreeg de melding dat betrokkenen gewond waren geraakt. Maar dat bleek niet zo te zijn: het ambulancevoertuig maakte rechtsomkeer voordat deze ter plaatse was.

Door het ongeval was het kruispunt enkele momenten deels versperd voordat een bergingsbedrijf de personenauto had afgevoerd.