Op de dagbehandeling in zorgexpertisecentrum wordt fanatiek gebreid, ingegeven door het initiatief van cadeauwinkel Hebbes. Daar die wil een zo lang mogelijke sjaal maken met de rest van Boxtel om 'een eind te breien aan corona'. (Foto: Peter de Koning).
Op de dagbehandeling in zorgexpertisecentrum wordt fanatiek gebreid, ingegeven door het initiatief van cadeauwinkel Hebbes. Daar die wil een zo lang mogelijke sjaal maken met de rest van Boxtel om 'een eind te breien aan corona'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OUDE MOTIE AFGESTOFT EN OPGEPAKT

Boxtel herpakt zich voor de 'werkende armen'


PÅL JANSEN

Na anderhalf jaar stilte rondom een plan van aanpak voor werkende minima, pakt het nieuwe college van B en W dit onderwerp op. De gemeente Boxtel wil onder meer de wijkteams verder ontwikkelen. Ook moet de schuldhulpverlening verder worden uitgewerkt vanwege nieuwe wetgeving.

Unaniem was de gemeenteraad het er eind oktober 2018 eens met een motie van de lokale SP: er moest een plan van aanpak komen om 'werkende minima' beter te bereiken met alle regelingen die Boxtel te bieden heeft. Deze groep, ook wel 'de werkende armen' genoemd, hebben wel gewoon een baan, maar desondanks moeite om maandelijks rond te komen.

Om inzicht in die regelingen te krijgen, is er bijvoorbeeld de website Berekenuwrecht.nl van het Nibud en de Stimulansz Academie. Hiermee kunnen inwoners de landelijke en gemeentelijke regelingen inzien en ook direct aanvragen.

Daarnaast heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de pilot Blauwe Knop in 2020 gelanceerd in Boxtel en Sint-Michielsgestel. Via de webpagina www.boxtel.nl/overzicht-schulden kunnen gebruikers een overzicht van hun schulden bij de gemeente inzien. Daarvoor moeten inwoners wel inloggen met hun DigiD-code.

Ook is Boxtel aangesloten bij het initiatief '115 help een bedrijf'. Via de website www.115.nl kunnen ondernemers terecht voor vragen over de verschillende ondernemersregelingen die er zijn.

SCHULDHULPVERLENING

Sinds 1 januari heeft Boxtel een wettelijke taak erbij gekregen: de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Instellingen als woningcorporaties, energieleveranciers en waterbedrijven moeten betaalachterstanden van inwoners doorgeven aan de gemeente. En Boxtel moet vervolgens iets doen met die signalen. Daarvoor moet een pilot opgestart worden.

Verschillende instanties geven echter al betaalachterstanden door aan Boxtel. Zoals woonstichting Joost. ,,Wij melden Schuldhulpverlening Boxtel (loket WegWijs - red.) wanneer een huurder aan de deurwaarder wordt overgedragen, wanneer er wordt gedagvaard en wanneer we moeten ontruimen. Op drie momenten dus", laat een woordvoerder van de corporatie weten. Zij vervolgt: ,,Bovendien doen wij er intern alles aan om betalingsproblemen te voorkomen."

Brabant Water is enkele jaren geleden gestart met 'sociaal incasseren'. In plaats van betaalachterstanden op te laten lopen en de kraan dicht te draaien, geeft het waterleidingbedrijf de schuld door aan de gemeente. Als een watergebruiker de hulp accepteert, wordt de incasso stopgezet.

ARMOEDENETWERK

Twee jaar geleden is Boxtel met diverse welzijnsinstellingen ook gestart om een zogeheten 'armoedenetwerk' op te zetten. Dat is op een laag pitje komen te staan en moet nieuw leven worden ingeblazen, vinden B en W. Zij willen dat er een platform komt van professionals en vrijwilligers die met het armoedevraagstuk in de weer zijn. Daar moeten kennis en deskundigheid worden gedeeld. Het college bekijkt of dit samengevoegd kan worden met het armoedenetwerk in Sint-Michielsgestel.

OOK JEUGD AAN BOD

Ook kinderen en jongeren komen in het plan van aanpak aan bod. Er is een project opgestart met diverse partners, zoals stichting Leergeld, de Voedselbank en Brede Scholen Boxtel. Professionals en vrijwilligers moeten beter inzicht krijgen in het signaleren van armoede bij jeugd. Lees ook elders op deze pagina.

De gemeente Boxtel wil ook haar twee wijkteams verder ontwikkelen om de aanpak van armoede en schulden verder handen en voeten te geven. Sinds het najaar van 2019 werken deze vanuit het gemeentehuis en Sint-Ursula aan de Baroniestraat. Inwoners worden er onder meer geholpen vanuit de Jeugd- en Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning.


OOK LIDUINA PAKT BREINAALD OP

Sjaal van Hebbes is al één kilometer lang


PÅL JANSEN

Dat het brei-initiatief van Hebbes aanslaat, is een understatement. Intussen is de sjaal al één kilometer lang, mede dankzij hulp vanuit allerlei hoeken. Zo zijn ook cliënten van de dagbehandeling in Liduina aan het breien geslagen. ,,Velen doen het tussen de bedrijven door en we hebben op dinsdag altijd zes fanatieke dames die meedoen", vertelt medewerkster Marian van der Pasch van het zorgexpertisecentrum.

Geïnspireerd door het initiatief van cadeauwinkel Hebbes aan de Markt, raakte Van der Pasch ook enthouisiast om mee te doen. ,,De mensen hier vinden het erg leuk. Sommigen nemen hun breiwerkje mee naar huis om daar door te werken. Ik ben zelf ook gaan breien", vertelt de Lennisheuvelse. ,,Maar ik moet bekennen dat we niet zo ver zijn als de mensen bij Hebbes", gniffelt ze.

HET REGENT KNOTTEN WOL

De medewerkers van de cadeauwinkel aan de Markt, allemaal cliënten van overkoepelende zorgorganisatie Cello, startten enkele weken geleden met het plan om Nederlands grootste sjaal te breien. Brabants Centrum publiceerde hierover op de voorpagina van 11 februari, ook met de oproep aan de rest van Boxtel om mee te helpen. Mede daardoor regent het knotten wol.

Ook de dagbehandelingscliënten van Liduina doen dus mee. ,,Zij hebben een oefening gevonden waar ze uit enthousiasme zelfs thuis mee verder gaan", vertelt Marian enthousiast. ,,Ook onze thuiswonende cliënten hebben de dagbehandeling vaak als enige uitje. Op de dagbehandeling zijn we coronaproof open. Door middel van het breien trainen we onze cliënten op hun fijne motoriek, zoals ook andere activiteiten een goede hulp bieden voor hun zelfredzaamheid. Het doel is om mensen met passende hulp en therapie te leren eenvoudiger zelfstandig te wonen."

986 meter

De hulp is meer dan welkom, want het nationale record is bepaald geen kattenpis: dat staat op 7,2 kilometer. Dat er een ongelofelijk lange Boxtelse sjaal in de maak is, is al zeker. ,,We zitten bijna aan de één kilometer nu, de das is 986 meter", vertelt groepsbegeleider Elly Matthijssen van Hebbes. Mensen helpen op ongelofelijke wijze mee, vertelt ze. ,,Dinsdag kwam een mevrouw drie rollen van veertig meter afleveren en nog iemand met een rol van 35 meter."

Nog steeds kunnen mensen wol en dassen inleveren bij Hebbes tijdens de openingstijden, iedere werkdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Mensen kunnen ook een foto van het door hen gebreide exemplaar mailen naar hebbes@cello-zorg.nl.