Ter voorbereiding op de dijkverhoging zijn deze week in Esch op diverse plekken bomen en struiken verwijderd. Dinsdagmiddag werd er gewerkt bij de dijk achter de Kollenberg. Het rooien en snoeien moest plaatsvinden voordat het broedseizoen van de vogels zou starten, meldt waterschap De Dommel. (Foto: Peter de Koning).
Ter voorbereiding op de dijkverhoging zijn deze week in Esch op diverse plekken bomen en struiken verwijderd. Dinsdagmiddag werd er gewerkt bij de dijk achter de Kollenberg. Het rooien en snoeien moest plaatsvinden voordat het broedseizoen van de vogels zou starten, meldt waterschap De Dommel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Waterschap snoeit fors voor dijkverhoging Esch

Om te zorgen dat Esschenaren ook in de toekomst droge voeten houden, treft waterschap De Dommel deze week voorbereidingen om de dijk langs de Essche Stroom op te hogen. Dat gebeurde door flink te snoeien.

Voordat het échte werk én voordat het broedseizoen begint, zijn op enkele locaties bomen en struiken verwijderd of gesnoeid, zoals achter de Kollenberg. Ook net ten zuiden van Esch wordt op de oever groen verwijderd.

Vanaf de Boxtelse buurtschap Nergena ten zuiden van Esch tot de spoorlijn Boxtel-Vught wordt 2,4 kilometer waterkering verbeterd en aangelegd. De opgave is ingewikkeld, met name omdat in Esch diverse huizen dicht bij het water staan. Eind dit jaar moet het project klaar zijn.

Afhankelijk van de beschikbare ruimte wordt er een groene dijk of een dijk met damwand aangelegd. Aannemer Ploegam gaat deze klus uitvoeren. Veel transport van zand en klei vindt over het water plaats. Naar verwachting is het werk aan het einde van dit jaar klaar.

De Dommel werkt aan het herstel van de regionale waterkeringen in het stroomgebied. Volgens de geldende veiligheidsnormen is de kering aan de oostelijke oever van de Essche Stroom momenteel te laag.

DAMWAND DRUKKEN

,,Niet overal is er genoeg ruimte voor een groene dijk”, geeft projectleider Hans Koekkoek van het waterschap aan. ,,Daarom plaatsen we een damwand tussen de stuw in Esch tot net voorbij de brug aan de Haarenseweg. Deze damwand komt aan de oostzijde, dus aan de kant van het dorp.” Bewoners uitten eerder hun zorgen over mogelijke schade aan hun huizen door de trillingen tijdens het plaatsen van zo’n wand. ,,Hierin willen we uiteraard geen risico’s nemen", vervolgt Koekkoek. ,,De damwand wordt in de grond gedrukt in plaats van getrild. Dit heet de Silent Piler-methode.”

Ook de juiste transportroutes en inrichting van de werkruimte moeten overlast voorkomen. Omgevingsmanager Loes Weemen van aannemingsbedrijf Ploegam: ,,Een deel van het transport gaat vanaf de provinciale weg N624 (Kapelweg - red.) richting Nergena, via een rijplatenbaan naar de kade. Daarnaast transporteren we ook materialen, via de percelen bij de Runsdijk, over het water naar de locaties van verwerking.”

OMLEIDINGEN

Sommige wegen en wandelroutes kunnen tijdelijk worden afgesloten. Omleidingen worden aangegeven, omwonenden krijgen tijdig informatie over werkzaamheden, planning en transportroutes. Binnenkort wordt in de bouwkeet een informatiepunt ingericht waar bewoners terecht kunnen met vragen. Dit informatiepunt is vanwege de coronamaatregelen alleen op afspraak open. Aannemingsbedrijf Ploegam is te bereiken via 06-11 09 46 80 of e-mail: esschestroom@ploegam.nl.