Burgemeester Ronald van Meygaarden heeft door de coronapandemie de gemeente Boxtel nog niet écht goed leren kennen. Wel toont hij zich onder de indruk van de wijze waarop de inwoners met de crisis omgaan. (Foto: Albert Stolwijk).
Burgemeester Ronald van Meygaarden heeft door de coronapandemie de gemeente Boxtel nog niet écht goed leren kennen. Wel toont hij zich onder de indruk van de wijze waarop de inwoners met de crisis omgaan. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BURGEMEESTER RONALD VAN MEYGAARDEN BLIKT TERUG OP CRISISJAAR


'Boxtel is zwaar getroffen, maar gaat goed met corona om'

HENK VAN WEERT

Ze zijn pragmatisch. Zetten de schouders eronder en willen zaken goed regelen. Én ze zijn bereid in tijden van crisis de regels na te leven. Zo heeft Ronald van Meygaarden de inwoners van de gemeente Boxtel leren kennen in het jaar waarin de coronapandemie om zich heen greep.

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat in het Boxtelse verpleeghuis Liduina de eerste coronadode te betreuren viel. Het was op dat moment het twaalfde slachtoffer van de pandemie die in Nederland inmiddels bijna zestienduizend mensen het leven kostte. Een jaar na dato blikt deze krant met burgemeester Van Meygaarden terug op een veelbewogen jaar.

Buiten de eerste maanden na zijn aantreden, in november 2019, heeft hij weinig mensen fysiek kunnen ontmoeten. ,,En dat heb je als mens toch nodig. Gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, het hoort er allemaal bij als je iemand wilt leren kennen. Via een beeldscherm is dat lastig", vindt de burgemeester.

Zeker, hij had zich de kennismaking met de inwoners en ondernemers in de dorpen Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en sinds 1 januari ook Esch allemaal heel anders voorgesteld bij zijn installatie. En natuurlijk werd Van Meygaarden in zijn rol als burgervader met schrijnende situaties geconfronteerd door het allesbeheersende coronavirus.

,,Boxtel is best zwaar getroffen, onder meer in de verpleeghuizen. En toch vind ik dat Boxtel de crisis heel goed doorstaat. De wijze waarop zorg wordt verleend en de regels worden nageleefd is bewonderenswaardig. Des te zuurder is het dan als je wordt meegetrokken in stijgende besmettingen door ontwikkelingen in gemeenten om ons heen."

CONSULTATIES

Zijn eigen rol in die crisisbestrijding is redelijk beperkt, vertelt Van Meygaarden. ,,Waar ik het verschil kan maken, probeer ik dat. Landelijke regels - en dat zijn de meeste - laten lokaal handelen echter maar mondjesmaat toe." Als voorbeeld noemt hij een overledene die wilde dat de uitvaart zou plaatsvinden bij de vereniging waarvan hij lid was. ,,Ik ervaarde het als prettig dat ik - met handhaving van de regels - door mijn bemiddeling iets kon betekenen voor de nabestaanden."

Over het functioneren van de veiligheidsregio Brabant-Noord, waaraan de Bossche burgemeester Jack Mikkers leiding geeft, is Van Meygaarden te spreken. ,,Ik ben blij met Mikkers. Hij houdt uitgebreide consultaties bij alle burgemeesters voordat hij naar de landelijke vergadering gaat van de gezamenlijke veiligheidsregio's."

Als lokale eindverantwoordelijken op het gebied van crisisbestrijding hebben burgemeesters in de ogen van Van Meygaarden voldoende handvatten om te doen wat moet gebeuren. ,,En gelukkig zitten we daar in de veiligheidsregio ook allemaal op een lijn."

BESTE STUURLUI...

Her en der klinkt kritiek op de landelijke aanpak van de pandemie. Er zijn mensen die vinden dat de bestrijding als een militaire operatie opgezet had moeten worden. Onder anderen Rob Coutinho, de gepensioneerde baas van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu (RIVM) liet zich hierover onlangs uit.

Van Meygaarden haalt zijn schouders op: ,,Ach, de beste stuurlui aan wal. Het zijn vaak mensen die het werkzame leven achter zich hebben gelaten en toch nog van zich willen laten horen. Ik vind dat jammer. Dit soort opmerkingen doorkruist in mijn ogen de strategie. Natuurlijk gaan er dingen niet goed, maar de mensen die zich bezighouden met de crisisbestrijding doen hun best. Daar ben ik van overtuigd."

Hij vervolgt: ,,Kijk, als we meteen na het uitbreken van de crisis met zijn allen een maand lang binnen waren gebleven, was het allemaal heel anders verlopen. Maar ja, wie dacht daar een jaar geleden aan..."

SAAMHORIGHEID

Dat jongeren traumatische ervaringen oplopen nu ze niet kunnen samenkomen met leeftijdsgenoten, vindt Van Meygaarden wat overtrokken. ,,Natuurlijk begrijp ik dat het niet makkelijk is. Dat is het voor niemand. En zeker als jongeren minder gauw besmet raken, is het moeilijk om de regels na te leven. Maar de jeugd moet toch kunnen beseffen dat ze gevaar op kan leveren voor bijvoorbeeld hun opa en oma. Blijkbaar lukt het tal van ouders niet om aan hun kinderen uit te leggen dat bepaalde zaken een tijdlang onmogelijk zijn. Dat baart me echt zorgen."

Aan de andere kant ziet de burgemeester ook mooie dingen ontstaan: ,,Zoals gezinnen waar de tv 's avonds wordt uitgeschakeld en de bordspellen weer op tafel komen. En mensen leren hun eigen omgeving en hun eigen land weer ontdekken en waarderen."

Covid-19 liet zien dat in onze individualistische maatschappij een begrip als saamhorigheid nog niet is uitgebannen. ,,Klopt, maar in mijn ogen is dat een normale reactie na de eerste tegenslagen die je te verwerken krijgt. Bovendien leven we in een land waarin we het ons kunnen veroorloven om sociaal te zijn voor elkaar. Maar pas op: een jaar geleden klapten we massaal voor de medewerkers in de zorg en inmiddels zie je dat zij ook bescherming nodig hebben. Onbegrijpelijk. Mensen zijn toch weer meer met hun eigen gewin bezig en dan wordt de bestrijding van het virus een moeizaam verhaal."

Toch leidt corona volgens Van Meygaarden ook tot voordelen. ,,Zo merk ik dat er zakelijker en sneller wordt vergaderd doordat bijeenkomsten online plaatsvinden. Toch zal dit fysieke vergaderingen niet geheel vervangen. Écht contact kunnen mensen nu eenmaal niet missen."

WEER NORMAAL

Op de vraag of hij denkt dat de samenleving door Covid-19 voorgoed verandert, antwoordt de burgemeester dat hij verwacht dat het best even zal duren voordat alles weer 'normaal' is. ,,Ik hoop echt dat het besef is doorgedrongen dat er niet veel nodig is om onze samenleving plat te leggen. Ook als we het virus onder controle hebben, zal het nog wel even wennen zijn om elkaar weer de hand te schudden bij een begroeting of afscheid. Ook al voelt het nu nog altijd ongemakkelijk om dat niet te doen. Kijk, elkaar te pas en te onpas omarmen of kussen zal niet meer zo snel gebeuren. Dat hoeft voor mij sowieso niet."

Over de organisatie van evenementen als de regels dat weer toelaten, is de burgemeester helder. ,,We gaan niets verschuiven. Mensen kunnen activiteiten voorbereiden voor de datum waarop ze zijn gepland. Lukt het niet, dan wordt het een jaar verplaatst. Activiteiten inhalen is niet aan de orde. Dan gaan te veel dingen samenvallen en dat is voor onder meer de hulpdiensten ondoenlijk."

BEETJE LEUK MAKEN

Burgemeester Van Meygaarden roept de inwoners van de gemeente Boxtel op om rekening met elkaar te blijven houden nu de laatste maanden van de coronacrisis zich aan lijken te dienen. ,,En maak het een beetje leuk zolang de lockdown duurt." Grinnikend: ,,Wees daarbij creatief, maar natuurlijk zónder de regels te omzeilen!"

In die zin wijst hij ook naar de ruimere zomerterrassen die afgelopen jaar onder meer op de Markt werden ingericht. Samen met horecaondernemers, Centrummanagement en evenementenstichting Boxtel Vooruit maakte de gemeente het op die manier mogelijk dat het publiek toch kon genieten. Van Meygaarden geeft aan dat hij nog puntjes voor verbetering ziet, maar dat dit initiatief zeker voor herhaling vatbaar is.

,,Zoiets was ook als wintervariant voorbereid, maar helaas gooide de algehele lockdown roet in het eten. Wel heb ik afgelopen zomer gezien dat het verbannen van auto's op de Markt geen nadelige effecten heeft. Mensen zijn - ook in Boxtel - best bereid om een eindje te lopen. Trouwens, ga eens op de Kampina kijken. Daar lopen ze je momenteel zowat omver, zó druk is het. Nee, het idee dat opofferen van parkeervakken op de Markt sommige ondernemers het brood uit de mond stoot, is wat mij betreft wel achterhaald."

Bij drogist Marc van den Biggelaar in winkelcentrum Oosterhof krijgen ze de flacons handgel niet aangesleept. (Foto links: Albert Stolwijk, maart 2020). Verzorgings- en verpleeghuizen gaan op slot. Om enige verlichting te brengen, verzorgen lokale artiesten buitenconcertjes. (Foto rechts: Bas van den Biggelaar, maart 2020).
Verzorgings- en verpleeghuizen gaan op slot. Om enige verlichting te brengen, verzorgen lokale artiesten buitenconcertjes. (Foto: Bas van den Biggelaar, maart 2020).