Afbeelding
Foto:

TOOF PET de TOVERPET: DE VOS


VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Cas van Susante (5 jaar) Toof Pet op.

Cas zou best een keer een vos willen zijn. Mama Loes vraagt aan hem waarom hij zichzelf wil omtoveren in een vos.
‘Ik ben slim. Een vos kan mij nog slimmer maken, denk ik.’ zegt Cas.
Mama vindt dat best een slim plannetje en toont Cas een plaatje van een vos.

Cas zet zijn toverpet op. Hij pakt de klep van de pet beet, kijkt naar het plaatje en zegt: ‘Toof opgelet. Voor die vos heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Cas is ineens een vos aan de rand van een groot bos. Hij kijkt eens om zich heen. ‘Waar ben ik?’ vraagt hij aan Toof. Hij kan nu met Toof Pet praten.
‘In de Kampina, niet zo ver van huis.’ antwoordt Toof ‘Jij hebt hier misschien wel eens gewandeld.’
Er komt een vos naar Cas toegelopen. ‘Hoi, Ik ken jou niet. jij bent hier nieuw hè?’ zegt de vos tegen Cas. ‘Nee hoor’, antwoordt Cas. ‘Ik ben Cas. Ik ben niet nieuw hier. Ik was hier wel eens eerder.’
De vos kijkt Cas met verbaasde ogen aan. ‘Ik heb jou nog nooit gezien.’
‘Dat klopt!’ Cas vertelt dat hij is omgetoverd en eigenlijk een jongen is. ‘Ik wil slimmer worden en dat kan jij mij leren.’ De vos moet hard lachen.
‘Ik ben een rekel. Zo noemt men een mannetjesvos. Noem mij maar Rekel. Kom maar met mij mee naar mijn burcht.’ zegt hij tegen Cas.

‘Woon jij in een kasteel?’, vraagt Cas. Rekel vertelt dat hij in een hol onder de grond tussen de boomwortels woont. Dat noemen ze ook een burcht. Dat is zijn huis. De burcht heeft meerdere ingangen. Rekel laat Cas zijn huis zien.
In de burcht zijn meer vossen. Moervos, een van die vossen, is zijn vrouw. Samen met Moervos krijgt Rekel vier, soms vijf welpen. Dat zijn kleine vosjes. De andere vossen in de burcht zijn hulpvossen. Die helpen in het huishouden.
‘Hoe kan ik slim worden?’, vraagt Cas aan Rekel.
Rekel denkt na. ‘Dat is eigenlijk niet zo moeilijk, hoor. Je moet willen leren. Belangrijk is dat je leert van je eigen fouten. Maak ook gebruik van andermans fouten.’
‘Dat laatste maakt dat vossen sluw zijn,’ vertelt Toof. ‘Sluw zijn is slim gemeen zijn of gemeen slim zijn. Dat is ongeveer hetzelfde en niet aardig.’

‘Wat eet jij?’ vraagt Cas. ‘Ik ben een omnivoor.’ antwoordt Rekel. ‘Wat is dat nou weer, een omnivoor?’, vraagt Cas. ‘Een alleseter.’ antwoordt Rekel ‘Ik lust bijna alles. Kevers, muizen, konijnen, vogels, eieren, fruit, kippen, ganzenkuikens, noem maar op.’
‘Is er iets wat jij niet lekker vindt?’, vraagt Cas. ‘Kikkers, mollen en spitsmuizen vind ik niet lekker.’
‘Waarom moet ik steeds overal krabben?’, vraagt Cas.
Rekel vertelt dat vossen een hele mooie roodbruine vacht hebben. Ook een prachtige staart. In de vacht zitten heel veel vlooien en andere nare beestjes. Die kriebelen.
‘Die vacht is zo mooi dat mensen er jassen en bontkragen van maken’, vertelt Toof.
Rekel wijst naar een boerderij. ‘Daar heb ik gisteren achter kippen aangejaagd.’ vertelt hij.
‘Had je zo’n honger?’ vraagt Cas. ‘Ja, en kippetjes zijn erg lekker’, lacht Rekel.
‘Nou, ik vind dat echt niet leuk. En de boer ook niet’, zegt Cas.
‘Hi hi, hij krijgt mij lekker toch niet te pakken’, gniffelt Rekel gemeen.
‘Pas maar op', zegt Cas. ‘Jij bent slim, maar mensen zijn toch slimmer.’

‘Waarom draag jij die rode pet met van die grote gele ogen?’, vraagt Rekel.
‘Dat is een slimme toverpet. Als ik deze afdoe word ik hier weggetoverd. Als ik de pet andersom opzet word ik onzichtbaar’, vertelt Cas.
Cas duwt met zijn poot de klep van de pet naar achteren. ‘Kijk, nou zie je mij niet meer, hè?’ ‘Wow, dat is slim!’, roept Rekel. ‘Ik wil ook zo’n pet.’
Cas doet de pet af. PATS BOEM. Cas is weer bij mama.
‘Ben je nu slimmer?’, vraagt mama. ‘Ja, maar gelukkig niet sluwer!’

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje? Geef hem of haar dan de hoofdrol in Toof Pet de Toverpet met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een maatwerk e-book dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren. Kijk op toofpet.nl.