Afbeelding
Foto: Maarten Melis

PLANNEN VOOR SOCIAAL CONVENANT


SP ziet samenwerking met Vion wel zitten

PÅL JANSEN

In het verleden is er al een groep Eritrese statushouders in dienst getreden bij Vion. Waarom niet meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de vleesverwerker op Ladonk aan het werk zien te krijgen? Dat is een suggestie van de Boxtelse SP richting het college van B en W.

Fractievoorzitter Eric van den Broek had in het verleden vanuit zijn rol als wethouder al contact gehad met de grootste werkgever van Ladonk over het initiatief. Het doel was om tot een sociaal convenant te komen. Daarbij ging het onder meer over samenwerking op het gebied van huisvesting arbeidsmigranten. Daarnaast vallen taalcursussen, projecten in de samenleving (zoals recent die met de levering van vlees aan de Voedselbank) en schuldhulpverlening/-beheersing eronder.

En dus ook mensen aan een baan helpen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, kan tot een van de afspraken behoren. ,,Bij Vion zijn veel verschillende soorten werk aanwezig", schrijft de SP-fractie aan B en W. Het bedrijf is geschikt om mensen met een beperking of in een reïntegratietraject, maar ook statushouders een reguliere baan te laten behouden.

Volgens Van den Broek heeft ook WSD al onderzocht welke mogelijkheden daarvoor zijn binnen Vion. Van den Broek: ,,En daar zijn ook wat initiatieven uitgekomen. Denk bijvoorbeeld aan de vier Eritreërs die intussen zijn ingestroomd, zij hebben daarbij ook extra begeleiding gekregen." Hij denkt dat zulke initiatieven ook haalbaar zijn voor andere bedrijven in Boxtel. ,,Bij Vion moet je dan niet denken aan instroom van honderden mensen, maar tientallen toch wel. En dat kan als goed voorbeeld voor andere ondernemingen in de gemeente dienen."

INTEGREREN OP STRAAT

Via het sociaal convenant kunnen ook taalprojecten worden bevorderd. ,,Bovendien is er geen beter middel voor integreren dan de werkvloer. Werkinstructies, afspraken maken, roosters...", legt Van den Broek uit. ,,Integreren doe je het beste op straat, bij de bakker, de dokter en dus ook op werk."

Hoewel de SP-fractie denkt dat Vion wel oren heeft naar het sociaal convenant, wacht de vleesverwerker nog af met reageren. ,,Zo lang dit convenant nog niet is afgerond, kunnen we hier niets over zeggen", aldus een woordvoerder. De SP vraagt zich af of het huidige college deze nog met Vion gaat afsluiten en hoever het daarmee staat bij de gemeente Boxtel.

De SP benadrukt echter wel dat de sociale afspraken met de Boxtelse vleesverwerker los horen te staan van bijvoorbeeld de geur- en geluidsoverlast die Vion veroorzaakt: het is geen 'voor wat, hoort wat', maar 'en-en'. B en W hebben recent de vragen ontvangen en moeten nog een antwoord formuleren op de suggesties van de lokale SP.