Warmtetransitie: 'We zadelen nieuwe generatie met ons probleem op'


RENS VAN DEN ELSEN

,,De tijd van praten is voorbij, dat doen we al tien jaar." Fractievoorzitter Mirjam Bemelmans van PvdA-GroenLinks in Boxtel wond er dinsdagavond geen doekjes om. Het is volgens haar echt tijd om concrete stappen te gaan zetten in de duurzaamheidstransitie.

De gemeenteraad en geïnteresseerden werden deze week bijgepraat over de visie op het aardgasvrij maken van woningen. Boxtel werkt samen met buurgemeenten Sint-Michielsgestel en Vught aan een transitievisie warmte met als doel om in 2050 aardgasvrij te zijn. Het idee is om stap voor stap buurten en wijken van het gas af te krijgen. Dat kost tijd en vooral heel veel geld. Iets waar fractievoorzitter Gerlof Roubos van coalitiepartij Balans zich ernstig zorgen over maakt: ,,Ik voorzie een nieuwe crisis na corona, wie gaat de rekening betalen?" PvdA-GroenLinks wierp op Boxtel niet alleen moet kijken naar zijn portemonnee, maar ook naar de volgende generatie. ,,Want hoe langer we wachten hoe meer we die opzadelen met ons probleem", aldus raadslid Miek Nooijen die samen met Bemelmans de fractie van de sociaal-democraten in de oppositie vormt.

Een week geleden was er eenzelfde presentatie voor inwoners. Daar werden ook vraagtekens gezet bij de kosten en de haalbaarheid. De vragen die de raadsleden deze week stelden, zaten veelal op dezelfde lijn.