Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SUGGESTIES VOOR BEDRIJVENTERREINEN LADONK EN DAASDONK

Ondernemers reageren in ideeënbussen CDA

JAN HERMENS

De onderwerpen verkeer en communicatie leven op de bedrijventerreinen Ladonk in Boxtel en Daasdonk in Liempde. Dat blijkt uit de reacties in ideeënbussen die de CDA-fractie eind vorig jaar plaatste bij meerdere ondernemingen. Er liggen volgens de ondernemers kansen voor verbeteringen.

In de Mijlstraat staan onnodig auto's lang geparkeerd op de weg, volgens een respondent. Verder wordt de suggestie gedaan de aanvoerwegen naar Ladonk fietsvriendelijker te maken. Ook kreeg het CDA de vraag om een oplossing voor vrachtwagenchauffeurs die ‘s nachts op het Boxtelse bedrijventerrein moeten overnachten. Een plek waar zij veilig kunnen staan, zonder overlast te veroorzaken en met sanitaire voorzieningen, zou welkom zijn.

De christendemocraten hebben naar aanleiding van alle reacties vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. ,,Is het mogelijk vaker te handhaven op parkeren en snelheid op de bedrijventerreinen", wil fractievoorzitter Vera Brouns weten.

Daarnaast wordt Kleinderliempde als sluiproute gebruikt. Dat levert gevaarlijke situaties op, aldus Brouns. ,,Kan de verkeersafwikkeling daar aangepast worden?"

Naast verkeer leverde communicatie de nodige respons op. ,,Communiceer met ondernemers die willen investeren, vaak moet je oneindig lobbyen om via de overheid te financieren. Bijvoorbeeld panden ombouwen tot woningen. Ondersteun dit, laat het voor de investeerder toe", luidt een reactie. ,,Betere communicatie tussen bedrijventerrein en de gemeente waarbij haantjesgedrag uit den boze is. We kunnen niet zonder elkaar", vindt een ondernemer.

DENKTANK

Brouns: ,,Het CDA is benieuwd wat B en W vinden van het idee om een soort denktank van ondernemers op te zetten en hen bij bepaalde vraagstukken om advies te vragen, zonder voorbij te gaan aan bestaande overlegstructuren."

Een punt dat in het najaar speelde, maar nu waarschijnlijk niet meer, is rommel door bladval. Brouns: ,,Wij kregen door dat bladeren op een hoop worden geblazen of in een sloot worden gedumpt. Daarom de vraag of er in de herfst op bedrijventerrein Ladonk bladkorven geplaatst kunnen worden, om rommel en dumpingen te voorkomen."


p Ondernemers stelden onder meer vragen over de fietsvriendelijkheid van bedrijventerrein Ladonk en dan vooral van de wegen ernaartoe. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).


Doubke maakt vier decennia vol bij JBZ-dialyse


HENK VAN WEERT

Natuurlijk wist ze dat het niet onopgemerkt voorbij zou gaan. Maar de wijze waarop collega's van het Jeroen Bosch Ziekenhuis maandag aandacht schonken aan het feit dat Doubke van den Braak veertig jaar in dienst was, heeft de Boxtelse toch verrast. Al die tijd werkte ze op de dialyse-afdeling.

,,Toen ik op mijn werk kwam was de hele afdeling versierd. En in de koffiekamer hing het getal 40 van karton met daarop heel leuke foto's. Écht, ondanks corona en alle beperkingen die dit met zich meebrengt, werd het een heus jubileumfeestje", glundert Van den Braak, die coördinator van haar afdeling is.

Nadat ze enkele jaren in het Boxtelse Liduinaziekenhuis had gewerkt, waar ze ook haar opleiding tot A-verpleegkundige voltooide, vertrok Van den Braak in 1981 naar 's-Hertogenbosch. Ze ging in het toenmalige Groot Ziekengasthuis aan de slag op de dialyse-afdeling waar nierpatiënten behandeld worden. ,,De machines en technieken voor nierspoeling die patiënten drie tot vier keer per week moeten ondergaan, zijn in de loop van de tijd aanzienlijk verbeterd."

Sinds een jaar of acht is Van den Braak (64) naast haar werk als dialyse-coördinator ook ambassadeur Verwenzorg. Samen met een groep vrijwilligers zorgt ze ervoor dat voor patiënten op speciale dagen iets extra's wordt gedaan. ,,Zoals een presentje met Pasen of Kerstmis. Het geeft echt voldoening als je ziet hoe mensen opfleuren door zo'n klein gebaar."

De felicitaties van artsen en collega's nam Van den Braak in ontvangst in het bijzijn van haar man Frans. Aansluitend wilde ze overgaan tot de orde van de dag. ,,Maar ik kreeg de rest van de dag vrij." Lachend: ,,Leuke verrassing, maar ik had het niet erg gevonden als ik gewoon weer aan het werk had gekund."

Doubke van den Braak uit Boxtel was maandag veertig jaar in dienst bij JBZ. (Foto: eigen collectie).

Afbeelding