Frank van den Broek en Leny Timmermans (midden) poseren met hun Portugese vrienden Fernanda (links) en Luiz. (Foto: eigen collectie).
Frank van den Broek en Leny Timmermans (midden) poseren met hun Portugese vrienden Fernanda (links) en Luiz. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

FRANK VAN DEN BROEK EN LENY TIMMERMANS OPENEN APPARTEMENTEN IN OURIQUE (PORTUGAL)

‘Een droomhuis op 2.400 autokilometers van Boxtel’

MARC CLEUTJENS

Een zoektocht naar een mediterrane tweede woning bracht Frank van den Broek (60) en Leny Timmermans (64) uit Boxtel in 2017 naar Zuid-Portugal. In de provincie Alantejo, dat letterlijk ‘over de Taag’ betekent, vonden ze op een terrein van ruim vier hectaren een droomhuis dat ze in coronajaar 2020 hebben uitgebreid met twee appartementen. De naam van hun accommodatie: Monte da Calcadinha. ,,Vier jaar geleden was het een ruïne, nu zijn we voor 98 procent klaar.”

Het liefst reizen Frank en Leny met de auto naar Ourique, het stadje waar ze met veel toewijding hebben gewerkt aan hun huis met riant gastenverblijf. Dan nemen ze natuurlijk ook hond Miro mee, die ze in een naburig dorpje als pup hebben gekregen en ook in Boxtel prima kan aarden. ,,Als hij in Portugal was gebleven, was hij dagelijks met een schaapsherder op pad gegaan”, lacht Leny.

Toegegeven, het is een monstertocht. De afstand Boxtel-Ourique bedraagt 2.400 autokilometers. Frank, nuchter: ,,Hoe hard je ook rijdt, de reis duurt altijd even lang. Het is gewoon 24 uur rijden.” Leny: ,,Onderweg overnachten we hoor, het is veel te ver om in één ruk door te rijden.”

Ourique is geen wereldstad. Integendeel, er wonen amper 6.000 inwoners op een oppervlakte van niet minder dan 660 vierkante kilometer. ,,Een kleine gemeente die drie keer zo groot is als Amsterdam”, rekent Frank uit. ,,Je snapt het al: we hebben voor deze prachtige plek gekozen voor de rust, de ruimte en de stilte. En niet te vergeten prachtige steppevogels, zoals de grote trap.” Leny: ,,De drukte van de Algarve kunnen we opzoeken; Albufeira en Faro liggen niet ver van ons vandaan. En als je wilt surfen, rijd je 60 kilometer naar het westen en stuit je op de Atlantische Oceaan.”

HUISKAMERCAFÉS

Het Boxtelse stel is gevallen voor de charme van het Zuid-Portugese platteland met zijn vele kleine dorpen, winkeltjes en huiskamercafés waar de plaatselijke postbode even halt houdt voor een kop koffie of een borrel. ,,De mensen zijn zo vriendelijk. En de sfeer is puur en ongerept, dat vind je bijna nergens meer”, vindt Leny. ,,We hebben aardig wat huizen bekeken en zijn uiteindelijk net buiten Ourique terechtgekomen”, vertelt Frank, die al eens op de fiets naar Zuid-Portugal reed en toen vier weken onderweg was.

Nadat de koop van Monte da Calcadinha was beklonken, begon een renovatie die aardig wat voeten in aarde had. ,,We hebben heel bewust gekozen voor een verbouwing met lokale aannemers en bouwvakkers”, gaat de Boxtelaar verder. ,,Als je in Ourique wilt gaan wonen, is het wel zo netjes om je geld daar uit te geven en niet alles vanuit Nederland in te vliegen.” De verbouwing verliep ondanks enkele tegenvallers redelijk voorspoedig en werd vorig jaar afgerond. De aanleg van een zwembad in de rotsachtige bodem was de grootste uitdaging, maar ook dat is gelukt. ,,Nu beschikken we naast ons huis over twee ruime appartementen met in totaal acht slaapplaatsen en een heerlijk zwembad”, zegt Leny.

VERBETERTIPS

De coronacrisis had gevolgen voor de plannen van Frank en Leny. Niet alleen hadden ze de verbouwing van Monte da Calcadinha eerder willen afronden, ook zouden vorig jaar veel familieleden en vrienden komen logeren. ,,Het leek ons fijn om iedereen te verwelkomen in Ourique en gebruik te maken van hun verbetertips”, stelt Leny. ,,Vanwege de coronacrisis was het niet mogelijk om gasten te begroeten. Nu maar hopen dat het dit jaar wel gaat lukken.”

SCHILDEREN

De coronacrisis had meer gevolgen. ,,We hebben vorig jaar meer dan zes maanden in Portugal vertoefd”, vertelt Frank. ,,Dat was trouwens geen straf hoor. Het weer is altijd prima en ons huis in Boxtel werd bovendien ook verbouwd. En in Ourique hebben we de hele boel kunnen schilderen.” Er moest overigens ook gewoon gewerkt worden: Frank is als ambtenaar van de gemeente Eindhoven werkzaam in de jeugdhulpverlening, Leny heeft een eigen bureau voor psychosociale coaching. ,,Dat bleek dus ook te kunnen: thuis werken vanuit Portugal.”

Zodra de coronamaatregelen het toestaan, willen Frank en Leny weer met Miro naar Portugal rijden. Daar openen ze dan de deuren van de appartementen die volgens Frank vooral geschikt zijn voor gezinnen met kleine kinderen of families die samen op vakantie willen gaan of iets te vieren hebben.

GRAVELBIKE

Een lange autorit naar Ourique is niet nodig: de luchthaven van Faro ligt op een uurtje rijden van Monte da Calcadinha. ,,Onze tip: huur een auto. Het openbaar vervoer in Alentejo is nauwelijks ontwikkeld en juist tijdens autoritjes kun je kennis maken met dit overweldigende landschap. Blijf je dicht bij ons huis? Dan is de gravelbike echt een geweldige uitvinding.”

Zicht op het zwembad en de nieuwe appartementen van gastenverblijf Monte da Calcadinha van Frank van den Broek en Leny Timmermans in Ourique. (Foto: eigen collectie).