Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

MAANDEN NA BRAND SINT-CATHARINASTRAAT NOG NIETS GEDAAN

Buurtbewoners balen flink van bouwval

RENS VAN DEN ELSEN

Een gapend gat, omringd door steigers. De huurwoning aan de Sint-Catharinastraat waar vorig jaar november brand uitbrak, oogt na ruim drie maanden nog steeds als een bouwval. De buurtbewoners ergeren zich hier ontzettend aan en hebben een protestbord opgehangen om woonstichting Joost te manen snel iets aan de situatie te doen.

Buurman Jeroen Boudewijn baalt nog wel het meest van allemaal. Hij kan sinds de brand niet in zijn eigen huis omdat er veel waterschade is en muren zijn gescheurd. Beginnen met renoveren is lastig, want zolang de woning naast hem grotendeels in puin ligt, is de constructie van de tweekapper instabiel. ,,Als ik nu ga repareren en ze hiernaast later beginnen, ben ik bang dat mijn muren opnieuw gaan scheuren. Dat schiet natuurlijk niet op", aldus Boudewijn.

HOE GROTER, HOE LAKSER

Hij staat in zijn klacht niet alleen. Alle straatbewoners spreken schande van de situatie. Contact met woonstichting Joost blijkt moeilijk te leggen. Overbuurman Ad van Weert, zelf jarenlang bestuurslid van woningbouwvereniging Sint-Joseph, de voorloper van Joost, is ondertussen echt boos. Hij heeft al diverse keren gemaild en gebeld naar de corporatie, maar krijgt vooralsnog geen antwoord. ,,Het lijkt wel of ze daar niemand van ons willen ontvangen om uit te leggen waarom het zo lang duurt. Zo'n fusie is leuk, maar blijkbaar geldt ook hier: hoe groter, hoe lakser." Van Weert wijst daarmee geïrriteerd naar het samengaan van het Boxtelse Sint-Joseph met De Kleine Meierij (Rosmalen) twee jaar geleden. De buurt besloot dan ook om een protestbord op te hangen aan de steiger om een punt te maken richting de woonstichting.

In een reactie laat een woordvoerder van Joost weten dat de aannemer op korte termijn start met de herstelwerkzaamheden. De reden voor de vertraging is dat de woonstichting het huis meteen ingrijpend wil verbeteren. ,,Niet alleen de brand, maar ook de regen en de vorst hebben heel veel schade veroorzaakt. De kosten voor herstel zijn fors, meer dan 200.000 euro. Denk aan nieuwe opbouw gevels voor betere isolatie en het gasloos maken van de woning. De situatie is niet alleen vervelend voor ons, maar ook voor de buurman. Het zal nog wel even duren voor alles klaar is."

Het is niet voor het eerst dat er klachten zijn over de betreffende woning in de Sint-Catharinastraat. Vóór er brand uitbrak had Boudewijn het vermoeden dat het huis werd onderverhuurd. Regelmatig zag hij vreemde auto's op de stoep staan en liepen er mensen steeds in en uit. Naar eigen zeggen ving hij bij Joost steeds bot als hij zijn klachten kenbaar maakte.


p 'Joost in beweging?', valt te lezen op het bord aan de steiger in de Sint-Catharinastraat. (Foto: Bas van den Biggelaar).