SPIN ZIET KANSEN IN NIEUW AKKOORD

Lokale bedrijven krijgen voorrang op Vorst B

RENS VAN DEN ELSEN

Ondernemers uit Boxtel moeten voorrang krijgen op bedrijventerrein Vorst B. Dat stelde de oppositiepartij CDA vorige week in een motie tijdens de bespreking van het nieuwe beleidsakkoord. De coalitiepartijen konden zich hier wel in vinden en hebben het document aangepast.

In het onlangs gepresenteerde coalitieakkoord stond al te lezen dat Balans, Combinatie95 en INbox de ontwikkeling van bedrijventerrein Vorst B 'daadkrachtig aan willen pakken'. De locatie was lange tijd in beeld voor een biomassaplein, maar daarvoor wordt een andere plek gezocht in samenwerking met Sint-Michielsgestel, Best en Vught.

Het plein kan dus ook in die betrokken buurtgemeenten worden gesitueerd, al bleek uit eerder onderzoek dat daar geen plek was.

AANJAGER

Duurzaamheid en circulariteit blijven echter de pijlers voor Vorst B, het uitbreidingsgebied van bedrijventerrein Ladonk. Het al geplande bedrijfsverzamelgebouw (de zogeheten Incubator) moet dienen als aanjager voor innovatieve ondernemers. De coalitie wil dan ook geen logistieke of automotive bedrijven op deze plek. Het CDA vindt dit een prima zet, maar ziet wel graag dat Boxtelse bedrijven voorrang krijgen als de percelen uitgegeven worden.

Daarbij plaatste fractievoorzitter Vera Brouns van de christendemocraten wel een kanttekening. Zij vroeg zich af in hoeverre lokale ondernemers überhaupt uit kunnen breiden: ,,Een rekensommetje: voor zonnevelden hebben we vijftig hectare per jaar nodig in de komende vijf jaar. Industriegrond groeit vanaf 2025 met twee hectare per jaar. Dat betekent dat er in deze bestuursperiode slechts twee hectare bij komt voor bedrijven." Kortom, er blijft niet veel over, bracht Brouns naar voren.

Ondernemersvereniging SPIN op bedrijventerrein Ladonk roept al langere tijd dat Boxtelse ondernemers staan te springen om te groeien, uitbreiding van de grond is dus welkom. Het vorige college heeft de samenwerking met SPIN destijds opgezegd en sindsdien is er weinig tot geen contact geweest.

Voorzitter Patrick van Loosbroek van SPIN ziet deze ontwikkeling voor lokale bedrijven echter positief in. ,,Hopelijk gaat het contact op korte termijn veranderen. Wat mij betreft is dit een uitnodiging om de blijkbaar bijgestelde ambities te mogen vernemen uit eerste hand zodat onze leden ook op de hoogte kunnen worden gesteld van de plannen." Van Loosbroek wil graag wethouder Mariëlle van Alphen, die economische zaken en de ontwikkeling van Ladonk in haar portefeuille heeft, uitnodigen om de 'ontstane kansen uit te gaan werken'.

Het college van B en W wil in 2022 starten met de gronduitgifte op Vorst B. Wel stelt zij daarbij dat ook bedrijven van buitenaf welkom zijn als zij binnen het profiel passen. Die kunnen dan ook dienen als vliegwiel voor andere ondernemers.