Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt.
Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

MUSEUM VEKEMANS IN SCHIJNWERPERS BIJ OMROEP BRABANT

Ware passie voor wassen en strijken

In het televisieprogramma Mijn eigen museum van Omroep Brabant staat vandaag het Boxtelse Museum Vekemans centraal. Bernard Vekemans vertelt over zijn bijzondere collectie was- en strijkattributen.

Filmmaker Bob Entrop, zelf een verzamelaar, gaat in de filmreeks op bezoek bij veertien directeuren van privémusea en laat hen vertellen over hun passie. De serie is vorige week begonnen met een museum in Breda en deze donderdag is het de beurt aan de Boxtelse collectie wasborden, mangels, strijkijzers en andere spullen die nodig zijn om te wassen en te strijken. Een karwei dat door de jaren heen nogal veranderd is. Tegenwoordig liggen er geen lakens meer op de bleek en wassen is veel minder arbeidsintensief dan in vroeger dagen.

Museum Vekemans herbergt tevens de verzameling Brabant goedgemutst. Vekemans: ,,Die is ook bijzonder interessant, maar komt nu niet aan bod. Wellicht een volgende keer."

De uitzending is vandaag om 18.15 uur te zien op Omroep Brabant en wordt daarna elk uur herhaald.


p Het museum is momenteel gesloten, maar Bernard Vekemans kan dankzij de televisieserie toch een deel van zijn collectie nog eens onder de aandacht brengen van een breed publiek. (Foto: Bas van den Biggelaar).