Afbeelding
Foto: Eigen collectie

TOOF PET de TOVERPET: DE OLIFANT

VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS


Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Stan van der Aa (4 jaar) Toof Pet op.

‘Stel dat jij je zou kunnen omtoveren in een dier, welk dier zou jij dan willen zijn?’ vraagt mama Maike aan Stan. Stan hoeft niet na te denken. ‘Een olifant!’ roept hij zonder aarzelen. ‘Een circusolifant, een dierentuinolifant, een tamme olifant of een wilde olifant?’ vraagt mama.

Daar moet Stan wel even over nadenken. Mama helpt hem met kiezen. Zij vindt een wilde olifant in de natuur het leukst. ‘Dan wil ik mijzelf omtoveren in een wilde olifant.’ roept hij heel vrolijk. ‘Jij boft,’ zegt mama ‘Want jij mag deze week in Brabants Centrum Toof Pet de Toverpet op.’ Mama vertelt hoe Stan zich in een olifant kan omtoveren.

Hij zet de pet op, kijkt naar een plaatje met een wilde olifant en zegt ‘Toof opgelet, voor die olifant heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Ineens is Stan een olifant in een kudde olifanten in Afrika.

‘Hé, wie ben jij en waar kom jij vandaan?’ hoort hij achter zich. Hij kijkt om en ziet een hele grote oude olifant. ‘Hallo, ik ben Stan. Ik ben nieuw hier.’ De olifant kijkt naar Stan en zegt ‘Je ziet er lief uit. Welkom. Ik ben Sjieba en de baas van deze familie.’ Toof vertelt dat de oudste vrouwtjesolifant altijd de baas is.

‘Ik ben omgetoverd tot een olifant.’ zegt Stan ‘Ik wil weten hoe het is als olifant. Daarom heb ik ook deze pet op.’‘

Zal ik je wat over ons vertellen?’ vraagt Sjieba. ‘Yeah!’ roept Stan.

‘Wij hebben allemaal een slurf.’ Die kan wel drie/vier stappen lang worden. Die slurf kan je alle kanten op bewegen. Je kunt er ook iets mee pakken. Probeer maar.’ Stan beweegt de slurf alle kanten op. Hij grijpt wat bladeren en takken van een boom en stopt deze met zijn slurf in zijn mond. ‘Kijk, je kunt de slurf gebruiken als een rietje.’ Sjieba stopt haar slurf in een plas water en zuigt. Daarna spuit ze dat water hard in haar mond. ‘En je kunt de slurf ook als douche gebruiken.’ ‘Dat is best handig.’ vindt Stan. ‘Wij maken ook geluiden met onze slurf.’ vertelt Sjieba verder. ‘Wij kunnen op hele grote afstanden met elkaar praten. Dat kunnen mensen niet horen. Als we tetteren, dan horen mensen dat wel.’ legt Sjieba uit.‘

Olifanten hebben hele grote oren. Is dat om goed te horen?’ vraagt Stan. ‘Niet alleen om goed te horen. Als het warm is kunnen we er mee waaien. Dan krijgen wij het iets kouder. Doe maar eens, dat is lekker fris.’‘

Ik zie alleen maar vrouwen en kinderen.’ zegt Stan. ‘Dat klopt,’ zegt Sjieba ‘De mannen zijn liever samen met de mannen. Ze zoeken ons maar af en toe op. Heerlijk rustig.’ ‘Olifanten zijn ook heel slim. Ze onthouden bijna alles en vergeten bijna niets.’ vertelt Toof Pet ‘Ze hebben heel veel hersenen en ook een hele dikke huid.’

‘Hoeveel eten olifanten iedere dag?’ vraagt Stan. ‘Heel veel. Til jouw papa en mama maar eens samen op. Zoveel eet ik per dag. Bladeren, takken, wortels, fruit, gras. En drinken doe ik ook bijna zoveel.’

‘Dan moet je zeker vaak naar de WC?’ lacht Stan. Sjieba moet ook lachen. ‘Wij hebben geen WC. Wij stinken overal. Hi hi.’‘

Wij hebben van die grote tanden naast de mond, hè?’ zegt Stan ‘Maar dat is niet om te eten, toch?’ Sjieba vertelt dat de slagtanden worden gebruikt om zich te beschermen tegen vijanden. Toof vertelt dat de slagtanden van ivoor zijn. Mensen vinden ivoor erg mooi. Ze maken er sieraden van. En toetsen voor piano’s en beelden. Mensen hebben heel veel olifanten hiervoor stiekem dood gemaakt. Dat stiekem dood maken noemt men stropen. Stropen mag niet.

‘Wow, Sjieba, ik heb veel van je geleerd. Ik ga het mama en mijn klasgenootjes op de Angelaschool vertellen.’

Stan buigt zijn slurf in een bocht naar de pet en blaast heel hard. De pet vliegt af. PATS BOEM! Stan is ineens weer thuis.


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje? Geef hem of haar dan de hoofdrol in Toof Pet de Toverpet met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een maatwerk e-book dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren. Kijk op toofpet.nl.