Mascha de Wit uit Boxtel was zaterdag een van de eerste inwoners die werd gevaccineerd in gemeenschapshuis De Rots. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Mascha de Wit uit Boxtel was zaterdag een van de eerste inwoners die werd gevaccineerd in gemeenschapshuis De Rots. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

EERSTE GROOTSCHALIGE VACCINATIE TEGEN COVID-19 IN BOXTELS GEMEENSCHAPSHUIS DE ROTS

‘Injectie met coronavaccin voelt als een cadeautje’

MARC CLEUTJENS

,,Hoppa, zestig prikken in een uur. Met twee vingers in de neus!” Tom Doorakkers maakt een bescheiden vreugdedansje als hij na één uur vaccineren even pauze neemt. De huisarts van De Vier Kwartieren in Boxtel is zaterdag met alle collega’s van de huisartsengroepspraktijk present in gemeenschapshuis De Rots om 440 patiënten een coronaprik te geven. Masha de Wit was een van de eersten: ,,Het voelt alsof ik vandaag een van de lucky few ben.”

De Rots wordt de komende tijd door meerdere huisartsenpraktijken in Boxtel gehuurd om coronavaccinaties toe te dienen. Het team van De Vier Kwartieren opende het vaccinatiebal in opperbeste stemming en ontving alle patiënten uit de geboortejaren 1956 en 1957, alsmede mensen met een Body Mass Index (BMI) van veertig of hoger of het syndroom van Down. ,,Deze groep is volgens de orders van het RIVM nu aan de beurt”, vertelt huisarts Freek Teller.

Alle vijftien huisartsen, assistenten en praktijkondersteuners van De Vier Kwartieren worden deze zaterdag ingezet. ,,Eén appje was voldoende om het complete team enthousiast te krijgen”, glundert Teller. ,,Iedereen was bereid om vandaag te komen werken.” Alle patiënten van de huisartsenpraktijk die zaterdag verschenen, ontvangen op 20 mei de tweede prik, ook weer in De Rots. ,,Wij dienen het AstraZeneca-vaccin toe. Tussen de eerste en de tweede injectie zitten drie maanden”, legt de huisarts uit. De reden om de eerste vaccinatieronde op zaterdag te doen, heeft alles te maken met de reguliere drukte in de praktijk aan de Oisterwijkstraat. Teller: ,,We merken elke dag dat de gewone zorg weer meer op gang komt. Daarom is het niet handig om een doordeweekse dag te reserveren voor vaccinaties.”

VEERTIG DOSES

Het toedienen van 440 coronaprikken is een logistieke operatie, al zijn ze bij De Vier Kwartieren wel wat gewend. ,,Als we de griepprik zetten, ontvangen we op één middag meer dan tweeduizend patiënten”, aldus Teller. ,,Het gemeenschapshuis biedt meer ruimte, vooral nu mensen na de vaccinatie een kwartiertje moeten blijven zitten. Daar is in onze praktijk geen plaats voor.”

In de kleine zaal van De Rots wordt het AstraZeneca-vaccin in injectiespuiten gedaan. ,,We beschikken over veertig doses van vijf milliliter”, vertelt praktijkondersteuner Paul Handgraaf. ,,Volgens AstraZeneca moet je daarmee tien prikken kunnen geven, maar de praktijk leert dat het er elf zijn. Dat is dus mooi meegenomen want er mag geen druppel van het vaccin verloren gaan.” Zodra een schaaltje injectiespuiten is gevuld, worden ze door praktijkondersteuner Franka Kivit naar de prikzaal gebracht. ,,Ik heb eerder deze maand al meegedaan aan een vaccinatieronde”, vertelt zij. ,,Op 6 februari zijn in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg alle regionale huisartsen gevaccineerd, ook die uit Boxtel. Samen met een paar collega’s van De Vier Kwartieren heb ik dus al aardig wat coronaprikken gezet. Op 6 maart krijgen de artsen hun tweede prik.”

Mascha de Wit is om klokslag half tien aan de beurt. ,,Het klinkt misschien gek, maar ik heb het gevoel dat ik vandaag een cadeautje krijg”, reageert de Boxtelse terwijl de naald in haar arm verdwijnt. ,,Omdat ik als een van de eersten aan de beurt ben, voelt het echt alsof ik bij de lucky few hoor. Gelukkig heeft straks iedereen een prik gehad en gaan we hopelijk snel terug naar normaal.” De Wit vertelt dat ze om gezondheidsredenen is opgeroepen voor de vaccinatie. ,,Ik heb me goed voorbereid, zeker toen ik las dat ik het AstraZeneca-vaccin kreeg. Daarover is best wel wat gedoe geweest. Maar nu ik online enkele onderzoeken heb gelezen, heb ik vertrouwen. Bovendien laat ik me niet alleen voor mezelf vaccineren, ik doe het ook voor anderen.”

SOLIDAIR

De Boxtelse steekt niet onder stoelen of banken dat ook zij geraakt is door de coronacrisis. ,,Met mijn man heb ik vier opgroeiende kinderen die heel veel leuke dingen zien wegvallen. Zelf heb ik een eigen bedrijf: In2Sushi. Ik heb een foodtruck en verzorg sushigerechten op festivals en evenementen, maar die sector ligt helemaal stil. Daarom is het belangrijk dat we allemaal een prik nemen. Als iedereen solidair is, krijgen we deze crisis eronder.”

VACCINATIETEMPO

Praktijkondersteuner Handgraaf heeft intussen het eerste van vier doosjes met AstraZeneca-vaccins leeg en dus 110 spuiten gevuld. ,,Weet je dat dit het belangrijkste werk is dat we dit jaar doen?”, zegt hij geroerd. ,,Alleen door zoveel mogelijk mensen te vaccineren, raken we van deze ellende verlost.” Hij krijgt bijval van huisarts Teller. ,,Het is zaak dat we zoveel mogelijk prikken in armen zetten en dat er geen druppel van dit vloeibaar goud verloren gaat.”

Omdat de GGD het vaccinatietempo wil opschroeven, verwacht Teller dat Boxtel op zoek moet naar een grote priklocatie. ,,Was in GGD-regio Hart van Brabant eerst sprake van 8.600 vaccinaties per dag, nu streeft men naar 13.000. Dat betekent dat hier meer dan zes prikstraten nodig zijn en een plek gezocht moet worden die zo’n toestroom kan verwerken.”


tp In gemeenschapshuis De Rots werden zaterdag 440 patiënten van huisartsengroepspraktijk De Vier Kwartieren gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. (Foto: Bas van den Biggelaar).


up Praktijkondersteuner Paul Handgraaf vult injectiespuiten met het AstraZeneca-vaccin. (Foto: Marc Cleutjens).


GROEN WIJKT VOOR NIEUWE WONINGEN

Betwiste bomen weg van terrein Langen Linden

RENS VAN DEN ELSEN

Het terrein van voormalige verpleeghuis Lindenlust oogt direct al een stuk kaler zonder groen. Projectontwikkelaar Dura Vermeer is deze week gestart met het kappen van een groot aantal bomen en struiken. Vorig jaar woedde er nog een felle discussie over de hoeveelheid stammen op de locatie. Nu zien omwonenden dat enkele beeldbepalende bomen flink worden gesnoeid.

Bij het berekenen van het aantal bomen op Lindenlust kwam de gemeente Boxtel uit op 142 exemplaren. De Bomen Brigade Boxtel telde er echter 278. De gemeente had in eerste instantie alleen de dikkere stammen meegerekend. Zij kwam hier later op terug toen er, na flinke druk van de Bomen Brigade, een hertelling werd uitgevoerd. Ondertussen trok de natuurclub ten strijde en protesteerde enkele keren bij Lindenlust om zoveel mogelijk groen te behouden. Toenmalig wethouder Peter van de Wiel beloofde dat alle gekapte stammen zouden worden gecompenseerd.

Er blijft uiteindelijk een twintigtal beeldbepalende bomen staan. Maar de drie grootste exemplaren aan de linkerkant van het hoofdgebouw, gezien vanaf de rotonde Bosscheweg richting de Marie Gijssenstraat, worden nu ook flink aangepakt. De gemeente geeft aan dat snoeiwerkzaamheden zijn toegestaan, omdat die in de vergunning zijn opgenomen. Kappen mag echter niet.

VOORVERKOOP

De bomen maken plaats voor 51 nieuwbouwwoningen in het project Langen Linden. Het gaat om rijtjeshuizen en twee-onder-een-kappers in prijsklassen van 279.500 tot 577.500 euro. De voorverkoop hiervan is vorige week gestart.

Daarnaast komt er een complex met 21 appartementen in de middeldure huursector (vanaf 800 euro) en krijgt het bekende hoofdgebouw weer een zorgfunctie. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met zorginstelling Dagelijks Leven.

De start van de bouw is afhankelijk van het aantal gegadigden dat een huis in Langen Linden wil kopen. Het is de bedoeling dat na de oplevering honderd bomen op het terrein worden geplant, voor het compenseren van de overige gekapte exemplaren wordt elders in de gemeente ruimte gezocht.

In gemeenschapshuis De Rots werden zaterdag 440 patiënten van huisartsengroepspraktijk De Vier Kwartieren gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Praktijkondersteuner Paul Handgraaf vult injectiespuiten met het AstraZeneca-vaccin. (Foto: Marc Cleutjens).
Er is al flink gekapt op het voormalig Lindenlust-terrein. Links de Poolsestraat, rechts de Bosscheweg. (Foto: Albert Stolwijk).