Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'ONZE DEUREN ZIJN AL 217 DAGEN DICHT, WE WILLEN PERSPECTIEF'

Boxtelse horeca roert de trom

JAN HERMENS

Net als elders in het land lieten ook in Boxtel dinsdag horecagelegenheden blijken dat zij verlangen naar licht aan het einde van een steeds langer wordende tunnel. Ze gaven binnen de richtlijnen van de wet een heldere boodschap af en zetten de terrassen buiten.

Claire Wijnstok, eigenaar van eetcafé Le Temps Perdu, legt uit: ,,Verschillende horecaondernemers in Boxtel onderhouden onderling contact via een groepsapp. Daarin werd geopperd dat het tijd was om onze stem te laten horen. Zo is het balletje gaan rollen."

De terrassen waren niet geopend dinsdag, rood-wit lint maakte dat duidelijk. Wijnstok: ,,We wilden de wet niet overtreden, maar wel laten zien dat we er nog zijn en dat we uitkijken naar perspectief. In de laatste persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge kwam de horeca niet eens aan bod. En dat terwijl wij al zolang de deuren dicht moeten houden."

INSCHATTEN

Plannen en begroten is nu onmogelijk, aldus de onderneemster. ,,We vrezen dat we niet eerder open mogen dan 1 juni. Als dat het geval is, maak dat dan duidelijk, dan weten we tenminste waar we aan toe zijn. Dan kan ik meteen inschatten wat de komende maanden me gaan kosten."

De horeca is creatief, vindt Wijnstok. ,,Maar we improviseren al zo lang. We ontvangen steun van het Rijk, die is echter niet hoog genoeg om alle kosten te kunnen dekken. Ik wil duidelijkheid. Voor mijzelf, maar vooral ook voor mijn personeel."

De actie werd breed gedragen, niet alleen op de Markt maakten horecaexploitanten hun ongenoegen duidelijk, ook elders in Boxtel deden kroegen mee. ,,Een boodschap uitdragen kun je niet alleen, zoiets doe je samen", stelt Wijnstok.

Haar 'buurvrouw' Ingrid van Veen van lunchroom Bij d'Ingens onderschrijft de woorden van haar collega. ,,We zijn al 217 dagen dicht, dat is tweederde van het jaar. We gaan eraan kapot. Vorig jaar hebben we al bewezen dat we op een veilige manier open kunnen. Bij de supermarkten is het druk en mag iedereen boodschappen doen, ik denk dat het buiten op onze terrassen veiliger is."

BRIEF

De gemeente Boxtel had lucht gekregen van de actie van de ondernemers en stuurde een waarschuwende brief: er mochten beslist geen terrassen of kroegen open. Van Veen: ,,Dat was ook helemaal niet onze bedoeling. We wilden alleen een boodschap uitdragen."

Ook voor 't Hart van Boxtel, het café van William van Dinther, prijkten terrastafels, afgeschermd met rood-wit lint. De stoelen bleven opgestapeld. ,,Ik vind het goed om op deze manier onze stem te laten horen. Wat de sluiting betreft: ik blijf liever nog een paar weken dicht om dan de deuren echt goed open te kunnen gooien. De pijn neem ik nu. Ik wil niet dat wanneer het café 's avonds weer open mag, ik alsnog politieagentje moet spelen en mensen uit elkaar moet houden, daar pas ik voor."

Wat Van Dinther bijzonder pijnlijk vindt, is de situatie voor de vrachtwagenchauffeurs. ,,In mijn andere eetcafé De Oude Ketting heb ik ruimte genoeg om mensen wel honderd meter uit elkaar te zetten. Maar de chauffeurs die op mijn parkeerplaats rusten, moeten in hun cabine blijven. Daar leven ze 24 uur per dag. Dat vind ik pas echt schrijnend."

AFWEGING

Hoe zwaar de horeca het ook heeft, de ondernemer heeft begrip voor de moeilijke keuzes waar beleidsmakers voor staan. ,,De afweging tussen volksgezondheid en economie, ik ben blij dat ik die niet hoef te maken."


p De terrassen van diverse eetcafés in Boxtel zijn afgezet met rood-wit lint en voorzien van borden met een noodkreet. Sinds maart vorig jaar is de horeca al 217 dagen gesloten. (Foto: Peter de Koning).


De terrassen van verschillende horecagelegenheden in Boxtel zijn afgezet met rood lint en voorzien van borden met een noodkreet. (Foto: Peter de Koning).