Projectleider Bert Engelbart (rechts) en ontwerper Roeland Heesbeen (links) waren vorige week aanwezig bij het drukken van ‘Boxtel - 2020 in 366 verhalen’. In het midden directeur Jasper Tielen van drukkerij Tielen. Het Boxtelse verhalenboek wordt woensdag 10 maart officieel gepresenteerd. (Foto: Peter de Koning).
Projectleider Bert Engelbart (rechts) en ontwerper Roeland Heesbeen (links) waren vorige week aanwezig bij het drukken van ‘Boxtel - 2020 in 366 verhalen’. In het midden directeur Jasper Tielen van drukkerij Tielen. Het Boxtelse verhalenboek wordt woensdag 10 maart officieel gepresenteerd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOEKPRESENTATIE IS WOENSDAG 10 MAART IN RAADSZAAL

'Boxtel - 2020 in 366 verhalen' is af

JAN HERMENS

Het boek 'Boxtel - 2020 in 366 verhalen' is af. Initiatiefnemers Bert Engelbart, Marc Cleutjens, Linda van de Wiel, Peter de Koning en Roeland Heesbeen zijn er trots op. De bescheiden presentatie is woensdag 10 maart in de raadszaal van het gemeentehuis.

Burgemeester Ronald van Meygaarden krijgt het eerste exemplaar uit handen van het vijftal dat met nijvere inzet, bergen creativiteit en nimmer aflatende vasthoudendheid een gedachte liet uitgroeien tot een unieke verzameling verhalen. Ook zijn vier auteurs, uit alle dorpen van de gemeente Boxtel een, aanwezig. Zij lezen hun eigen verhaal voor.

RODE DRAAD

Engelbart: ,,We hadden oorspronkelijk een grootsere boekpresentatie in gedachten, eventueel zelfs met muziek en een feest. Maar om bekende redenen is dat niet mogelijk." Dat de coronarestricties invloed hebben op deze mijlpaal in het project, sluit, hoe spijtig ook, wel naadloos aan bij een rode draad die per toeval door veel verhalen is gaan lopen. Cleutjens: ,,Van tevoren konden we niet bevroeden dat corona zo'n rol zou gaan spelen in het boek. Op het moment dat het idee ontstond, was er nog helemaal geen sprake van Covid-19."

Het jaar 2020 was echter nog maar amper op stoom, toen dat veranderde. ,,Verschillende auteurs kozen voor een datum vanwege een evenement dat dan zou plaatsvinden. Hun verhalen kregen een heel andere inhoud dan gedacht, want die evenementen gingen niet door", vervolgt Cleutjens. ,,Overigens komt niet in alle bijdragen corona voor, sommige schrijvers mijden het virus bewust, andere noemen het niet, maar verwijzen er impliciet wel naar." Andere thema's komen ook aan bod, de naderende toetreding van Esch tot de gemeente Boxtel bijvoorbeeld, vakantiebelevenissen en wandelingen.

OVER DE STREEP

De verscheidenheid aan auteurs geeft het boek kleur en vormde tevens een grote uitdaging voor de samenstellers. Engelbart: ,,We moesten voldoende mensen vinden die mee wilden doen. Dat was niet altijd makkelijk. Sommige moesten even over de streep getrokken worden, hadden een klein duwtje nodig. Niet iedereen is het gewend om verhalen te schrijven. Menigeen vroeg zich af: kan ik dat wel?"

De initiatiefnemers mailden dan ook veelvuldig met deelnemers, gaven ze soms tips of hielpen hen over onzekerheden heen. Engelbart: ,,We hebben ieders verhaal zoveel mogelijk intact gelaten. We vroegen niet om perfect gepolijste stukken. Juist de verschillen tussen de auteurs zorgen voor eigenheid."

TIJDSBEELD

De deelnemers hebben allemaal een datum gekozen in 2020 en beschrijven hun verhaal van de dag. Zo is een tijdsbeeld ontstaan dat er anders uitziet dan verwacht. Wrang detail: pater Hans de Visser was de eerste die zich meldde als auteur. Hij koos een datum in de zomer, maar stierf voor die tijd aan de gevolgen van het coronavirus. Cleutjens: ,,Drie schrijvers zijn in de tussentijd overleden, waarvan twee aan corona. Op de dag die pater Hans de Visser gekozen had, is een in memoriam geplaatst."

'Boxtel - 2020 in 366 verhalen' kan op grote belangstelling rekenen. Drukkerij Tielen heeft 1.100 exemplaren gedrukt, daarvan is al een aanzienlijk deel gereserveerd. Auteurs krijgen bovendien een boek, net als diverse sponsoren. De verhalenbundel is vanaf vrijdag 12 maart te koop bij boekhandel Bruna aan de Rechterstraat in Boxtel.


p Projectleider Bert Engelbart (rechts) en ontwerper Roeland Heesbeen (links) waren vorige week aanwezig bij het drukken van ‘Boxtel - 2020 in 366 verhalen'. In het midden directeur Jasper Tielen van drukkerij Tielen. Het Boxtelse verhalenboek wordt woensdag 10 maart officieel gepresenteerd. (Foto: Peter de Koning).