De gesprekken die Liset Meddens (links) van Fossielvrij NL tijdens haar driedaagse fietstocht voor het klimaat voerde met gelijkgestemden, streamde ze live op internet. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De gesprekken die Liset Meddens (links) van Fossielvrij NL tijdens haar driedaagse fietstocht voor het klimaat voerde met gelijkgestemden, streamde ze live op internet. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

KLIMAATFIETSTER BRENGT BEZOEK AAN GEMEENTE BOXTEL

Donatie voor actie van Fossielvrij NL

JAN HERMENS

Als eerste gemeente in Europa verklaarde Boxtel zich in 2013 fossielvrij. Voormalig burgervader Mark Buijs werd in 2017 tweede klimaatburgemeester van Nederland. Die achtergrond was reden genoeg voor Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL, om tijdens haar driedaagse fietstocht door Nederland op vrijdag Boxtel aan te doen.

Ze begon haar trip door het land in Limburg. Na een kleine zeventig kilometer stopte ze bij het gemeentehuis in Boxtel. In totaal legde Meddens in drie dagen 348 kilometer af. Geen toevallig getal, het verwijst naar de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer in haar geboortejaar 1986, namelijk 348 deeltjes per miljoen. Daarnaast is 1986 volgens Meddens het jaar waarin Shell leerde over de ernst van de klimaatcrisis. ,,Het bedrijf streeft ernaar zolang mogelijk winst te blijven maken uit fossiele brandstoffen."

BIJDRAGE

Precies waar Fossielvrij NL op tegen is. En Transitie Boxtel ook. Niet voor niets heetten Jan Juffermans, Mirjam Bemelmans en Mirjam Henken haar welkom. Namens de gemeente Boxtel was de kersverse wethouder Désiré van Laarhoven present, vergezeld door een ambtenaar. Van Laarhoven: ,,Weliswaar zit Boxtel niet ruim in de financiën, maar we schenken je voor je strijd tegen de opwarming van de aarde toch een bijdrage van tweehonderd euro."

Die aanvaardde Meddens in dankbaarheid. ,,De koolstofdioxide-concentratie in de atmosfeer is alleen maar toegenomen. Er is sprake van een klimaatnoodtoestand."

Dat Boxtel een zogeheten fossielvrije gemeente is, wil niet zeggen dat hier geen aardolie of -gas meer wordt gebruikt. Het betekent dat de gemeente niet investeert in fossiele brandstoffen en industrie en geen zaken doet met banken die in fossiele energie beleggen.

De macht van de olie-, aardgas- en kolenindustrie schuilt deels in geld. En dus probeert Fossielvrij NL gemeenten en andere organisaties ertoe te bewegen investeringen in vervuilende energiebronnen terug te trekken. Campagnes opzetten is prijzig, vandaar dat Meddens en haar medestrijders voor het klimaat een brede crowdfundingsactie op touw hebben gezet. De fietstocht was daar een onderdeel van.