MEDEWERKERS LEREN HELDER SCHRIJVEN

Waterschap streeft naar eenvoudig taalgebruik

Een brief die vanwege ambtelijk taalgebruik niet te lezen is, schiet haar doel voorbij. Waterschap De Dommel streeft naar heldere en begrijpelijke taal. Om dat te benadrukken ondertekende watergraaf Erik de Ridder vorige week de landelijke Direct Duidelijk-deal.

De meeste Nederlanders begrijpen teksten op taalniveau B1. Een tekst op dit niveau bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt. En uit korte, eenvoudige en actieve zinnen. Geen kleutertaal, maar wel vlot leesbaar. Daardoor is de kans groot dat een boodschap duidelijk overkomt en dat is wat De Dommel wil.

De medewerkers van het waterschap letten vooral op brieven en e-mails die ze verzenden. Ze volgen een taaltraining en ontvangen schrijftips.

Desalniettemin blijft het mogelijk dat ontvangers een brief of mailtje niet helemaal begrijpen. In dat geval kunnen zij dat doorgeven via de website www.dommel.nl. Het waterschap neemt contact op met degene die de vraag stelde, geeft uitleg over de inhoud van de brief en past die meteen aan. Zo is die voor de volgende ontvanger direct duidelijk.


ReumaNederland op zoek naar thuiscollectanten

ReumaNederland kiest dit jaar door corona voor een thuiscollecte. Dit betekent dat iedereen kan collecteren vanaf de bank. De stichting zoekt vrijwilligers, onder andere in Boxtel.

Normaal gesproken zouden van 22 tot en met 27 maart ruim 40.000 collectanten langs de deuren gaan, maar nu is die week ieders hulp nodig als thuiscollectant.

Wie meehelpt, kan met zijn mobiele telefoon collecteren in eigen kring. De thuiscollectanten kunnen precies zien hoeveel ze hebben opgehaald.

AANMELDEN

Met de opbrengst maakt ReumaNederland onderzoek naar behandelingen van reuma mogelijk. Aanmelden kan via www.thuiscollecte.nl.

GRONDWATER

Helder communiceren is belangrijk voor een instantie als De Dommel. Maar waterbeheer blijft de hoofdzaak voor de organisatie. Daarover meldt de organisatie dat ook in het voorjaar veel stuwen hoog zullen staan om het regenwater zolang mogelijk vast te houden in beken en sloten. Dit is nodig om de grondwatervoorraad aan te vullen. Er is een buffer nodig voor de drogere voorjaars- en zomermaanden.

De grondwaterstanden staan er iets beter voor dan in januari. De aanpak om in de winter hoger dan normaal te stuwen, heeft effect gehad. De regen én de sneeuw die viel, werd beperkt afgevoerd en kon zo in de bodem zakken. Op veel plekken stonden beken en sloten tot de rand vol.

NEERSLAGTEKORT

Met de vroege lentetemperaturen en weinig regen op komst, verwacht De Dommel een dalend grondwaterpeil. Martijn Tholen namens het waterschap: ,,Het opgestapelde neerslagtekort van de afgelopen droge en warme jaren is nog lang niet ingelopen. Daarom blijft De Dommel inzetten op water vasthouden, rekening houdend met verschillende omstandigheden in het gebied."

Ook na 1 maart blijft het waterschap terughoudend bij verzoeken om peilverlaging. Die vraag krijgt De Dommel regelmatig. Tholen: ,,Agrariërs, telers of andere bedrijven die vanwege werkzaamheden op het land willen, kunnen wel rekenen op gebiedsgericht maatwerk en overleg."