Afbeelding
Foto:

Geheel rechtse coalitie niet haalbaar in Boxtel


Eindelijk zit Balans weer in de coalitie. Gaat het roer nu helemaal om, zoals Gerrit Claessen afgelopen week in zijn brief aangaf? Nee, natuurlijk niet. Dat was alleen mogelijk, wanneer Balans meer dan 50 procent van de stemmen - en dus zetels behaalde. Een geheel rechtse coalitie bleek ook niet haalbaar met CDA en VVD. Om die reden moet er wel samengewerkt worden met ‘links’, te beginnen met Combinatie95. Zou dat niet gelukt zijn, dan zouden alle ‘linkse’ partijen wel net een meerderheid hebben kunnen behalen, hadden we evengoed vijf wethouders en zou er totaal geen sprake zijn van ‘roer om’, maar van voortzetting van het bestaande beleid. Géén oplossingen voor de verkeersproblemen, amper woningbouw en alle geld naar groen en dure hobbyprojecten.

Okay, dat er geen afdoende vervanging voor de dubbele overweg komt, dat vind ik ook zéér spijtig. Maar was het wel reëel te verwachten dat Den Haag/ProRail nog zouden omgaan? Het besluit (van 2013?) om te kiezen voor een half fietstunneltje (zonder afslag naar Tongeren) was inderdaad verkeerd, maar kwam wel democratisch tot stand.

De Noordelijke Ontsluitingsweg kan een acceptabel alternatief worden voor industrieterrein Ladonk, Kalksheuvel en de toekomstige nieuwbouwwijk in de ‘Oksel’. Zelfs voor Esch, dat hierdoor al een gedeeltelijke zuidelijke rondweg krijgt. En een parallelweg langs de A2 (Schijndelsedijk - Keulsebaan) kan veel verkeer van de noord/zuid-as overnemen.

Boxtel mag ook blij zijn dat de verwerking van het groenafval/hout (biomassa) niet op ons industrieterrein gaat plaatsvinden. Ziet u die stroom van afval al over de Keulsebaan rijden en daar op een hoop liggen vlakbij Lennisheuvel? En verwerkt worden tot ‘wie weet wat’ en waarvoor de geïnteresseerde ondernemers nog geboren moeten gaan worden? Op grond die ze véél te goedkoop aangeboden krijgen van de gemeente Boxtel. Die grond moet verkocht worden tegen normale prijzen voor industriegrond.

De gemeentekas is bijna leeg en de eerste tegenvaller van een miljoen is alweer binnen. En Balans heeft geen geldmachine. Het zal knibbelen worden en dan zijn niet alle wensen uit te voeren. Ik wens de coalitie en raadsleden véél succes toe in de komende moeilijke regeerperiode.

        HENK RENDERS