Sanne Hoefmans heeft de voorleeswedstrijd voor basisscholen in de gemeente Boxtel gewonnen.
Sanne Hoefmans heeft de voorleeswedstrijd voor basisscholen in de gemeente Boxtel gewonnen. Foto: Gerard Schalkx

What's Up, Sanne?

De Nationale Voorleeswedstrijd is in volle gang. De rondes per school zijn achter de rug en de kampioenen per regio of gemeente zijn ook bekend. Sanne Hoefmans (11) uit Liempde hoorde donderdag dat ze de voorleeswedstrijd voor basisscholen in de gemeente Boxtel heeft gewonnen. Ze las al het best voor van haar eigen school, De Oversteek, en mocht door naar de volgende ronde: het kampioenschap van de gemeente Boxtel. Dat sleepte ze eveneens in de wacht. Over een paar weken volgt een provinciale ronde. Mocht ze daar als winnaar uit de bus komen, dan gaat de leerling van groep 8 naar de landelijke finale.

Uit welk boek las je voor? ,,De vreselijke twee nog vreselijker, van Jory John en Mac Barnett. Het gaat over Mick en Nick, twee grappenmakers. De meester stelde eerst een ander boek van De vreselijke twee voor, maar ik zag dit deel in de bibliotheek en dat leek me erg leuk."

Wat spreekt je aan in het boek? ,,Ik vind het een grappig boek, in het stuk dat ik voorgelezen heb, halen Mick en Nick ook net een grap uit. Humor, daar houd ik van."

Hoe ging de wedstrijd dit keer in z'n werk? Normaal gesproken is er een gemeentelijke finale in Podium Boxtel, maar nu niet. ,,De kampioenschappen per school waren eind vorig jaar. Daarna kwam deze ronde. Hier deden twaalf kinderen aan mee, de kampioenen van iedere school. Alles moest dit keer digitaal. Vanwege de coronamaatregelen was er geen echte bijeenkomst. Ik moest een filmpje maken en dat inzenden. Donderdag hoorde ik dat ik gewonnen heb. Dat vond ik super leuk. Ik kreeg een grote beker en applaus van de klas."

Heb je het voorlezen geoefend? ,,Ja, bij oma, thuis en op school. Bij dit boek kun je allerlei stemmetjes gebruiken en dat doe ik graag."

Wat is de volgende stap? ,,Er is een provinciale ronde, maar ik weet niet precies wanneer. Ik doe er wel aan mee." Mocht Sanne de Brabantse eindronde winnen, dan mag ze naar de landelijke finale.


t Sanne Hoefmans met het boek waar ze uit voorlas en de fraaie beker die ze gewonnen heeft. (Foto: Gerard Schalkx).